Η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,6 % τους πρώτους τρεις μήνες του 2021, επιστρέφοντας στην ύφεση, καθώς η πανδημία που εξακολουθεί να μαίνεται αναγκάζει τις κυβερνήσεις να επεκτείνουν τα περιοριστικά μέτρα στο πλαίσιο του lockdown.
Μια ημέρα αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψαν ότι η οικονομία τους αναπτύχθηκε σε ρυθμό 1,6 % κατά την ίδια περίοδο, η ευρωπαϊκή κάμψη σηματοδοτεί ένα κοντράστ με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Παίρνοντας ώθηση από τεράστιες δημόσιες δαπάνες που έγιναν με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης, καθώς και από την μεγάλη επιτάχυνση στα ποσοστά εμβολιασμού των πολιτών, οι Ηνωμένες Πολιτείες - η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο - πέρασαν σχετικά γρήγορα σε θετικό πρόσημο τους πρώτους μήνες του 2021. Την ίδια ώρα, η ευρωζώνη των19 εθνών που μοιράζονται το νόμισμα του ευρώ δείχνει παγιδευμένη, ως αποτέλεσμα της λιγότερο επιθετικής πολιτικής που ακολούθησε για την τόνωση της οικονομίας μέσω δημόσιων δαπανών και της καθυστέρησης στην εξασφάλιση εμβολίων που διαπιστώνονται ιδιαίτερα σε χώρες του βορρά.
Mεγάλος ασθενής η Γερμανία
Η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε 1,7% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή, επισημαίνουν οι New York Times σε αναλυτικό ρεπορτάζ για τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Η κρίση του κορονοϊού, η οποία προκάλεσε εκτεταμένες διακοπές λειτουργίας των επιχειρήσεων, ήταν η βασική αιατία πίσω από τη μείωση των οικονομικών επιδόσεων της χώρας, ανέφερε η γερμανική ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία Destatis.
Τι κρύβεται πίσω από την πτώση;
Η κατανάλωση των νοικοκυριών επηρεάστηκε ακόμα περισσότερο από τα περιοριστικά μέτρα με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας στην Γερμανία, εξήγησε η στατιστική υπηρεσία.
Πολλοί καταναλωτές, ωστόσο, προχώρησαν σε σημαντικές αγορές στο τέλος του 2020, μετά από μια προσωρινή μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας.
Ο άσχημος καιρός έπαιξε επίσης ρόλο, με τον ακμάζοντα κατασκευαστικό τομέα της Γερμανίας να παρεμποδίζεται από τις μηδενικές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Στο μεταξύ, η ισχυρή ζήτηση γερμανικών αγαθών, ιδίως από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενίσχυσε την οικονομία της χώρας.
Ανάπτυξη 3,6% προβλέπει η Αθήνα
Η Ελλάδα αναμένει ότι η οικονομία της θα ανακάμψει κατά 3,6% φέτος, με ρυθμό αύξησης στο 6,2% το 2022, σύμφωνα με το κυβερνητικό πρόγραμμα σταθερότητας 2021-24 που υποβλήθηκε στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Με τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων από το δεύτερο τρίμηνο και μετά την πλήρη επανέναρξη της οικονομίας από τις αρχές του τρίτου τριμήνου... η ελληνική οικονομία αναμένεται να επιστρέψει σε θετική πορεία ανάπτυξης το 2021», αναφέρει το πρόγραμμα.
Η Ελλάδα, η οποία βγήκε από μια δεκαετία κρίσης το 2018, σημειώνει το Reuters, είδε την οικονομία της να πέφτει κατά 8,2% πέρυσι εν μέσω περιορισμών για να σταματήσει η εξάπλωση της πανδημίας COVID-19 και σε συνδυασμό με κατάρρευση των τουριστικών εσόδων.
Πώς θα ανακάμψει η Ευρώπη
Τα ποσοστά εμβολιασμού αυξάνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη, μια τάση που πιθανότατα θα ενισχυθεί από την πρόσφατη, νέα συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξασφάλιση δόσεων από την Pfizer, σημειώνει σε δική της ανάλυση η Deutsche Welle.
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένουν ότι η ευρωζώνη θα επιστρέψει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς κατά το υπόλοιπο του 2021, αποδίδοντας αύξηση άνω του 4% για ολόκληρο το έτος.
Ακόμα, ακόμη και στο πιο ελπιδοφόρο σενάριο, η ανάκαμψη της Ευρώπης πάντως θα ακολουθεί χρονικά τις Ηνωμένες Πολιτείες, αντανακλώντας τις διαφορετικές προσεγγίσεις τους στο ”οικονομικό τραύμα”.
Σε αντίθεση με την Ευρώπη μπήκε στην κρίση με πολύ πιο ολοκληρωμένα προγράμματα δικτύων κοινωνικής ασφάλειας, οι Ηνωμένες Πολιτείες (που δεν διαθέτουν ανάλογους μηχανισμούς κοινωνικής προστασίας) μοίρασαν μετρητά σε εκείνους που έπληξε η πανδημία.
«Η Ευρώπη διαθέτει περισσότερα προγράμματα κοινωνικής ασφάλισης», δήλωσε στους ΝΥΤ ο Κέρστι Χόλαντ, επικεφαλής οικονομολόγος της DNB Markets, μιας επενδυτικής τράπεζας στο Όσλο. «Δεν πέφτεις τόσο σκληρά, αλλά ούτε και ανακάμπτεις απότομα.»
πηγές: Reuters, DW, NYT