Η άσκηση είναι αναμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορούμε να προσφέρουμε στον εγκέφαλο και το σώμα μας. Ποιο είναι όμως το μίνιμουμ της φυσικής δραστηριότητας, που πρέπει να κάνουμε για να ωφελήσουμε τον οργανισμό μας;
Ο δρ. Ρίτσι Κιρβάν, Λέκτορας στη Φυσιολογία της Άσκησης στο Πανεπιστήμιο John Moores του Λίβερπουλ (LJMU) και η Oλίβια Τάιλερ, Υπεύθυνη του National Fitness Assurance στο Nuffield Health, εξηγούν στη HuffPost πόση άσκηση πρέπει να κάνουμε για να αποκομίσουμε τα πολύτιμα οφέλη της.
Τι ακριβώς είναι η άσκηση
«Ως σωματική δραστηριότητα ορίζεται κάθε κίνηση που απαιτεί από εμάς να χρησιμοποιήσουμε ενέργεια για να κινήσουμε τους μύες μας. Επομένως, το περπάτημα, το ποδήλατο μέχρι τη δουλειά, οι καθαριότητες του σπιτιού ή η κηπουρική, είναι όλα τους μια μορφή άσκησης. Άσκηση, από την άλλη πλευρά, είναι και κάθε δομημένη-προγραμματισμένη κίνηση που πραγματοποιούμε με συγκεκριμένο στόχο τη βελτίωση ή τη διατήρηση της υγείας ή της φυσικής μας κατάστασης. Είτε πηγαίνουμε στο γυμναστήριο, είτε για κολύμβηση είτε παρακολουθούμε μαθήματα χορού», επισημαίνει ο Κιρβάν.
Και τελικά πόσα λεπτά αρκούν;
Πιθανότατα έχουμε ακούσει τις συστάσεις για 150 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα. Όμως, όπως επισημαίνει ο δρ Kιρβάν, αυτό αφορά την μέτριας έντασης φυσική δραστηριότητα.
Αν όμως μιλάμε για έντονη σωματική δραστηριότητα, τότε το ελάχιστο εβδομαδιαίο όριο πέφτει στα 75 λεπτά. Με τον όρο έντονη εννοούμε την άσκηση που μας κάνει να λαχανιάζουμε και καθιστά δύσκολη την συνομιλία με άλλους ανθρώπους.
«Πολλές έρευνες αποδεικνύουν ότι η έντονη δραστηριότητα είναι πιθανώς πιο ωφέλιμη ή εξίσου ωφέλιμη με την ήπια, απλά αποδίδει τους καρπούς της σε μικρότερο χρονικό διάστημα», επισημαίνει ο γιατρός, «αλλά ο συνδυασμός μέτριας και έντονης φυσικής δραστηριότητας είναι η καλύτερη επιλογή».
Και τι σημαίνει αυτό; Ότι όσο πιο σκληρά προπονούμαστε τόσο λιγότερο χρόνο μπορούμε να περάσουμε στο γυμναστήριο;
Το να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία και να κατέβουμε μια σκάλα όταν τη συναντάμε στον δρόμο μας ή το να περπατάμε τη διαδρομή μέχρι τη δουλειά και το σχολείο των παιδιών, εφόσον είναι εφικτό, είναι τρομερά πολύτιμο. Γιατί και η ήπια σωματική άσκηση είναι σημαντική. Αλλά η εντατική άσκηση είναι ένας λιγότερο χρονοβόρος τρόπος για να δούμε αποτέλεσμα στο μυαλό και το σώμα μας.
Με άλλα λόγια, η έντονη σωματική άσκηση συνδέεται με περισσότερα καρδιαγγειακά οφέλη σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Και στον σύγχρονο κόσμο, που οι περισσότεροι δεν έχουμε άφθονο ελεύθερο χρόνο, αυτό είναι ένα μάλλον αισιόδοξο μήνυμα.
Η άρση βαρών και η εκτέλεση ασκήσεων ενδυνάμωσης με το βάρος του σώματός μας θεωρούνται έντονες προπονήσεις, που βοηθούν στην πρόληψη της απώλειας μυών και της σαρκοπενίας, που σχετίζεται με καταστάσεις όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και οι παθήσεις των οστών.
Πρέπει να ασκούμαστε όσο μεγαλώνουμε;
H άσκηση είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε όλοι μας. Αλλά για τους ηλικιωμένους είναι ακόμη πιο σημαντική. Και αν δεν είμαστε εξοικειωμένοι από τη νεαρή ηλικία δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Μπορούμε να μιλήσουμε με έναν επαγγελματία, που με βάση το επίπεδο της φυσικής μας κατάστασης θα μας βοηθήσει να καταλήξουμε στη σωστή δραστηριότητα και την ιδανική ένταση για να ξεκινήσουμε.
Κι αν δεν αντέχουμε την έντονη φυσική άσκηση;
Και οι δύο ειδικοί συμφωνούν ότι οποιαδήποτε μορφή άσκησης είναι πάντα καλύτερη από την απόλυτη αδράνεια.
Ιδίως για όσους μέχρι πρότινος δεν κινούμασταν καθόλου η έναρξη οποιασδήποτε μορφής σωματικής δραστηριότητας είναι ευεργετική. Αλλά για να δούμε αποτελέσματα μπορούμε κι εμείς μέσα στην εβδομάδα να συνδυάσουμε με την προπόνηση μας μερικές «πονηρές» μικρογυμναστικές, όπως η κηπουρική, το καθάρισμα και το περπάτημα μέχρι το σούπερ μάρκετ.