Τα συγχαρητήρια τους στην Ελλάδα για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εξέφρασαν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν, μετά τη λήξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
«Συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την πρόοδο που έχει σημειωθεί και η οποία είναι πολύ ορατή μεταξύ των οίκων αξιολόγησης», ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ. «Συγχαίρουμε τις ελληνικές αρχές γι′ αυτό το αποτέλεσμα κι′ αυτή την επιτυχία», τόνισε.
Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι στο τέλος της συζήτησης για την κατάσταση στην ευρωζώνη, οι ηγέτες της ΕΕ συνεχάρησαν την Ελλάδα «για την εξαιρετική πρόοδο που έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια».
«Η ανάκτηση μιας επενδυτικής βαθμίδας είναι σημαντικό ορόσημο», τόνισε η Φον ντερ Λάιεν και έδωσε εύσημα στον ελληνικό λαό για τις τεράστιες θυσίες που έχει καταβάλει. «Μένουν πολλά ακόμα να γίνουν, αλλά είμαι σίγουρη ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει στον δρόμο της βιώσιμης πορείας», πρόσθεσε.
Σε σχέση με τη σημερινή Σύνοδο της Ευρωζώνης, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την αναγνώριση της προόδου της ελληνικής οικονομίας τόσο από την επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ όσο και από τον πρόεδρο του Eurogroup Πασκάλ Ντόνιαχου.
«Από μαύρο πρόβατο, η Ελλάδα σήμερα μπορεί να κάνει πρωταθλητισμό ως προς την ευρωπαϊκή ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και τόνισε πως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί επίτευγμα του ελληνικού λαού και κακώς ορισμένοι την αντιμετωπίζουν με μικροψυχία.
Ως προς τους δημοσιονομικούς κανόνες, είπε ότι η Ελλάδα έχει υποβάλει τις προτάσεις της στο Eurogroup, όμως συμπλήρωσε πως η χώρα μας ούτως ή άλλως σήμερα έχει μια από τις καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις στην Ευρώπη και επιτυγχάνει τους πιο γρήγορους ρυθμούς μείωσης χρέους από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
«Είμαστε ήδη στον σωστό δρόμο. Θέλουμε να είμαστε σίγουροι όμως ότι έχουμε τη δική μας εθνική ιδιοκτησία για την ταχύτητα με την οποία θα μειώσουμε το χρέος μας από εδώ και στο εξής» είπε και πρόσθεσε ότι αυτή η ταχύτητα θα συνδέεται με τις μεταρρυθμίσεις που η Ελλάδα έχει δεσμευθεί ότι θα κάνει.
«...Θυμίζω ότι και το Ταμείο Ανάκαμψης έχει πολλές μεταρρυθμίσεις ως προαπαιτούμενο, αλλά είναι μεταρρυθμίσεις -το τονίζω- που δεν μας επιβλήθηκαν από κάποιους γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες, εμείς τις εισηγηθήκαμε, εμείς τις υπερασπιζόμαστε και τις υλοποιούμε, επειδή πολύ απλά θεωρούμε ότι είναι σωστές. Από εκεί και πέρα, να επαναλάβω τη μεγάλη έμφαση που δίνει η Ελλάδα στην εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους υπολογισμούς του ελλείμματος, όπως τους κάνει η Ευρώπη, για να μην κινηθούν διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος. Είναι μία επιχειρηματολογία που ουσιαστικά για πρώτη φορά αναπτύχθηκε από εμένα, βλέπω ότι αποκτά μεγάλη δυναμική, και από άλλα κράτη-μέλη. Και ελπίζω, τελικά, ότι αυτή η εξαίρεση του τρόπου λογιστικής απεικόνισης των αμυντικών δαπανών θα υιοθετηθεί τελικά, όταν συμφωνήσουμε τους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες» τόνισε ο πρωθυπουργός.