Ειδικοί εξηγούν αναλυτικά: Οι 5 τύποι πόνου που πρέπει να μας στείλουν στα επείγοντα

Είναι προτιμότερο να μας πουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα παρά να μετανιώσουμε που δεν απευθυνθήκαμε σε έναν επαγγελματία ιατρό όσο ήταν ακόμα καιρός.
Ποια είδη πόνου συνιστούν επίσκεψη στο τμήμα επειγόντων περιστατικών;
gorodenkoff via Getty Images
Ποια είδη πόνου συνιστούν επίσκεψη στο τμήμα επειγόντων περιστατικών;

Όταν πρόκειται για σοβαρές ιατρικές καταστάσεις, οι γιατροί επειγόντων περιστατικών «τα βλέπουν όλα». Είναι οι γιατροί στους οποίους σπεύδουν άνθρωποι όλων των ηλικιών όταν κάτι σοβαρό πάει στραβά. Αλλά τι ακριβώς σημαίνει «σοβαρό»; Ποια είδη πόνου συνιστούν επίσκεψη στο τμήμα επειγόντων περιστατικών; Οι ειδικοί λένε ότι είναι δύσκολο να απαντηθεί αυτό το ερώτημα.

«Δυστυχώς, μπορεί να ποικίλλει τόσο πολύ από ασθενή σε ασθενή και μερικές φορές οι άνθρωποι που έχουν ακόμη και (έναν) μικρό πόνο μπορεί να έχουν κάτι πολύ σοβαρό. Έτσι [ο πόνος] δεν είναι κάτι που πρέπει να αγνοεί κανείς”, δηλώνει ο δρ Μάικλ Τουρτούρο, καθηγητής επείγουσας ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να παίρνουμε τον πόνο στα σοβαρά και να επισκεπτόμαστε έναν γιατρό εάν έχουμε οποιεσδήποτε ανησυχίες. Είναι προτιμότερο να μας πουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα παρά να μετανιώσουμε που δεν πήγαμε νωρίτερα σε έναν επαγγελματία ιατρό. (Ξέρουμε ότι υπάρχουν και οικονομικές εκτιμήσεις που συνοδεύουν αυτό - περισσότερα γι′ αυτό παρακάτω).

Ενώ όλοι οι πόνοι αξίζουν να τους παίρνουμε στα σοβαρά, ειδικοί δηλώνουν στη HuffPost ότι υπάρχουν ορισμένοι πόνοι που είναι γενικά ανησυχητικοί και συνιστούν λόγο για ιατρική φροντίδα. Ιδού ποιοι είναι αυτοί:

“Εξαιρετικά σημαντικό: Αν και η επίσκεψη στο γιατρό, και ιδιαίτερα στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, μπορεί να μας προκαλεί ανησυχία, δεν πρέπει ποτέ να αγνοούμε ή να απορρίπτουμε έναν πόνο που αισθανόμαστε.”

1. Ξαφνικός πόνος που δεν υποχωρεί

«Σε γενικές γραμμές, ο πόνος που είναι ξαφνικός και έντονος και δεν υποχωρεί είναι κάτι που πρέπει πραγματικά να τραβήξει την προσοχή μας», δηλώνει ο δρ Τουρτούρο. Αυτό ισχύει για τον πόνο οπουδήποτε στο σώμα μας, σημειώνει.

Ένας επαγγελματίας ιατρός θα πρέπει να αξιολογήσει τον πόνο και να καθορίσει αν είναι σοβαρός ή όχι, αλλά αν έχουμε έναν ξαφνικό νέο πόνο που μας ανησυχεί, καλό είναι να τον ελέγξουμε και να μην τον αγνοήσουμε.

«Προτιμούμε οι άνθρωποι να είναι προσεκτικοί», προσθέτει ο δρ Τορτούρο. «Αν ανησυχούν αρκετά ώστε να αισθάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά κι ότι πρέπει να αξιολογηθούν, τότε πράγματι θα πρέπει να αξιολογηθούν είτε σχετίζεται με κάτι σοβαρό είτε όχι».

Ας πούμε ότι ανησυχούμε για νέο πόνο στο χέρι που εμφανίστηκε από το πουθενά. Αντί να τον ... βάλουμε στην άκρη, ας σκεφτούμε να επισκεφθούμε έναν γιατρό.

«Εάν είναι αρκετά ανησυχητικός ώστε να μας προβληματίζει, και ιδιαίτερα εάν πρόκειται για έναν πόνο που δεν έχουμε βιώσει ξανά, θα πρέπει πραγματικά να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να λάβουμε επείγουσα ιατρική φροντίδα», προσθέτει.

2. Πόνος στο στήθος

Ο πόνος στο στήθος συνδέεται συχνά (και δικαίως) με καρδιακές προσβολές, γεγονός που καθιστά αυτό το είδος πόνου σημαντικό να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

«Ο πόνος στο στήθος είναι σίγουρα κάτι που μας ανησυχεί. Εάν οι άνθρωποι εμφανίζουν αυτόν τον ξαφνικά εμφανιζόμενο πόνο στο στήθος, κάτι που δεν έχουν αισθανθεί ποτέ πριν, ή τον έχουν ξαναπάθει [και] τους έχουν πει ότι έχουν καρδιακά προβλήματα, θα πρέπει να εξεταστούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα». δηλώνει ο δρ Μαρκ Κονρόι, ιατρός επειγόντων περιστατικών στο Ohio State University Wexner Medical Center.

Ο Τουρτούρο συμπληρώνει ότι ο πόνος στο στήθος είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός στους ηλικιωμένους και στους ανθρώπους που έχουν παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως υπέρταση, διαβήτη και υψηλή χοληστερόλη.

Πέρα από τις καρδιακές προσβολές, ο οξύς πόνος στο στήθος μπορεί επίσης να σημαίνει άλλα σοβαρά προβλήματα, όπως θρόμβος αίματος στον πνεύμονα ή ρήξη μεγάλων αγγείων στο στήθος, δηλώνει ο ίδιος.

Αλλά είναι αδύνατο να πούμε ακριβώς τι μπορεί να σημαίνει ο πόνος στο στήθος σε ένα άτομο σε σχέση με ένα άλλο, και δεν είναι πάντα σοβαρός. «Ο πόνος στο στήθος θα μπορούσε μάλλον να σχετίζεται και με πολύ καλοήθεις αιτίες, όπως η καούρα», προσθέτει ο ίδιος.

Δεδομένου ότι πολλά πράγματα μπορούν να εκδηλωθούν ως πόνος στο στήθος, δεν θα πρέπει να πανικοβληθούμε εντελώς, αλλά δεν θα πρέπει επίσης να υποτιμήσουμε τον πόνο στο στήθος μας (ή, για άλλη μια φορά, οποιονδήποτε πόνο). Αντ′ αυτού, θα πρέπει να επισκεφθούμε έναν γιατρό που να μπορεί να προσδιορίσει τι συμβαίνει.

3. Πόνος στη γάμπα μαζί με ερυθρότητα της γάμπας

Σύμφωνα με τον Κονρόι, ο πόνος στο κάτω μέρος του ποδιού, ειδικά στη γάμπα, μπορεί να είναι ανησυχητικός όταν συνοδεύεται από πρήξιμο του ποδιού ή/και ερυθρότητα της γάμπας.

«Πάντα ανησυχώ ότι (ο ασθενής) μπορεί να έχει τα σχετικά συμπτώματα θρόμβου αίματος ή αυτό που αποκαλούμε DVT, βαθιά φλεβική θρόμβωση», δηλώνει ο ίδιος.

«Αυτός θα ήταν ένας πόνος που προξενεί ανησυχία και για τον οποίο θα ήθελα οπωσδήποτε κάποιος να εξεταστεί νωρίτερα παρά αργότερα, ειδικά αν είχε πρόσφατα κάνει χειρουργική επέμβαση και ήταν απλά ξαπλωμένος στο κρεβάτι, ή ... είχε ένα μακρύ ταξίδι με αεροπλάνο πρόσφατα», σημειώνει.

4. Πόνος στην άνω πλάτη που μοιάζει με αίσθημα «σκισίματος»

Ο πόνος στην πλάτη είναι μια κοινή ασθένεια που μπορεί να συμβεί σε διάφορα «σενάρια» της καθημερινότητας, όπως ο ύπνος σε κακή θέση, η ακατάλληλη γυμναστική, το κάθισμα σε καρέκλα που δεν παρέχει στήριξη και πολλά άλλα. Σίγουρα αξίζει φροντίδας κάθε πόνος στην πλάτη. Υπάρχει, ωστόσο, ένας συγκεκριμένος τύπος που σύμφωνα με τον Κονρόι χρειάζεται ιατρική φροντίδα.

Εάν έχουμε πόνο στην πλάτη που μοιάζει με αίσθηση «σχισίματος» στο άνω μέρος της πλάτης ή στο πίσω μέρος του θώρακα, θα πρέπει να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό το συντομότερο δυνατό.

«Το να έχουμε την αίσθηση ”σχισίματος” μπορεί να αντιπροσωπεύει πρόβλημα με το κύριο μεγάλο αιμοφόρο αγγείο στο σώμα μας, που ονομάζεται αορτή», εξηγεί ο Κονρόι.

5. Ορισμένοι πόνοι στην κάτω κοιλιακή χώρα

«Η κοιλιακή χώρα είναι μια περιοχή που αν πονάει νομίζω ότι κάθε γιατρός επειγόντων περιστατικών αγχώνεται λίγο, επειδή υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που μπορεί να συμβαίνουν», δηλώνει ο Κονρόι. «Έτσι, είναι πραγματικά σημαντικό να εξετάσει κανείς πώς παρουσιάζονται τα συμπτώματα».

«Εάν έχουμε κοιλιακό πόνο ή αυτό που αποκαλούμε πλευρικό πόνο... στο δεξιό ή αριστερό τμήμα της κάτω πλάτης ή στο κάτω μέρος της κοιλιάς, τότε σίγουρα αυτό θα μπορούσε να είναι ανησυχητικό για πράγματα όπως πέτρες στα νεφρά, ή εάν έχουμε πυρετό, μπορεί να πρόκειται για νεφρική λοίμωξη», λέει.

Θα μπορούσε επίσης να είναι σκωληκοειδίτιδα εάν ο πόνος στα πλευρά συνοδεύεται από ναυτία και έμετο, προσθέτει.

Εάν έχουμε αυτό το είδος πόνου στην κάτω κοιλιακή χώρα μαζί με οποιοδήποτε από τα παραπάνω προβληματικά συμπτώματα, καλό είναι να επισκεφθούμε γρήγορα έναν γιατρό.

Συμπερασματικά: Κάθε πόνος για τον οποίο ανησυχούμε είναι λόγος να μας «στείλει» στα επείγοντα

Εξαιρετικά σημαντικό: Αν και η επίσκεψη στο γιατρό, και ιδιαίτερα στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, μπορεί να μας προκαλεί ανησυχία, δεν πρέπει ποτέ να αγνοούμε ή να απορρίπτουμε έναν πόνο που αισθανόμαστε.

Η επίσκεψη σε έναν γιατρό για ένα πρόβλημα που μας ανησυχεί είναι η καλύτερη κίνηση για την υγεία μας, ακόμη και αν ο πόνος δεν είναι τελικά τίποτα - που είναι το ιδανικό.

«Μπορεί να γίνει μια σύντομη αξιολόγηση, να γίνουν κάποια εργαστηριακά ή διαγνωστικά τεστ και, ελπίζω, να μας διαβεβαιώσουν ότι δεν συμβαίνει το χειρότερο σενάριο», δηλώνει ο Κονρόι.

Σίγουρα μπορεί να είναι ... απογοητευτικό να ακούμε ότι τίποτα δεν πάει στραβά και ταυτόχρονα να πρέπει να πληρώσουμε για τις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης, ιδίως αν πληρώνουμε τις τιμές των επειγόντων περιστατικών, οι οποίες τείνουν να είναι πολύ υψηλότερες από τις επισκέψεις ρουτίνας ή τις προγραμματισμένες επισκέψεις σε ειδικούς...

(Ωστόσο), ορισμένα ζητήματα απαιτούν άμεση επίσκεψη στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και αξίζουν το κόστος για την ασφάλειά μας. Το προσωπικό επείγουσας περίθαλψης ή ο γιατρός μας θα πρέπει να είναι σε θέση να μας βοηθήσει να προσδιορίσουμε αν χρειαζόμαστε επείγουσα περίθαλψη - και, αν δεν είμαστε σίγουροι αν χρειαζόμαστε επείγουσα φροντίδα, είναι καλύτερο να πάμε στα επείγοντα.