Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη ψήφισμα που καλεί την Ευρωπαϊκή Ενωση να απαγορεύσει τα λεγόμενα ”χρυσά διαβατήρια” έως το 2025 και να σταματήσει αμέσως την έκδοση βίζας και διαβατηρίων σε πλούσιους Ρώσους με αντάλλαγμα επενδύσεις.
Η κίνηση έπεται της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία έχει προκαλέσει παγκόσμιες κυρώσεις άνευ προηγουμένου κατά της Μόσχας, εις βάρος ισχυρών και πλούσιων Ρώσων ολιγαρχών που συνεργάζονται με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η βιομηχανία έκδοσης των χρυσών διαβατηρίων, μεταξύ 2011 και 2019 δημιούργησε επενδύσεις σε χώρες της Ε.Ε αξίας άνω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου μη ρυθμισμένη κανονιστικά στην ΕΕ, παρά το γεγονός ότι πολλές χώρες εφαρμόζουν αυτά τα προγράμματα εδώ και χρόνια.
Κράτη της ΕΕ όπως η Μάλτα και η Κύπρος είχαν τεράστια κέρδη απ′ αυτά τα προγράμματα ενώ ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επιβλέπει τη χρηματοοικονομική πολιτική, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δημιούργησε ένα επιτυχημένο επενδυτικό πρόγραμμα κατοικίας στη Λετονία όταν ήταν ακόμα πρωθυπουργός της χώρας στις αρχές της περασμένης δεκαετίας.
Οι ευρωβουλευτές αναφέρουν στην έκθεσή τους ότι ο τερματισμός τέτοιων συστημάτων θα μπορούσε να έχει σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο σε ορισμένες χώρες. Ως εκ τούτου, προτείνουν τη σταδιακή κατάργηση των συστημάτων χρυσού διαβατηρίου και αυστηρούς κανόνες για τις ρυθμίσεις διαμονής, συμπεριλαμβανομένων πολύ πιο αυστηρών ελέγχων στους αιτούντες.
Μόλις έξι ευρωβουλευτές ψήφισαν κατά της απαγόρευσης, ανάμεσα τους ο Αθανάσιος Κωνσταντίνου που είχε εκλεγεί με την Χρυσή Αυγή πριν γίνει ανεξάρτητος.
Σε μια τροπολογία στην αρχική πρόταση που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο προτρέπει την άμεση διακοπή των πωλήσεων βίζας και αδειών διαμονής στους Ρώσους ολιγάρχες, που συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων δικαιούχων αυτών των προγραμμάτων.
Η έκθεση θα πάει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει την εξουσία να προτείνει νομοθεσία.
Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Ντιντιέ Ρέιντερς είπε στους νομοθέτες ότι η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ διαφώνησε με την ανάγκη για νέους κανόνες για την πώληση ιθαγένειας, επειδή ήδη πιέζει για νομικές διαδικασίες για το κλείσιμο των υφιστάμενων προγραμμάτων χρυσών διαβατηρίων στη Μάλτα, την Κύπρο και τη Βουλγαρία.
Ωστόσο, η Κομισιόν είπε ότι θα αξιολογήσει την ανάγκη για νέους νόμους για την αυστηροποίηση των συστημάτων χρυσής βίζας και επίσης θα εκδώσει σύντομα μια μη δεσμευτική σύσταση για την έκδοση χρυσών διαβατηρίων και αδειών διαμονής από τα κράτη μέλη της ΕΕ στους Ρώσους.
Τον περασμένο μήνα, η Βρετανία ακύρωσε τις χρυσές βίζες για πλούσιους επενδυτές εν μέσω ανησυχιών για εισροή παράνομων ρωσικών χρημάτων σε μια εποχή που η Ρωσία συγκέντρωνε δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία, μια εβδομάδα πριν ξεκινήσει την εισβολή της.