Σχεδόν το ένα τρίτο των βρετανίδων χειρουργών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει υποστεί σεξουαλική επίθεση από τους άνδρες συναδέλφους τους την τελευταία πενταετία ακόμα και κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων, σύμφωνα με έρευνα και θεωρείται «ώρα Me Too» στον τομέα της χειρουργικής.
Η έρευνα δημοσιεύεται στην British Journal of Surgery και δείχνει ότι «η σεξουαλική παρενόχληση και οι σεξουαλικές επιθέσεις μπορεί να είναι συνηθισμένο φαινόμενο στους βρετανικούς χειρουργικούς κύκλους και ο βιασμός υφίσταται». Το ζήτημα έγκειται στην «κανονικοποίηση μη αποδεκτών συμπεριφορών»
«Είναι ώρα για το MeToo της χειρουργικής», δήλωσε στους Times η Ταμζίν Κάμινγκ, η χειρουργός που προεδρεύει του Forum των γυναικών στην χειρουργική.
Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 1.434 πρόσωπα της χειρουργικής (τόσο άνδρες όσο και γυναίκες), δείχνει ότι το 29,9% των γυναικών έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής επίθεσης κατά την τελευταία πενταετία κι έχουν καταγγελθεί 11 βιασμοί. Περισσότερο από το 63% των γυναικών υπήρξαν στόχος σεξουαλικής παρενόχλησης εκ μέρους των ανδρών συναδέλφων και περί το 90% των γυναικών υπήρξαν μάρτυρες περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης.
Περισσότερο του 11% των γυναικών έχουν υποστεί «καταναγκαστική φυσική επαφή» συνδεόμενη με την επαγγελματική εξέλιξη, σύμφωνα με την έρευνα που έγινε για λογαριασμό ομάδας εργασίας για τις ανάρμοστες σεξουαλικές συμπεριφορές στον τομέα της χειρουργικής.
Η κουλτούρα της σιωπής αναδεικνύεται επίσης στο πλαίσιο της έρευνας. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες περιέγραψαν τις εμπειρίες τους στα μέσα ενημέρωσης.
Λένε ότι φοβούνται ότι η αναφορά περιστατικών θα βλάψει την καριέρα τους και ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη ότι το Εθικό Σύστημα Υγείας θα αναλάβει δράση.
Παρενόχληση ακόμη και μέσα στο χειρουργείο
Η Τζούντιθ, που δεν αποκάλυψε το όνομά της, περιέγραψε στο BBC την επίθεση που δέχθηκε: στην αρχή της καριέρας της, μέσα στο χειρουργείο, ένας ιδρωμένος ανώτερός της χειρουργός έχωσε το κεφάλι του στο στήθος της. «Αντιλήφθηκα ότι σκούπιζε το μέτωπό του επάνω μου».
Την δεύτερη φορά που πλησίασε το στήθος της, εκείνη του έδωσε μία πετσέτα. «Οχι, έτσι είναι καλύτερα», της απάντησε και κανένας παριστάμενος δεν αντέδρασε μέσα στο χειρουργείο.
«Δεν ήταν καν το πιο υψηλόβαθμο άτομο στο χειρουργείο, αλλά ήξερε ότι αυτή η συμπεριφορά ήταν εντάξει και αυτό είναι απλά απαίσιο».
«Τον εμπιστευόμουν»
Η Ανν, δεν επιλέγει να περιγράψει αυτό που της συνέβη ως βιασμό, αλλά είναι σαφές ότι το σεξ που έλαβε χώρα δεν ήταν συναινετικό. Συνέβη σε μια κοινωνική εκδήλωση που συνδέθηκε με ένα ιατρικό συνέδριο - μια συνάντηση γιατρών της ίδιας ειδικότητας.
Σε ένα γνωστό μοτίβο, εκείνη ήταν εκπαιδευόμενη και εκείνος ήταν σύμβουλος.
«Τον εμπιστευόμουν, τον θαύμαζα», λέει. Εκείνος έπαιξε με αυτή την εμπιστοσύνη λέγοντας της ότι δεν γνώριζε τους άλλους ανθρώπους εκεί και ότι δεν μπορούσε να τους εμπιστευτεί.
«Έτσι, με συνόδευσε πίσω στο μέρος που έμενα, νόμιζα ότι ήθελε να μιλήσουμε και όμως ξαφνικά στράφηκε εναντίον μου και έκανε σεξ μαζί μου». Είπε ότι εκείνη τη στιγμή το σώμα της πάγωσε και ότι δεν μπορούσε να τον σταματήσει. «Δεν ήταν αυτό που ήθελα, δεν ήταν ποτέ αυτό που ήθελα, ήταν εντελώς απροσδόκητο».
«Δεν ένιωθα ότι μπορούσα να κάνω φασαρία, ένιωθα ότι υπήρχε μια πολύ έντονη κουλτούρα να ανέχεσαι ό,τι σου έκαναν», είπε σχολιάζοντας το πώς ένιωσε την επόμενη μέρα.
Το περιστατικό είχε διαρκή αντίκτυπο, αφήνοντάς την αρχικά συναισθηματικά μουδιασμένη και χρόνια αργότερα ”η ανάμνηση ερχόταν στο μυαλό μου σαν φρίκη, σαν εφιάλτης” στη δουλειά, ακόμη και όταν ετοιμαζόταν να χειρουργήσει έναν ασθενή.
Ζήτημα ιεραρχίας
Η έρευνα «δείχνει ότι οι γυναίκες και οι άνδρες που εργάζονται στον τομέα της χειρουργικής ζουν διαφορετικές πραγματικότητες», συνοψίζουν οι συντάκτες της έρευνας.
Οι παρενοχλήσεις και οι επιθέσεις ευνοούνται «από τον συνδυασμό μίας βαθιά ιεραρχικής δομής και την ανισορροπία ανάμεσα στα φύλα και τις εξουσίες».
«Το συνηθέστερο σενάριο είναι ότι μια νεότερη εκπαιδευόμενη γυναίκα κακοποιείται από έναν ανώτερο άνδρα, ο οποίος συχνά είναι ο προϊστάμενός της. Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια κουλτούρα σιωπής, όπου οι άνθρωποι φοβούνται πραγματικά για το μέλλον και την καριέρα τους αν μιλήσουν», είπε η Τζούντιθ.
Μόνο το 15% των ανώτερων στην ιεραρχία χειρουργών είναι γυναίκες. Και στο σύνολο του τομέα, μόνο το 30% είναι γυναίκες.
(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ, BBC)