Να απαλλαγούν από τις κατηγορίες που τους αποδίδονται ο Νίκος Παππάς και Χρήστος Καλογρίτσας, οι οποίοι δικάζονται για παράβαση καθήκοντος και συνεργεία στο ίδιο αδίκημα για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών ζήτησε από το Ειδικό Δικαστήριο η εισαγγελέας της έδρας Όλγα Σμυρλή.
«Ο Νίκος Παππάς δεν διέπραξε το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Ούτε ο Καλογρίτσας διέπραξε τη συνέργεια στο αδίκημα αυτό» ανέφερε η εισαγγελέας της έδρας Όλγα Σμυρλή.
Κατά την κ. Σμυρλή η διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες πραγματοποιήθηκε υπό πλήρη διαφάνεια και τήρηση της νομιμότητας, ενώ -όπως είπε- δεν υπήρξε καμία παρέμβαση του Νίκου Παππά για ευνοϊκή μεταχείριση της εταιρείας του Ιωάννη Βλαδίμηρου Καλογρίτσα που μετείχε στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.
Βαγγέλης Γεωργακόπουλος: “Κατηγορούμενος δεν είναι ο Ν. Παππάς αλλά η πολιτική του”
Σε δήλωσή του μετά την πρόταση της εισαγγελέα ο συνήγορος του Νίκου Παππά, Βαγγέλης Γεωργακόπουλος, ανέφερε για την εισαγγελική πρόταση πως επιβεβαιώνει «ότι αυτό που τελικά αποδείχθηκε στην ακροαματική διαδικασία είναι ότι η παρούσα υπόθεση αποτελεί μία πολιτική προσπάθεια εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης».
«Η πρόταση των 2 Εισαγγελέων του Αρείου Πάγου επιβεβαιώνει ότι αυτό που τελικά αποδείχθηκε στην ακροαματική διαδικασία είναι ότι η παρούσα υπόθεση αποτελεί μία πολιτική προσπάθεια εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης. Κατηγορούμενος δεν είναι ο Ν. Παππάς αλλά η πολιτική του.
Και στόχος είναι η εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, η δημιουργία πολιτικής αντιπαράθεσης και ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης από τα πραγματικά πολιτικά και νομικά σκάνδαλα που κυριαρχούν με τη δημιουργία ψευδών πολιτικών συμψηφισμών σε αυτά, και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο», ανέφερε.
Εισαγγελέας στο Ειδικό Δικαστήριο: “Δεν προκύπτει κάτι για σχέση Νίκου Παππά – CCC – Καλογρίτσα”
«Από καμία πλευρά δεν προκύπτει οποιαδήποτε πράξη εκ μέρους του Νίκου Παππά για να ευνοηθεί ο Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας ως το τέλος του διαγωνισμού, για παράδειγμα περισσότερες δόσεις για καταβολή τιμήματος η οτιδήποτε άλλο.
Μετά το τέλος του διαγωνισμού ως υπερθεματιστής μεταξύ των τεσσάρων ήταν και ο Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, (γιός του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα) ενώ η αρμόδια επιτροπή έλεγξε και πάλι τις προϋποθέσεις συμμετοχής στον διαγωνισμό χωρίς να εντοπιστεί κάτι μεμπτό».
Όπως υπογράμμισε η εισαγγελέας, το γεγονός ότι τελικά η εταιρεία Καλογρίτσα εξέπεσε του διαγωνισμού και δεν πήρε τηλεοπτική άδεια αποτελεί απόδειξη που καταρρίπτει το κατηγορητήριο. «Δεν όφειλε ο Νίκος Παππάς να διενεργήσει ο ίδιος τον έλεγχο των προϋποθέσεων για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό. Αντίθετα είχε υποχρέωση να απέχει. Αν έκανε ο ίδιος τον έλεγχο θα ήταν κάτι εντελώς αντίθετο με την διαφάνεια του διαγωνισμού και θα κινούσε υπόνοιες μεροληψίας. Άλλωστε το γεγονός, ότι τελικά δεν έλαβε άδεια η εταιρεία Καλογρίτσα, καθώς δεν μπόρεσε να καταβάλει το τίμημα καταρρίπτει πλήρως το κατηγορητήριο».
Η εισαγγελέας έκανε αναφορά και στα sms που προσκόμισε στο δικαστήριο η πλευρά Καλογρίτσα, υποστηρίζοντας ότι ο τύπος του εγγράφου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός από το δικαστήριο γιατί δεν προέρχεται από τηλεφωνική εταιρία. Χαρακτήρισε δε «αστική διαφορά μεταξύ του Χρήστου Καλογρίτσα και τον όμιλο Χούρι για τα 3 εκ. ευρώ την υπόθεση, καταλήγοντας ότι «δεν προκύπτει κάτι για σχέση Νίκου Παππά – CCC – Καλογρίτσα».
Ειδικό Δικαστήριο: Αντίστροφη μέτρηση
Όπως έγραψε το dikastiko.gr, αντίστροφη μέτρηση στην ετυμηγορία από το Ειδικό Δικαστήριο για τις τηλεοπτικές άδειες θα σημάνει με την σημερινή ανακοίνωση της πρότασης της εισαγγελέως Όλγας Σμυρλή για την ενοχή ή μη των Νίκου Παππά και Χρήστου Καλογρίτσα.
Μετά την πρόταση της εισαγγελέως, ακολουθούν οι αγορεύσεις των δικηγόρων και η τελική απόφαση του Δικαστηρίου. Ωστόσο, παρά την απόφαση να μην απολογηθεί, λίγο πριν την εισαγγελική πρόταση οι συνήγοροί του ανέγνωσαν μία δήλωση για τα όσα διαδραματίστηκαν.
«Είναι μία υπόθεση πολιτική και την αντιμετωπίζω πολιτικά” ανέφερε στη δήλωσή του, προσθέτοντας πως: «Άμα τη γενέσει της κατέστη πασίδηλο ότι η παρούσα υπόθεση ήταν και είναι μία προσπάθεια των πολιτικών μου αντιπάλων να πλήξουν εμένα προσωπικά καθώς και το Κόμμα, στο οποίο ανήκω. Η θέση μου αυτή έχει εμφατικά επιβεβαιωθεί».
Ο πρώην υπουργός Επικρατείας και ο λεγόμενος «κόκκινος εργολάβος» βρέθηκαν στο εδώλιο του 5ου μετά τη Μεταπολίτευση Ειδικού Δικαστηρίου κατηγορούμενοι για παράβαση καθήκοντος και συνέργεια στο πλαίσιο του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016.