Εύκολες και γρήγορες συνταγές για vegan γλυκά

Η λιγούρα μας για ένα δροσιστικό καλοκαιρινό γλυκάκι επείγει.
Βίγκαν cupcakes
Roy Rochlin via Getty Images
Βίγκαν cupcakes

Οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και οι εξορμήσεις μας στην παραλία αυξάνονται. Έτσι και η λιγούρα μας για ένα δροσιστικό καλοκαιρινό γλυκάκι.

Όμως επειδή όλοι μας θέλουμε να διατηρήσουμε το καλοκαιρινό κορμί μας για την παραλία σκεφτήκαμε ότι μερικές vegan εναλλακτικές είναι ότι πρέπει.
Ακόμα και αν δεν ακολουθούμε μια vegan διατροφή, αξίζει να δοκιμάσουμε τα γλυκά αυτά. Ας σκεφτούμε μόνο ότι οι περισσότερες vegan συνταγές δεν περιέχουν βαριές κρέμες και βούτυρα που συνήθως είναι η αιτία που παίρνουμε κάνα κιλάκι παραπάνω. Αντιθέτως, χρησιμοποιούν υποκατάστατα όπως γάλα καρύδας, σιρόπι σφενδάμου και σπόρους τσία.

Ακολουθούν μερικές εύκολες και απλές ιδέες για vegan γλυκά που σίγουρα θα αγαπήσουμε και θα βάλουμε στη διατροφή μας.

Vegan πίτα λεμονιού

Η πίτα λεμονιού είναι το τέλειο γλυκό για το καλοκαίρι. Μπορούμε να το πάρουμε μαζί μας στη παραλία ή στο πικ-νικ μας ή ακόμα να το απολαύσουμε στη βεράντα του σπιτιού μας με ένα παγωμένο τσάι. Για τους λάτρεις του λεμονιού, η πίτα αυτή εξακολουθεί να έχει την υπέροχη γεύση όπως στις κλασσικές πίτες λεμονιού. Μόνο που αυτή αποτελεί μια πιο υγιεινή – θα λέγαμε – εκδοχή με λιγότερες ποσότητες ζάχαρης. Η συνταγή της Μουριέλ Μπανακίσσα είναι η εξής

Η συνταγή της Μουριέλ Μπανακίσσα είναι η εξής:

Υλικά

2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ

¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

¼ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

1 κούπα φυτικό γάλα (πχ. σόγιας )

½ κούπα ζάχαρη

150 γρ. μαλακό τόφου

¼ κούπα λιωμένο λάδι καρύδας

1 κουταλιά της σούπας ξύσμα λεμονιού

3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού

Για το γλάσο:

½ κούπα ζάχαρη άχνη

1 ½ κουταλάκι του γλυκού χυμό του λεμονιού

Ξύσμα λεμονιού (για γαρνιτούρα)

Εκτέλεση

Βήμα 1: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 °C και λαδώνουμε μια φόρμα για κέικ με το λάδι καρύδας.

Βήμα 2: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και την μαγειρική σόδα. Τα ανακατεύουμε.

Βήμα 3: Σε ένα μπλέντερ βάζουμε το φυτικό γάλα, την ζάχαρη, το τόφου, το λάδι καρύδας και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε μέχρι μαλακώσει το μείγμα.

Βήμα 4: Ρίχνουμε το μείγμα από το μπλέντερ στο μπολ με το αλεύρι. Τα ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσοχή, δεν πρέπει να τα ανακατέψουμε πολύ.

Βήμα 5: Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα του κέικ και ψήνουμε για 35 με 45 λεπτά. (Καλό θα είναι μετά τα 35 λεπτά να κοιτάζουμε το κέικ μας γιατί ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος της φόρμας).

Βήμα 6: Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά. Το αφαιρούμε από την φόρμα και το βάζουμε σε ένα πιάτο ή σε μια πιατέλα για κρυώσει τελείως.

Βήμα 7: Για το γλάσο, αναμιγνύουμε την ζάχαρη άχνη και τον χυμό λεμονιού σε ένα μπολ μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Βήμα 8: Περιχύνουμε το γλάσο πάνω στο κέικ λεμονιού μας και το αφήνουμε να στεγνώσει. Αν θέλουμε, γαρνίρουμε λίγο ξύσμα λεμονιού από πάνω και είναι έτοιμο!

Vegan κραμπλ μήλου

Και ποιος δεν έχει φάει μικρός μηλόπιτα ή τάρτα μήλου. Αυτή η vegan εκδοχή του κραμπλ μήλου είναι πεντανόστιμη και συνδυάζει τις γνωστές σε όλους μας γεύσεις της πιπερόριζας, του μοσχοκάρυδου και της κανέλας. Για να τελειοποιήσουμε το γλυκό μας μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο παγωτό από πάνω – vegan ή μη. Η συνταγή από το Delish Knowledge είναι η εξής:

Υλικά

Για τη γέμιση:

1 κιλό μήλα, ξεφλουδισμένα (ή όχι, ανάλογα τι προτιμάμε), κομμένα σε φέτες ή κυβάκια

2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη

1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 κουτάλι της σούπας χυμό λεμονιού

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Για την επικάλυψη:

½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις

3 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη

3 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη

½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα

½ κουταλάκι του γλυκού πιπερόριζα

¼ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο

¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

¼ κούπα λάδι καρύδας, λιωμένο και κρύο

½ κούπα νιφάδες βρώμης

½ κούπα κομμένα καρύδια

2 κουταλιές της σούπας νερό

Εκτέλεση

Βήμα 1: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 ℃.

Βήμα 2: Ανακατεύουμε τα μήλα με την ζάχαρη, το αλάτι, τον χυμό λεμονιού και το εκχύλισμα βανίλιας. Τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί 33 x 23 εκ. και το αφήνουμε.

Βήμα 3: Σε ένα πολυμίξερ βάζουμε το αλεύρι, τις ζάχαρες, την κανέλα, την πιπερόριζα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Έπειτα προσθέτουμε το λιωμένο λάδι καρύδας και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να μοιάζει σαν «βρεγμένη άμμος». Προσθέτουμε τις νιφάδες βρώμης, τα καρύδια και το νερό και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί.

Βήμα 4: Ρίχνουμε το μείγμα πάνω στα μήλα. Πιέζουμε το μείγμα όσο γίνεται πάνω στα μήλα για να απλωθεί και βάζουμε το ταψί στον φούρνο.

Βήμα 5: Ψήνουμε μέχρι το πάνω μέρος να πάρει χρυσαφένιο χρώμα και τα μήλα να κάνουν φούσκες. Περίπου στα 30 με 35 λεπτά.

Βήμα 6: Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει. Μπορούμε να το απολαύσουμε με λίγο παγωτό.

Γρανίτα από smoothie σε ξυλάκια παγωτού

Η αγαπημένη μας καλοκαιρινή λιχουδιά παίρνει μια νέα πιο υγιεινή εκδοχή. Οι γρανίτες που όλοι φτιάχναμε σπίτι μας από κάποιον χυμό που είχε στο ψυγείο τώρα θα αντικατασταθούν με γρανίτες από smoothie. Τώρα πως γίνεται αυτό;

Με βάση φρούτα και λαχανικά της αρεσκείας μας όπως ανανά ή μούρα και αβοκάντο, προσθέτουμε στο μίξερ γάλα καρύδας για μια πιο κρεμώδη υφή και βάζουμε το μείγμα στα κυπελάκια με ένα ξυλάκι στο κέντρο. Τα αφήνουμε στην κατάψυξη για λίγη ώρα και είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε. Πιο συγκεκριμένα, το Joyous Health προτείνει να κάνουμε τα εξής:

Υλικά για πράσινο παγωτίνι με ανανά για έξι μετρίου μεγέθους κυπελάκια

1 χούφτα από φρέσκια λαχανίδα ή σπανάκι

1 μπανάνα

1 κούπα κομμένο ανανά (φρέσκο ή κατεψυγμένο)

400mL πλήρες γάλα καρύδας

Υλικά για παγωτίνι με μούρα και αβοκάντο για έξι μετρίου μεγέθους κυπελάκια

½ ώριμο αβοκάντο

1 κούπα φρέσκα ή κατεψυγμένα μούρα

400mL πλήρες γάλα καρύδας

½ κουταλιές της σούπας σιρόπι σφενδάμου

Εκτέλεση

Βήμα 1: Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποοηθούν και το μείγμα γίνει κρεμώδες.

Βήμα 2: Βάζουμε το μείγμα μέσα στα κυπελάκια και τα αφήνουμε να παγώσουν για 4 με 6 ώρες.

Βήμα 3: Όταν θα πάμε να τα φάμε ίσως χρειαστεί να ρίξουμε λίγο ζεστό νερό για να βγάλουμε το παγωτίνι από το κυπελάκι.

Παγωμένη γλυκιά πίτσα

Ναι, υπάρχει γλυκιά πίτσα και είναι πεντανόστιμη. Είναι πολύ εύκολο να την φτιάξουμε. Χρειαζόμαστε απλά λίγα δημητριακά για να κάνουμε την βάση, λίγα φρούτα της αρεσκείας μας όπως μπανάνα – που θα την λιώσουμε – και λίγα υλικά για γαρνιτούρα όπως φυστικοβούτυρο, σιρόπι σφενδάμου ή κομματάκια σοκολάτας και αμυγδάλων.

Vegan παγωτό φιστικιού

Λατρεύουμε το πόσο απλή είναι αυτή η συνταγή με μόνο τέσσερα υλικά. Αυτή η συνταγή για vegan παγωτό φιστικιού δεν περιέχει αυγά αλλά εξακολουθεί να είναι κρεμώδης και γευστικότατη – δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το παγωτό φιστίκι της αγοράς. Ακόμα και αν δεν έχουμε παγωτομηχανή αξίζει να την προσπαθήσουμε.

Muffins με μαρμελάδα φράουλας

Όλοι αγαπάμε τις φράουλες και για αυτό τις συνδυάζουμε με κάθε γλυκό. Στην περίπτωση της vegan εναλλακτικής, τα muffins με μαρμελάδα φράουλας είναι η τέλεια επιλογή. Και πάλι τα muffins είναι ιδανικά για ένα πικ-νικ ή για ένα σνακ στην παραλία. Με μόνο ένα ψήσιμο έχουμε στη διάθεση μας πολλά muffins για να τρώμε κάθε φορά που λιγουρευόμαστε ένα γλυκάκι. Κατά την συνταγή της Μουριέλ Μπανακίσσα:

Υλικά

½ κούπα αλεύρι βρώμης

¾ κούπα αλεύρι όλυρας

1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

Μια πρέζα αλάτι

¾ κούπα χουρμάδες χωρίς κουκούτσι

¾ κούπα νερό

¼ κούπα γάλα σόγιας

1 κουταλάκι του γλυκού μηλόξιδο

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

½ κούπα μαρμελάδα φράουλας

Εκτέλεση

Βήμα 1: Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 175°C.

Βήμα 2: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αλεύρια, την μαγειρική σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.

Βήμα 3: Σε ένα μπλέντερ βάζουμε τους χουρμάδες, το νερό, το γάλα σόγιας, το μηλόξιδο και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Βήμα 4: Προσθέτουμε στο μείγμα του μπλέντερ στο μπολ με τα αλευριά και ανακατεύουμε.

Βήμα 5: Βγάζουμε μια φόρμα για muffin και βάζουμε χάρτινες φόρμες για cupcake στις εσοχές. Έπειτα, ρίχνουμε δύο κουταλιές της σούπας από το μείγμα μας σε κάθε χάρτινη φόρμα.

Βήμα 6: Από πάνω ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας μαρμελάδα φράουλας. Μετά βάζουμε μια τελευταία κουταλιά της σούπας από το μείγμα.

Βήμα 7: Με μια οδοντογλυφίδα ανακατεύουμε λίγο το μείγμα με την μαρμελάδα.

Βήμα 8: Ψήνουμε για 25 λεπτά. Όταν γίνουν, τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τα αποθηκεύουμε σε αεροστεγή δοχείο. Όταν θέλουμε να φάμε ένα muffin μπορούμε να το απολαύσουμε σκέτο ή με λίγο βούτυρο ξηρών καρπών.

Πουτίγκα σοκολάτας με σπόρους τσία

Αυτή η συνταγή για πουτίγκα σοκολάτας με σπόρους τσία είναι ιδανική για ένα δροσιστικό γλυκό μετά από το φαγητό μας. Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπλέντερ για να δημιουργήσουμε μια μους. Δεν χρειάζεται καν ψήσιμο. Μπορούμε να απολαύσουμε τήν πουτίγκα σοκολάτας μας από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Vegan καραμελωμένα μπισκότα με marshmallows

Όλοι έχουμε δει σε αμερικάνικες ταινίες να ψήνουν τα marshmallows στη φωτιά – και σίγουρα τα λιγουρευόμασταν. Τα s’mores αποτελούν μια λιχουδιά που περιλαμβάνει λιωμένα marshmallows και κομματάκια σοκολάτας πάνω σε κράκερ γκράχαμ ή μπισκότα. Αυτό που σκεφτόμαστε είναι πώς γίνεται να υπάρξει μια vegan εκδοχή αυτού του γλυκού.

Και όμως γίνεται και δεν χρειαζόμαστε καν φωτιά σε κάποια παραλία. Η vegan εκδοχή του γίνεται εύκολα και απλά στο σπίτι. Χρειαζόμαστε απλώς τα υλικά – που κατά προτίμηση να είναι vegan – και ένα ταψί για να απλώσουμε το μείγμα. Με λίγα λόγια, ανακατεύουμε τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι εκτός της σοκολάτας και των marshmallows, τα απλώνουμε όσο μπορούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλά και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Λιώνουμε την σοκολάτα και την απλώνουμε στο ταψί με τα υπόλοιπα υλικά. Στο τέλος βάζουμε και τα marshmallows και τα αφήνουμε όλα μαζί να παγώσουν στο ψυγείο.

Τρουφάκια με κάρδαμο

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

𝐀𝐝𝐚𝐩𝐭𝐨𝐠𝐞𝐧 𝐂𝐚𝐫𝐝𝐚𝐦𝐨𝐦 𝐁𝐥𝐢𝐬𝐬 𝐁𝐚𝐥𝐥𝐬 The perfect superfood snack to bring a little bliss into your afternoon. Nut-free Easy to make Grain-free Refined sugar free 𝐈𝐍𝐆𝐑𝐄𝐃𝐈𝐄𝐍𝐓𝐒 •1 1/2 cups tightly packed Medjool dates, pitted •1/3 cup creamy sunflower seed butter (or tahini) •1/2 cup shredded unsweetened coconut •1 tbs of Ashwagandha or other adaptogenic herb. @sunpotion (omit if you’re giving to kiddos under 12) •1/4 teaspoon fine sea salt • 1 tsp Ground Cardamom *optional toppings to decorate: hemp hearts, rose, coconut flakes 𝐈𝐍𝐒𝐓𝐑𝐔𝐂𝐓𝐈𝐎𝐍𝐒 1. Add pitted dates into a large food processor, then process until they form a sticky ball. Use a spatula to break up the date mixture a bit, then add in the sunflower seed butter, shredded coconut, and salt if using. 2. Blend again until a sticky batter is formed. Scoop the dough by tablespoons and roll them into balls. 3. Arrange them on a flat plate or baking sheet lined with parchment paper. Roll the balls in extra shredded coconut, hemp or rose, then place them in the fridge or freezer to firm up a bit. Enjoy! . . . . . . . #torontofood #torontonutrition #torontonutritionist #healthy #healthyhabits #mentalhealth #vegan #sustainability #matcha #wellnesscontest #plantbased #torontofoodies #holisticnutrition #intuitiveeating #eattherainbow #torontowellness #herbalist #foodblogger #foodphotographer #healthyish #ashwagandha # adaptogens #elixir #torontocbd #healingherbs #magicmushrooms #jerf #kitchenalchemist #mentalhealthawareness #herbalmedicine

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Carley Nadine (@truenorth.wellness) στις

Όλοι αγαπάμε τα τρουφάκια. Είναι το τέλειο σνακ για τις στιγμές που λιγουρευόμαστε ένα μικρό γλυκάκι. Τα τρουφάκια με κάρδαμο είναι μια ωραία, νόστιμη και εύκολη επιλογή. Δεν χρειάζεται ψήσιμο και είναι ένα γλυκό που δεν έχει ξηρούς καρπούς, δημητριακά και ζάχαρη. Η συνταγή περιλαμβάνει βούτυρο ηλιόσπορού ή ταχίνι, καρύδα και το προσαρμογόνο βότανο (adaptogens) «ashwagandha» που βοηθάει στη διαχείριση του άγχους.

Vegan μπάρες σμέουρου

Παρόλο που μας αρέσει να μαγειρεύουμε στο σπίτι, δεν μας αρέσει μια ακατάστατη κουζίνα. Οπότε όταν ακούσαμε ότι η νοστιμότατη συνταγή για τις μπάρες βατόμουρου χρειάζεται μόνο δύο μπολ, ενθουσιαστήκαμε. Αν πρόκειται να γλυκάνουμε περισσότερο κόσμο τότε μπορούμε να διπλασιάσουμε τις δόσεις. Αν πρόκειται να γλυκάνουμε περισσότερο κόσμο τότε μπορούμε να διπλασιάσουμε τις δόσεις. Η συνταγή είναι:

Υλικά

2 ½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

¾ κούπα ζάχαρη

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 κούπα λάδι καρύδας, μαλακό αλλά όχι λιωμένο

Περίπου 1 ¼ κούπες κομπόστα σμέουρου

Για το γλάσο (προαιρετικό):

½ κούπα ζάχαρη άχνη

2 κουταλιές της σούπας γάλα αμυγδάλου

Εκτέλεση

Βήμα 1: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C. Καλύπτουμε ένα ταψί 33 x 23 εκ. με λαδόκολλα, αφήνοντας λίγο να εξέχει για να μπορούμε να το βγάλουμε πιο εύκολα από το ταψί.

Βήμα 2: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε το λάδι καρύδας και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Το μείγμα θα πρέπει να τρίβεται. Μπορούμε, αν χρειαστεί, να χρησιμοποιήσουμε τα χέρια μας.

Βήμα 3: Αφήνουμε στην άκρη μια κούπα από την ζύμη σε ένα μικρότερο μπολ. Αυτό θα αποτελέσει την επικάλυψη του γλυκού.

Βήμα 4: Βάζουμε το μείγμα του μεγάλου μπολ στο ταψί με την λαδόκολλα και το απλώνουμε. Ψήνουμε για 15 λεπτά.

Βήμα 5: Όταν περάσει η ώρα τα βγάζουμε από τον φούρνο και ανεβάζουμε την θερμοκρασία του φούρνου στους 175°C.

Βήμα 6: Από πάνω ρίχνουμε την κομπόστα του σμέουρου. Πασπαλίζουμε από πάνω την ζύμη που είχαμε αφήσει για την επικάλυψη και το βάζουμε στον φούρνο για άλλα 40 λεπτά. Η γέμιση θα πρέπει να αφρίζει στις άκρες.

Βήμα 7: Όταν το βγάλουμε από τον φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά. Μετά το μεταφέρουμε στο ψυγείο όπου θα το αφήσουμε να παγώσει για τουλάχιστον δύο ώρες. Αφού περάσει ο χρόνος βγάζουμε τις μπάρες από την λαδόκολλα και τις κόβουμε σε πολλά κομμάτια.

Βήμα 8: Αν θέλουμε, μπορούμε να τις γαρνίρουμε με λίγο γλάσο. Για το γλάσο θα πρέπει να χτυπήσουμε σε ένα μπολ την ζάχαρη άχνη με το γάλα αμυγδάλου μέχρι να γίνει το γλάσο.