Το σχέδιο να πάρουν οι ΗΠΑ τον έλεγχο της Γάζας και να τη μετατρέψουν σε «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής» μετά από μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων προκάλεσε έντονες αντιδράσεις διεθνώς- και η Τουρκία, που εδώ και καιρό αποτελεί υποστηρικτή της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς και παρουσιάζεται ως υπέρμαχος των Παλαιστινίων, ήταν μεταξύ των χωρών που αντέδρασαν εντονότερα.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν υπογράμμισε την αντίθεση της Άγκυρας στο σχέδιο που παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος πρότεινε να απομακρυνθούν οι Παλαιστίνιοι από τη Γάζα και να εγκατασταθούν σε άλλες χώρες. Μιλώντας στο Anadolu την Τετάρτη ο Φιντάν είπε ότι και μόνο η σκέψη ήταν «παράλογη» και «χάσιμο χρόνου», προσθέτοντας ότι η ίδια η σύγκρουση είναι συνέπεια εκτοπισμού των Παλαιστινίων.
«Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία αφήνει τον λαό της Γάζας έξω από την εξίσωση» είπε ο Φιντάν. «Ο εκτοπισμός των Παλαιστινίων, η εκκένωση της Γάζας είναι απαράδεκτη. Η ίδια η σύγκρουση οφείλεται στον εποικισμό από Ισραηλινούς σε εδάφη από τα οποία εκδιώχθηκαν οι Παλαιστίνιοι. Το ζήτημα μπορεί να επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό μέσω της ίδρυσης ενός παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ. Αυτό δεν γίνεται αποδεκτό από το Ισραήλ...ο Τραμπ δεν έδειξε δέσμευση στη λύση δύο κρατών» είπε, κάνοντας λόγο για «γενοκτονία» σε βάρος των Παλαιστινίων και ισχυριζόμενος ότι τέτοιου είδους προτάσεις θα χειροτερέψουν τη σύγκρουση. Ερωτηθείς περί αναφορών για διαμεσολάβηση των ΗΠΑ με σκοπό την εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ- Τουρκίας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι οι σχέσεις διακόπηκαν επειδή «σκοτώνονταν Παλαιστίνιοι, υποβάλλονταν σε γενοκτονία...αν σταματήσουν να σκοτώνουν Παλαιστίνιους, αν προσφέρουν μέτρα βελτίωσης των συνθηκών τους, η Τουρκία ίσως επανεξετάσει τη στάση της».
Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται να παραδεχτεί τις γενοκτονίες των Ποντίων/ Ελλήνων της Μικράς Ασίας, των Αρμενίων και των Ασσυρίων.
Διαμαρτυρίες από την πλευρά των Παλαιστινίων
Από πλευράς της η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς κατηγόρησε τον πρόεδρο Τραμπ ότι «ρίχνει λάδι στη φωτιά».
«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά τις δηλώσεις του (Ντόναλντ) Τραμπ για μια αμερικανική κατοχή της Λωρίδας της Γάζας και τον εκτοπισμό του λαού μας», υπογραμμίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η οργάνωση. Οι «βίαιες» αυτές δηλώσεις «δεν θα συμβάλουν στη σταθερότητα της περιοχής, αλλά μόνον ρίχνουν λάδι στη φωτιά», προσθέτει.
Ο «παλαιστινιακός λαός και οι ζωντανές δυνάμεις του δεν θα επιτρέψουν σε κανένα κράτος του πλανήτη να καταλάβει τη γη μας ή να επιβάλει κηδεμονία στον σπουδαίο παλαιστινιακό μας λαό, ο οποίος έχει χύσει ποτάμι αίματος για να απελευθερώσει τη γη μας από την (ισραηλινή) κατοχή και για να ιδρύσει το παλαιστινιακό μας κράτος με την Ιερουσαλήμ για πρωτεύουσα», τονίζει η Χαμάς στην ανακοίνωσή της.
Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, Άμπντελ Λατίφ αλ Κάνου, καταδίκασε τις δηλώσεις του Τραμπ, καταγγέλλοντας «τη ρατσιστική αμερικανική θέση» που «ευθυγραμμίζεται με την ισραηλινή ακροδεξιά», την ώρα που ξαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για τη συνέχιση της εφαρμογής της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό κίνημα.
«Η ρατσιστική αμερικανική θέση ευθυγραμμίζεται με αυτή της ισραηλινής ακροδεξιάς για τον εκτοπισμό του λαού μας και την εξάλειψη της υπόθεσής μας», σημείωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς.
Kάτοικοι της Γάζας κατέκριναν το σχέδιο Τραμπ υποστηρίζοντας ότι δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ τα ερείπια των σπιτιών τους.
«Ο Τραμπ μπορεί να πάει στον διάολο, με τις ιδέες του, τα χρήματά του και τις πεποιθήσεις του. Δεν πάμε πουθενά. Δεν είμαστε μέρος της περιουσίας του», δήλωσε ο Σαμίρ Αμπού Μπασέλ από την Πόλη της Γάζας μέσω εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων.
«Εάν θέλει να επιλύσει τη σύγκρουση αυτή, θα πρέπει να πάρει τους Ισραηλινούς και να τους βάλει σε μια από τις πολιτείες (στην Αμερική). Αυτοί είναι οι ξένοι, όχι οι Παλαιστίνιοι. Η γη αυτή ανήκει σε εμάς», δήλωσε ο Μπασέλ, πατέρας πέντε παιδιών, που έχει εκτοπιστεί από το σπίτι του κοντά στην Τζαμπάλια στο βόρειο άκρο της Γάζας.
Κάτοικοι της Γάζας δήλωσαν ότι αφού ο πόλεμος και οι βόμβες δεν κατάφεραν να τους διώξουν από τη Γάζα, δεν θα καταφέρει να το κάνει ούτε ο Τραμπ.
«Μίλησε με τέτοια έπαρση … μπορεί να μας δοκιμάσει, και σύντομα θα δει ότι αυτά που φαντάζεται δεν λειτουργούν με εμάς», δήλωσε ο Αμπού Μπασέλ.
«Δεν θα αφήσουμε τις περιοχές μας, δεν θα επιτρέψουμε μια δεύτερη Νάκμπα. Μεγαλώσαμε τα παιδιά μας, μαθαίνοντάς τους ότι δεν μπορούν να αφήσουν τα σπίτια τους και δεν μπορούν να επιτρέψουν μια δεύτερη Νάκμπα», δήλωσε η Ουμ Ταμέρ Τζαμάλ, 65χρονη μητέρα έξι παιδιών, στο Reuters μέσω εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων. «(Ο Τραμπ) είναι τρελός. Δεν αφήσαμε τη Γάζα με τους βομβαρδισμούς και την πείνα, πώς σκοπεύει τώρα να μας πετάξει έξω; Δεν πάμε πουθενά», δήλωσε η ίδια από την Πόλη της Γάζας.
Την πρόταση του Τραμπ καταδίκασε και η Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς. Ο Αμπάς δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα εγκαταλείψουν «τη γη τους, τα δικαιώματα και τους ιερούς τους τόπους, και ότι η Λωρίδα της Γάζας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της γης του Κράτους της Παλαιστίνης, μαζί με τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ».
Ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, είπε ότι η δήλωση του Τραμπ για ανάληψη του ελέγχου του θύλακα είναι «γελοία και παράλογη». «Κάθε ιδέα αυτού του είδους είναι ικανή να προκαλέσει ανάφλεξη στην περιοχή», δήλωσε ο ίδιος στο Reuters, προσθέτοντας ότι η Χαμάς διατηρεί τη δέσμευσή της στη συμφωνία κατάπαυσης πυρός με το Ισραήλ και τη διαπραγμάτευση της επόμενης φάσης.
Ευρεία κατακραυγή από ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνο
Γάλλοι αξιωματούχοι ήταν από τους πρώτους που αντέδρασαν, καταγγέλλοντας την πρόταση ως απερίσκεπτη και νομικά αδικαιολόγητη.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας τόνισε ότι ο αναγκαστικός εκτοπισμός των Παλαιστινίων θα παραβίαζε το διεθνές δίκαιο και θα υπονόμευε τις ειρηνευτικές προσπάθειες.
«Οι νόμιμες φιλοδοξίες του παλαιστινιακού λαού πρέπει να γίνουν σεβαστές», δήλωσε εκπρόσωπος, προειδοποιώντας ότι το σχέδιο του Τραμπ θα αποσταθεροποιήσει περαιτέρω μια ήδη ασταθή περιοχή.
«Το μέλλον της Γάζας βρίσκεται σε ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος, όχι στον έλεγχο μιας τρίτης χώρας».
Η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στη λύση των δύο κρατών, υπογραμμίζοντας ότι το μέλλον της Γάζας πρέπει να συνδεθεί με ένα κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, ήταν κατηγορηματικός: «Η Γάζα ανήκει στους Παλαιστίνιους. Πρέπει να παραμείνουν στη γη τους».
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Λάμι επανέλαβε τη δέσμευση της χώρας για λύση δύο κρατών. «Πρέπει να δούμε τους Παλαιστίνιους να ζουν και να ευημερούν στις πατρίδες τους στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη».
Στη Ρωσία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δηλώνει ότι μια διευθέτηση στη Μέση Ανατολή είναι δυνατή μόνο με την εφαρμογή μιας λύσης δύο κρατών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Τόσο η Κίνα όσο και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε υποστηρίζουν επίσης την ανάγκη για μια λύση δύο κρατών.
Η αντίδραση από τη Μέση Ανατολή ήταν εξίσου έντονη.
Η Σαουδική Αραβία - βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ - απέρριψε κατηγορηματικά την ιδέα, επιβεβαιώνοντας ότι δεν θα δημιουργήσει δεσμούς με το Ισραήλ χωρίς τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.
Με πληροφορίες από Daily Sabah-ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFΡ-Reuters-RFI-BBC