Επιστήμονες έχουν αναπτύξει μια τεχνική για την δημιουργία ψεύτικου κέρατος ρινόκερου, το οποίο ελπίζουν ότι θα υπονομεύσει την παράνομη αγορά του πραγματικού είδους.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και του Πανεπιστημίου Φουντάν της Κίνας, έχουν βρει έναν τρόπο να φτιάξουν ψεύτικο κέρατο από μαλλιά αλόγων. Σύμφωνα με την ομάδα της Οξφόρδης, τα ψεύτικα κέρατα θα μπερδέψουν τους λαθροθήρες στο εμπόριο.
Οι επιστήμονες αναφέρουν πως διάλεξαν τις τρίχες των αλόγων, αφενός επειδή τα ζώα αυτά είναι κοντινοί συγγενείς των ρινόκερων και αφετέρου γιατί οι τρίχες αυτές έχουν παρόμοιες διαστάσεις με τα νημάτια κερατίνης που συγκροτούν το κέρατο του ρινόκερου.
Είτε για την παρασκευή παραδοσιακών κινεζικών φαρμάκων, είτε για την κατασκευή διακοσμητικών γλυπτών, η ζήτηση για το κέρατο του ρινόκερου είναι μεγάλη με αποτέλεσμα το παράνομο εμπόριο να ανθίζει. Μόνο στη Νότια Αφρική 769 ρινόκεροι έπεσαν θύματα λαθροκυνηγών το 2018, ενώ πραγματοποιήθηκαν απόπειρες για την κλοπή κεράτων και από ευρωπαϊκά μουσεία.
Ωστόσο έχουν υπάρξει αμφιβολίες για το εάν αυτή η μέθοδος θα είναι αποτελεσματική, καθώς σύμφωνα με φιλανθρωπική οργάνωση, ίσως θα ήταν καλύτερα να επικεντρωθούν σε τρόπους καταπολέμησης της λαθροθηρίας.
«Οικονομολόγοι πιστεύουν πως αν η αγορά γεμίσει με υποκατάστατα η τιμή θα πέσει», λέει ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης Φρίτζ Βόλραθ, που συνυπογράφει τη σχετική έρευνα. «Αν η τιμή πέσει και η ποινή για την κατοχή κέρατου ρινόκερου παραμένει υψηλή τότε η πρόταση αξίας για τον έμπορο αλλάζει», προσθέτει.
Αυτή η κοινή προσπάθεια του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κίνας αποτελεί την τελευταία απόπειρα δημιουργίας ενός τεχνητού κέρατου που μοιάζει πολύ με το πραγματικό.
Δεν πρόκειται για την πρώτη μελέτη που γίνεται για την παραγωγή ψεύτικων κεράτων. Η Pembient, ένα start-up, επιδιώκει μέσω της βιολογικής μηχανικής να φτιάξει κέρατα γενετικά πανομοιότυπα με τα πραγματικά. Τα πρώτα αναμένεται να διατεθούν στην αγορά το 2022.
πηγή: bbc