Νέους κανόνες για την διαχείριση του δημόσιου χρέους στα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα αποκαλύψει την επόμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μια κίνηση που θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στο κόστος δανεισμού του δημοσίου και στις αγορές ομολόγων της ΕΕ.
Σύμφωνα με το CNBC, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό σκέλος της ΕΕ, θα παρουσιάσει τις νέες του προτάσεις για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων που ισχύουν εδώ και σχεδόν 30 χρόνια.
«Η απλούστευση των κανόνων, η ισχυρότερη εθνική εποπτεία και η καλύτερη επιβολή θα είναι τα καθοριστικά χαρακτηριστικά ενός βελτιωμένου πλαισίου, με στόχο τη στήριξη της βιωσιμότητας του χρέους και της βιώσιμης ανάπτυξης», δήλωσε ο Πάολο Τζεντιλόνι, Επίτροπος Οικονομικών της Ευρώπης,.
Γιατί η ευρωζώνη αναθεωρεί τους κανόνες της;
Οι δημοσιονομικές αποκλίσεις μεταξύ των κρατών μελών της ευρωζώνης ήταν πάντα ένα επίμαχο θέμα στην ΕΕ που συχνά διχάζει τα μέλη της. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Γαλλίας που παραβιάζει επανειλημμένα τους κανόνες για το έλλειμμα χωρίς να της επιβληθεί ποτέ κανένα πρόστιμο παρά τα όσα ορίζει η νομοθεσία, με την Γερμανία και την Ολλανδία να κατηγορούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν επιβάλλει κανόνες και πρόστιμα.
Αυτή είναι και η βασική ιδέα της αναθεώρησης των κανόνων ώστε όλα τα κράτη της Ευρωζώνης να διορθώσουν τα επίπεδα χρέους τους.
Στο τέλος του δεύτερου τριμήνου, το δημόσιο χρέος σε όλα τα κράτη της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 94,2% του ΑΕΠ. Εκτινάχθηκε από 86% στο τέλος του πρώτου τριμήνου το 2020 σε 99,6% στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2021 λόγω του υψηλότερου κόστους που σχετίζεται με την πανδημία.
Η ανάγκη διόρθωσης των δημοσιονομικών στάσεων γίνεται όλο και πιο σημαντική σε μια περίοδο που η Ευρώπη βιώνει έναν πόλεμο στο έδαφός της, με σημαντικέ συνέπειες όπως η ενεργειακή κρίση και οι πληθωριστικές πιέσεις.
Ελλάδα και Ιταλία στο επίκεντρο
Το εγχειρίδιο κανόνων ορίζει ότι τα έθνη δεν πρέπει να έχουν χρέος πάνω από το 60% του ΑΕΠ τους. Αυτό το σημείο αναφοράς δεν αλλάζει, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο που προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του καθώς οι λεπτομέρειες δεν είναι ακόμη δημόσιες.
Αλλά είναι φυσικά πιο δύσκολο για την Ελλάδα και την Ιταλία να συμμορφωθούν με αυτό το όριο, δεδομένου ότι οι δείκτες χρέους τους βρίσκονται πάνω από 150%. Το δημόσιο χρέος της Γερμανίας ήταν λίγο κάτω από το 70% του ΑΕΠ της στο τέλος του 2021.
Ευρωπαίος αξιωματούχος υποστήριξε ότι το σχέδιο είναι να ζητηθεί από την Επιτροπή να διεξάγει ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους για κάθε χώρα και στη συνέχεια να σχεδιάσει ένα σύνολο ενεργειών για να βοηθήσει κάθε χώρα να διορθώσει τις δημοσιονομικές του θέσεις.
Το χρονοδιάγραμμα
Ανεξάρτητα από τις λεπτομέρειες που θα παρουσιαστούν από την Ευρωπαική Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα, το θέμα θα απασχολήσει τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης για μεγάλο διάστημα.
Αυτό σημαίνει οτι στην καλύτερη περίπτωση, οι δημοσιονομικοί κανόνες θα αλλάξουν μετά το 2024. Αξιωματούχος της ΕΕ ωστόσο μιλώντας στο CNBC υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές της ΕΕ το 2024.