Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, αφαιρούν από άλλα σημαντικά θέματα στα οποία η ΕΕ επηρεάζει την καθημερινότητα. Από την αναζήτηση θέσεων εργασίας μέχρι την δημιουργία ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης των καταθέσεων (που έχει ανάγκη ο Ευρωπαϊκός νότος, ιδιαίτερα η Κύπρος), την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών και των ευάλωτων ομάδων, μέχρι το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής προσώπων με αναπηρίες, την εξάλειψη των διακρίσεων, την υγεία, την διατροφή, την εκπαίδευση κ.ά.
Η ΕΕ επηρεάζει την καθημερινότητα και οι επιλογές των πολιτών καθορίζουν προς τα που θα κινηθούμε ως κοινωνία αφού στην δημοκρατία, οι πολίτες επιλέγουν. Και υπάρχουν σοβαρές δυνατότητες βελτίωσης. Απτό παράδειγμα τούτου, είναι η υποχρέωση του κυπριακού κράτους για πλήρη συμμόρφωση με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία για εξάλειψη παράνομων πρακτικών/όρων που χρησιμοποιούν συστηματικά οι κυπριακές τράπεζες για δεκαετίες εις βάρος πελατών τους. Πρόκειται για ελλιπή απονομή της δικαιοσύνης, με τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Εάν υπήρχε συμμόρφωση (όπως υποχρεούται να μεριμνήσει το κυπριακό κράτος), πολλές συμφορές θα είχαν αποφευχθεί.
Η νέα τουρκική επιδρομή στην ΑΟΖ και η συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή, αναδεικνύουν ότι η ΕΕ αποτελεί το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, ιδιαίτερα καθώς συζητάμε για κοινή εξωτερική πολιτική και ασφάλεια με στόχους την διασφάλιση των πηγών ενέργειας και την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Ως Ευρωβουλευτής, επεδίωξα με ευρωπαϊκή επιχειρηματολογία και ουσιαστικό περιεχόμενο να επηρεάσω τις πολιτικές της ΕΕ. Παραθέτω δύο απτά παραδείγματα. Πρώτον, η πρωτοβουλία μου να καταγγείλω στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο Τούρκους αξιωματούχους για το έγκλημα του εποικισμού στην Κύπρο, έχει ευρωπαϊκή διάσταση, αλλά το κυπριακό κράτος έχει … άλλες προτεραιότητες. Δεύτερον, υπήρξα εισηγητής στο Πρόγραμμα Διαθρωτικών Αλλαγών στα κράτη-μέλη από το οποίο η Κύπρος επωφελήθηκε με πολλά εκατομμύρια.
Πάντως, η νέα τουρκική επιδρομή, αποτελεί ευκαιρία να επανασυνδέσουμε τις Ευρωτουρκικές σχέσεις με την εκπλήρωση των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της Τουρκίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι όμως θλιβερό που διάφορα τεχνάσματα παραπλανούν τους πολίτες. Για παράδειγμα, η Τουρκία δεν εκπληρώνει καν τα ελάχιστα κριτήρια για να βρίσκεται σε ενταξιακό καθεστώς. Μάλιστα, το Συμβούλιο της Ευρώπης αποφάνθηκε ότι οι εκλογές στην Τουρκία δεν ήταν ελεύθερες, ούτε δίκαιες. Στην Κύπρο επικρατεί το εξής οξύμωρο. Οι πλέον προβεβλημένοι στο προσκήνιο ως αντιφασίστες, στηρίζουν την συνέχιση της Τουρκίας του ισλαμοφασίστα Ερντογάν σε ενταξιακό καθεστώς, όπου εισπράττει ευρωπαϊκά κονδύλια, άλλα οικονομικά και πολιτικά οφέλη.
Η σύγκλιση συμφερόντων γύρω από την ενέργεια, μπορεί να ανατρέψει την αρπακτικότητα της Τουρκίας και τα εις βάρος μας δεδομένα, μέσω μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής κόστους. Η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει στον Πρόεδρο με στόχο την ουσιαστική αλληλεγγύη της ΕΕ και επιβολή κόστους στην Τουρκία (τερματισμό κάθε χρηματοδότησης και συζήτησης για αναβάθμιση των εμπορικών σχέσεων, καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Αεροπλοΐας και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για παράνομες τουρκικές ενέργειες κ.ά.). Άλλη πρόταση δεν υπάρχει.
Κώστας Μαυρίδης- Υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D) - costas.mavrides@europarl.europa.eu