Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε μια απόφαση την οποία το Associated Press χαρακτηρίζει «ορόσημο», διαπίστωσε ότι η Ελλάδα απέλασε παράνομα μια γυναίκα πίσω στη γειτονική Τουρκία, περιγράφοντας τη χρήση συνοπτικών απελάσεων ή «απωθήσεων» (pushbacks) ως συστηματική.
Η απόφαση του δικαστηρίου στο Στρασβούργο της Γαλλίας θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη χειρίζεται τους μετανάστες στα σύνορά της, τη στιγμή που η Ελλάδα και πολλά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιδιώκουν αυστηρότερους ελέγχους στη μετανάστευση .
Στην γυναίκα από την Τουρκία επιδικάστηκε αποζημίωση 20.000 ευρώ, αφού το δικαστήριο έκρινε ότι είχε απελαθεί αθέμιτα το 2019 αφού διέσχισε τα ελληνοτουρκικά σύνορα, καθώς δεν είχε την ευκαιρία να υποβάλει αίτηση ασύλου.
«Το δικαστήριο έκρινε ότι υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις ότι υπήρχε, τη στιγμή των φερόμενων γεγονότων, μια συστηματική πρακτική ″απωθήσεων″ υπηκόων τρίτων χωρών από τις ελληνικές αρχές, από την περιοχή του Εβρου (στα ελληνικά σύνορα ) στην Τουρκία», αναφέρεται στην απόφαση.
Επικαλούμενο την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων, το δικαστήριο απέρριψε μια δεύτερη αξίωση ενός Αφγανού, ο οποίος είπε ότι είχε επαναπροωθηθεί παράνομα στην Τουρκία από τη Σάμο το 2020, όταν ήταν 15 ετών.
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης στις ακροάσεις είχαν αρνηθεί τους ισχυρισμούς, αμφισβητώντας την αυθεντικότητα των αποδεικτικών στοιχείων που παρουσιάστηκαν και υποστηρίζοντας ότι οι συνοριακές πολιτικές της Ελλάδας συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες προέτρεψε την Ελλάδα να διερευνήσει πιο ενδελεχώς τις πολλαπλές καταγγελίες απώθησης, ενώ αρκετές ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν περιγράψει τις εικαζόμενες παράτυπες απελάσεις ως συστηματική πρακτική.
Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας της Ελλάδας δήλωσε ότι δεν βρήκε στοιχεία που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς περί «pushbacks» μετά από τετράμηνη έρευνα το 2022.