Tι στο καλό σημαίνει «IJBOL» και γιατί πρέπει να το ξέρουμε;
Στην πραγματικότητα σημαίνει «I Just Burst Out Laughing» που θα πει «Μόλις ξέσπασα σε ξέφρενα γέλια». Και πες ότι αυτό το μάθαμε. Τί γίνεται με όλα τα άλλα; Πώς επικοινωνεί τον έρωτά της η Gen Z, δηλαδή όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1995 και 2012;
Ευτυχώς, οι ειδικοί σχέσεων που εργάζονται για την πλατφόρμα γνωριμιών Hinge έχουν συλλέξει αρκετά δεδομένα σχετικά με τις τάσεις, τη γλώσσα και τις συμπεριφορές γνωριμιών για το 2024 και δεν δίσταζαν ποτέ να τα αποκαλύψουν στη HuffPost.
Οι τάσεις γνωριμιών που αναμένεται να δούμε το 2024
Η Hinge αναφέρει ότι το 90% της Γενιάς Z αναζητά αγάπη, αλλά οι ειδικοί σχέσεων προειδοποιούν ότι «ο φόβος της απόρριψης στέκεται εμπόδιο».
Σύμφωνα με την έκθεσή τους: «Οι παίκτες της Gen Z εστιάζουν στην DBL (Digital Body Language), δηλαδή στην ψηφιακή γλώσσα του σώματος, προκειμένου να αντιληφθούν εάν υπάρχει λόγος να εκδηλώσουν τον έρωτά τους προς έναν/μια δυνητικό/ή σύντροφο.
Με άλλα λόγια, στα αρχικά στάδια μιας online συζήτησης, τα άτομα της Gen Z δίνουν χαλαρές απαντήσεις, που δεν εκφράζουν οπωσδήποτε ερωτικό ενδιαφέρον, ώστε να μην φαίνονται υπερβολικά ανυπόμονοι. Για να οδηγηθούν στην εξομολόγηση, θα πρέπει το υποψήφιο ψηφιακό ταίρι να είναι ξεκάθαρο ότι θέλει και εκείνο μια ερωτική σχέση.
Τι ακριβώς είναι η ψηφιακή γλώσσα του σώματος (DBL) και πώς θα την κατακτήσουμε
Oι ειδικοί της Hinge εξηγούν: «Όλο το παιχνίδι παίζεται στα μη λεκτικά σημάδια. Τα emoji, τα σημεία στίξης, η έκταση του μηνύματος και ο χρόνος απόκρισης στην πραγματικότητα αποκαλύπτουν πολλά περισσότερα από το ίδιο το μήνυμα».
Ο διευθυντής της Επιστήμης Σχέσεων της Hinge, Λόγκαν Ούρι, όταν πρόκειται για την ψηφιακή γλώσσα του σώματος, θέλει να έχουμε κατά νου τα εξής:
Η έλλειψη γραπτών μηνυμάτων δεν σημαίνει αυτόματα έλλειψη ενδιαφέροντος. Αντίθετα, θα πρέπει να δώσουμε προσοχή στα λόγια και τις πράξεις.
Πρέπει να είμαστε ο εαυτός μας από την αρχή. Αυτό σημαίνει ότι αν θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα, μπορούμε να ρωτήσουμε το άτομο με το οποίο μιλάμε πόσο συχνά θα ήθελε να επικοινωνούμε. Εάν πάλι δεν είμαστε πολύ «φίλοι» της ανταλλαγής μηνυμάτων, ενημερώνουμε το άλλο άτομο ότι οι καθυστερημένες απαντήσεις δεν μαρτυρούν κάτι προσωπικό, ούτε είναι δείγμα αδιαφορίας.
Αν μας αρέσει να ακούμε όμορφα λόγια, το εκφράζουμε. Ακόμα και εάν το ταίρι μας δεν πολύ υπέρ των μακροσκελών γραπτών μηνυμάτων, αλλά εμείς είμαστε, εξηγούμε ότι θα θέλαμε μερικές μικρές εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, όπως ένα «σε σκέφτομαι», ένα αστείο στα social media που τους θύμισε εμάς ή μια κόκκινη καρδούλα.
Η συζήτηση «What Are We (WAW)», ή πολύ απλά το «Τι τρέχει με εμάς;»
Φυσικά, το να ρωτάμε κάποιον με τον οποίο βγαίνουμε τι τρέχει μεταξύ μας δεν είναι κάτι νέο. Αλλά το 2024, το κάνουμε πιο στοχευμένα. Η Hinge επισημαίνει: «Η συζήτηση “WAW” είναι απαραίτητη. Τόσο εμείς όσο και το δυνητικό μας ταίρι θα πρέπει να ξέρουμε πού βρίσκεται η μεταξύ μας σχέση. Τουλάχιστον αν θέλουμε να αποφύγουμε τη δημιουργία ενός πεδίου αβεβαιότητας. Ωστόσο, πολλοί χρήστες της Gen Z αποφεύγουν αυτή τη συζήτηση με κάθε κόστος».
Εάν έχουμε βαρεθεί όλες αυτές τις καταστάσεις, ο σίγουρος τρόπος να τις τερματίσουμε, είναι να ανοίξουμε εμείς τη συζήτηση.
Άλλωστε, σύμφωνα με τη Hinge: «Είναι καιρός να πάρουμε τον έλεγχο της ερωτικής μας ζωής. Το 2024 είναι η χρονιά που η Gen Z θα ξεπεράσει τις αναστολές και τους φόβους της απόρριψης. Θα γίνει πιο τολμηρή και ανοιχτόμυαλη».
Εάν κάποιος δεν θέλει να είναι μαζί μας, είναι καλύτερα να το μάθoυμε τώρα, για να πάρoυμε τη σωστή απόφαση για τον εαυτό μας. Δεν υπάρχει τέλεια στιγμή για να το αναφέρουμε. Για αυτό ανοίγουμε τη συζήτηση όταν νιώθουμε έτοιμοι.
Κάνουμε τη συζήτηση αυτοπροσώπως
Εάν αισθανόμαστε άβολα με το να το γράψουμε, μπορούμε να το πούμε από κοντά, είτε ζητάμε σαφήνεια, είτε αποκλειστικότητα, είτε ανοιχτή σχέση. Φυσικά, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι μπορεί να μην ακούσουμε αυτό που θέλουμε. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, θα πρέπει να εκφράσουμε στο άλλο άτομο ευγνωμοσύνη για την ειλικρίνειά του, ακόμα κι αν μας πονάει.
Αγκαλιάζουμε το «Cringe Mode»
Η γενιά Z, συχνά θεωρεί «Cringe» δηλαδή «ανατριχιαστική» - με την κακή έννοια - την ξεκάθαρη έκφραση των συναισθημάτων. Όμως η Hinge, επιμένει ότι είναι καλύτερα να νιώθουμε «τσακισμένοι», αρκεί να είμαστε ελεύθεροι από κάποιον που δεν έχει τις ίδιες επιθυμίες με εμάς.
Σύμφωνα με την έρευνά των ειδικών, στην Gen Z αποφεύγουμε την άμεση επικοινωνία, καθώς δεν θέλουμε να φαινόμαστε «απελπισμένοι» ή «υπερβολικά ανυπόμονοι». Για αυτό κρυβόμαστε πίσω από memes (αστείες εικόνες) αντί να εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συναισθήματα.
Το 2024 κάνουμε στροφή στη ριζική ειλικρίνεια
Το 95% των χρηστών του Hinge φοβάται την απόρριψη, αλλά, όπως λέει ο Μόε Άρι Μπράουν, ειδικός στην αγάπη και τη σύνδεση στη Hinge:
«Το μυστικό είναι να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματά μας και να αποδεχτούμε ότι δεν χρειάζεται να απαλλαγούμε από αυτά για να βγούμε ένα ραντεβού με επιτυχία. Στην πραγματικότητα, χρειαζόμαστε απλώς θάρρος, για να ξεπεράσουμε την ανησυχία μας και να καταλάβουμε ότι επειδή αισθανόμαστε πράγματα για έναν άνθρωπο, αυτό δεν μας καθιστά ευάλωτους ούτε μας φέρνει σε μειονεκτική θέση.»