Η βελγική αστυνομία και η γαλλική αστυνομία πραγματοποίησαν το πρωί της Τετάρτης εφόδους στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, καθώς και στο σπίτι ενός υπαλλήλου του ευρωκοινοβουλίου στη συνοικία Σκααρμπέκ των Βρυξελλών με αφορμή καταγγελίες για συμμετοχή στη διάδοση ρωσικής παραπληροφόρησης στην ΕΕ.
Όπως έγινε γνωστό η αστυνομία των Βρυξελλών πραγματοποίησε έρευνες στο σπίτι του υπόπτου και στο γραφείο του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Η επιχείρηση της αστυνομίας εντάσσεται στο πλαίσιο έρευνας για ξένη ανάμειξη, διαφθορά και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
Συγκεκριμένα, η υπόθεση αφορά πληροφορίες για ρωσική παρέμβαση, σύμφωνα με τους οποίους μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προσεγγίστηκαν και πληρώθηκαν για να προωθήσουν τη ρωσική προπαγάνδα μέσω του ”ειδησεογραφικού ιστότοπου” της Φωνής της Ευρώπης (Voice of Europe). Όσον αφορά το σημερινό περιστατικό υπάρχουν ενδείξεις ότι ο εν λόγω υπάλληλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο.
Ταυτόχρονα, σε στενή συνεργασία με την Eurojust και τις γαλλικές δικαστικές αρχές, πραγματοποιήθηκε έρευνα και στο γραφείο του υπαλλήλου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.
Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην υπόθεση, οι ύποπτοι συνδέονται με την ευρωπαϊκή ακροδεξιά, αναφέρει το RTBF (Radio-télévision belge de la Communauté française) και βελγικά μέσα ενημέρωσης.
Ο ύποπτος αν και δεν έχει κατονομαστεί φέρεται να είναι ο Guillaume Pradoura, πρώην κοινοβουλευτικός βοηθός του Γερμανού ευρωβουλευτή Maximilian Krah, του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).
Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο η γερμανική αστυνομία συνέλαβε με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της Κίνας, ένα άτομο το οποίο εργαζόταν ως βοηθός του ευρωβουλευτή του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) Μαξιμίλιαν Κρα στις Βρυξέλλες. Σημειώνεται δε ότι ο Μαξιμίλιαν Κρα ήταν ο κορυφαίος υποψήφιος του AfD για τις ευρωκλογές του Ιουνίου, ο οποίος όμως απέσυρε την υποψηφιότητά του.
Όσον αφορά τον Pradoura, σύμφωνα με τους Brussels Times, σήμερα είναι βοηθός του Ολλανδού ευρωβουλευτή Marcel de Graaff, μέλους του Φόρουμ για τη Δημοκρατία, ενός ακροδεξιού εθνικοσυντηρητικού κόμματος των Κάτω Χωρών. Το κόμμα είναι σήμερα ανένταχτο, αλλά στο παρελθόν ήταν μέλος των ευρωσκεπτικιστικών και ακροδεξιών ομάδων των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) και της Ταυτότητας και Δημοκρατίας (ID).
Ο De Graaf, όπως αναφέρουν και οι Financial Times έχει προβεί αρκετές φορές φιλορωσικές δηλώσεις. Τον Μάρτιο δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι «οι αναφορές σχετικά με την απέλαση ουκρανικών παιδιών στη Ρωσία είναι καθαρή προπαγάνδα», επίσης έχει ισχυριστεί ότι η Ουκρανία είχε διαπράξει εγκλήματα πολέμου και ότι ήταν «ο μεγαλύτερος προμηθευτής παιδιών για δίκτυα παιδεραστίας, λαθρεμπόριο ανθρώπων και εμπορία οργάνων».
Το σημερινό περιστατικό σημειώνεται λίγες ημέρες μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να επιβάλει κυρώσεις στη «Voice of Europe», «ένα διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης που διεξάγει συστηματική, διεθνή εκστρατεία χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης και στρέβλωσης των γεγονότων, με σκοπό την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, της ΕΕ και των κρατών μελών της».
Κυρώσεις επιβλήθηκαν και σε δύο παράγοντες του Voice of Europe. Ο ένας από τους δύο, ο Artem Marchevskyi, διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην εξαγορά της μάρκας μέσων ενημέρωσης Voice of Europe. Ο Marchevskyi ήταν ο κρυφός επικεφαλής της Voice of Europe και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διάδοση παραπληροφόρησης και μεροληπτικών αφηγήσεων που υπονόμευαν την αξιοπιστία και τη δημόσια εικόνα της Ουκρανίας - καθώς και τις προσπάθειές της να αμυνθεί απέναντι στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας.
Ο δεύτερος, ο Βίκτορ Μεντβέντσουκ, προώθησε πολιτικές και ενέργειες που υπονόμευαν την αξιοπιστία και τη νομιμότητα της κυβέρνησης της Ουκρανίας. Ο Medvedchuk έχει στενούς προσωπικούς δεσμούς με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και συνδέεται με το καθεστώς του Κρεμλίνου.
Μέσω των συνεργατών του, συμπεριλαμβανομένου του επίσης υπόπτου Artem Marchevskyi, ήλεγχε τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης και τα χρησιμοποιούσε για τη διάδοση φιλορωσικής προπαγάνδας στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες. Η Φωνή της Ευρώπης είχε περισσότερους από 180.000 ακόλουθους στο Twitter/X.
Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρου ανακοίνωσε την έρευνα σχετικά με αυτό το δίκτυο προπαγάνδας, λέγοντας ότι «πρέπει να ανοίξουμε τα μάτια μας» σχετικά με την απειλή της παραπληροφόρησης από ξένες παρεμβάσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο οι ευρωβουλευτές που είχαν λάβει χρήματα ήταν Βέλγοι, Ολλανδοί, Γερμανοί, Ούγγροι και Πολωνοί. Στόχος όπως ανέφερε ήταν να επιτευχθεί η εκλογή περισσότερων φιλορώσων υποψηφίων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.