Έφυγαν από τη Βενεζουέλα για μια καλύτερη ζωή - Τώρα πουλάνε το κορμί τους για να ζήσουν τα παιδιά τους

Σε μια προηγούμενη ζωή ήταν δικηγόροι, νοσοκόμες, είχαν όνειρα.
RAUL ARBOLEDA via Getty Images

Μιλάνε στην κάμερα του CNN με πικρία, πόνο και ντροπή. Και εξηγούν πως βρέθηκαν σε μια κατάσταση που παλιά τους φαινόταν απίθανη: να πουλάνε το σώμα τους για να μπορέσουν να ζήσουν την οικογένειά τους.

Η Μαρίζα, που σπούδασε και εργαζόταν ως νοσοκόμα, έκανε το ταξίδι από τη Βενεζουέλα στην Κολομβία πριν από δύο χρόνια, αφήνοντας πίσω την μητέρα της και τρία παιδιά. Όπως οι περισσότεροι μετανάστες με σπουδές και εργασιακή εμπειρία, φανταζόταν ότι θα βρει δουλειά στον τομέα της. Αλλά όταν μετά από καιρό έβρισκε συνεχώς κλειστές πόρτες και δεν έβρισκε δουλειά ούτε ως καθαρίστρια, πήρε τη δύσκολη απόφαση.

RAUL ARBOLEDA via Getty Images

«Να έχεις έναν άντρα σήμερα και έναν άλλον αύριο, δεν είναι εύκολο και είναι επικίνδυνο. Αλλά σαν μητέρα, δεν σκέφτεσαι. Κάνεις αυτό που πρέπει να κάνεις», λέει στην κάμερα. «Πέρασα πέντε χρόνια από τη ζωή μου σπουδάζοντας. Νιώθω τώρα ότι αυτά τα πέντε χρόνια πήγαν χαμένα γιατί δεν μπορώ να δουλέψω», λέει με δάκρυα στα μάτια.

Πίσω στη χώρα της, με 15 ημέρες δουλειάς έπαιρνε χρήματα που έφταναν για να αγοράσει μια σακούλα αλεύρι. Όπως λέει, οι άνθρωποι ήταν αναγκασμένοι να περνάνε την νύχτα έξω από τα μαγαζιά και το πρωί έπαιρναν ένα νούμερο. με αυτό το νούμερο θα μπορούσαν να αγοράσουν ότι είχε απομείνει στο κατάστημα.

Πριν μια εβδομάδα έφτασε στην Κολομβία -τη χώρα που έχουν μεταναστεύσει πάνω από 1 εκατ. άτομα από τη Βενεζουέλα- και η δικηγόρος Μαλσία. Άφησε πίσω δύο παιδιά και τους γονείς της.

«Μπορούσα να τους δώσω μόνο πρωινό, ή κάποιες φορές μόνο μεσημεριανό. Κάποιες φορές πήγαιναν για ύπνο νηστικά», λέει με δάκρυα στα μάτια. Πήγε στην Κολομβία με την ελπίδα ότι θα βρει κάποιο σπίτι να καθαρίζει, να προσέχει παιδιά, «οτιδήποτε». Αλλά τελικά βρέθηκε στον δρόμο.

RAUL ARBOLEDA via Getty Images

«Πάντα ψηφίζαμε τον Τσάβες»

Για χρόνια, οι πολίτες της Βενεζουέλας υποστήριζαν τον Μαδούρο, ο οποίος, όπως ο προκάτοχός του Τσάβες, χρησιμοποιούσε τον πετρελαϊκό πλούτο της χώρας για να χρηματοδοτεί κοινωνικά προγράμματα.

Αλλά όταν η τιμή του πετρελαίου άρχισε να πέφτει και η οικονομία να παραπαίει, πολλοί άρχισαν να διαμαρτύρονται για το χέρι που τους τάιζε.

Η Μαρίζα είναι μεταξύ αυτών. Ολόκληρη η οικογένειά της υποστήριζε τον Τσάβες. «Ψήφιζα πάντα τον Τσάβες», είπε, κατηγορώντας τόσο τον πρώην ηγέτη όσο και τον σημερινό πρόεδρο για την κακή διαχείριση της χώρας που οδήγησε στην κρίση. Στο παρελθόν, «δεν υπήρχε πείνα, δεν υπήρχαν ελλείψεις, δεν υπήρχε διχασμός», δήλωσε η Μαρίζα, εξηγώντας ότι όταν τα πράγματα ήταν καλά, εγκατέλειπαν τη χώρα «για διακοπές, όχι από ανάγκη».

Δημοφιλή