Φανταστείτε αυτό: είναι Σάββατο απόγευμα, μόλις τελειώσαμε το μεσημεριανό γεύμα και έχουμε επιστρέψει για ύπνο για ένα σόλο στο Netflix. Ξέρουμε τι έρχεται μετά από αυτό; Ενας υπνάκος. Υπάρχει κάτι καλύτερο από αυτό το απόγευμα; Δεν νομίζω.
Ο μεσημεριανός ύπνος δεν είναι και ό,τι καλύτερο για τη δουλειά μας αφού συνήθως συνδέεται με τεμπελιά. Ωστόσο, έχει πολλά οφέλη εάν γίνει σωστά και για τους σωστούς λόγους. Μπορεί να βοηθήσει τη μνήμη, να βοηθήσει στη ρύθμιση των συναισθημάτων και να βελτιώσει τη συνολική μας διάθεση, να βελτιώσει τους χρόνους αντίδρασης και, φυσικά, να μειώσει την κούραση.
Εάν είμαστε κάποιοι που απλά δεν μπορούμε να κοιμηθούμε αρκετές ώρες λόγω του ότι είμαστε απασχολημένοι ή υποφέρουμε από αϋπνία, ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να μας βοηθήσει. Η ιδέα ότι οι άνθρωποι πρέπει να κοιμούνται σε ένα «συμπαγές μπλοκ» είναι μύθος, σύμφωνα με έρευνα.
Εάν διαθέτουμε τέσσερις ώρες εδώ και τέσσερις ώρες αλλού μέσα στην ημέρα, θα είναι επίσης ωφέλιμο. Ωστόσο, ο σωστός υπνάκος δεν είναι πάντα εύκολος και το να κοιμόμαστε κρυφά κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να έχει τα μειονεκτήματά του, αν δεν είμαστε προσεκτικοί.
Μπορεί να αντιμετωπίσουμε προβλήματα με τον νυχτερινό μας ύπνο εάν δεν κοιμόμαστε σωστά. Θα μπορούσαμε επίσης να πέσουμε σε κατάσταση αδράνειας, αυτό το αίσθημα ανησυχίας και αποπροσανατολισμού μετά το ξύπνημα από έναν υπνάκο.
Οι σύντομοι μεσημεριανοί ύπνοι γενικά δεν επηρεάζουν την ποιότητα του νυχτερινού ύπνου για την πλειοψηφία των ανθρώπων. Αλλά αν είμαστε κάποιος που παλεύει με την αϋπνία ή την κακή ποιότητα ύπνου τη νύχτα, οι μεγάλοι μεσημεριανοί ύπνοι μπορεί να επιδεινώσουν αυτά τα προβλήματα.
Η δρ. Λίντσεϊ Μπράουνινγκκαι η εταιρεία λιανικής πώλησης κρεβατιών πολυτελείας And So To Bed μοιράζονται τις κορυφαίες συμβουλές τους για το πώς να κάνουμε την τέλεια σιέστα.
1. Ας αποφασίσουμε το πόσο μεγάλος ή μικρός θα είναι ο ύπνος που θα πάρουμε πριν αποκοιμηθούμε
Το χρονικό διάστημα που αποφασίζουμε να κοιμηθούμε παίζει σημαντικό ρόλο στο πώς αισθανόμαστε μετά τον ύπνο. Για να βεβαιωθούμε ότι δεν θα ξυπνήσουμε νυσταγμένοι μετά από έναν υπνάκο, είτε μείνουμε σε έναν σύντομο υπνάκο 20 λεπτών είτε σε έναν μεγαλύτερο υπνάκο τουλάχιστον 1 ώρας και 30 λεπτών.
Το σώμα έχει κύκλους ύπνου μιάμισης ώρας που σημαίνει ότι αν ξυπνήσουμε στη μέση αυτού του κύκλου κατά τη φάση του βαθύ ύπνου θα αισθανθούμε χειρότερα από ό,τι πριν τον υπνάκο.
2. Ας κάνουμε τη σιέστα μας νωρίς το απόγευμα
Το να αποφασίσουμε πότε θα πάρουμε τον υπνάκο μας είναι σημαντικό. Ο ύπνος αργά το απόγευμα μπορεί να εμπλακεί με τον νυχτερινό μας ύπνο. Αν η ώρα του ύπνου μας είναι γύρω στις 11 μ.μ., τότε δεν πρέπει να κάνουμε αυτό τον υπνάκο αργότερα από τις 2 μ.μ. Το να κοιμηθούμε αργά το απόγευμα μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην ρουτίνα του ύπνου μας και μπορεί να παλεύουμε να κοιμηθούμε.
3. Ας δημιουργήσουμε ένα χαλαρό περιβάλλον ύπνου
Ας προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε το κατάλληλο περιβάλλον για τον υπνάκο μας. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κοιμόμαστεε σε ένα ήσυχο, σκοτεινό μέρος με άνετη θερμοκρασία δωματίου και λίγους περισπασμούς. Μπορεί να διαπιστώσουμε ότι η χρήση μάσκας ματιών βοηθάει εάν κοιμόμαστε στο φως της ημέρας.
Αν και μια μελέτη διαπίστωσε ότι το 29% των Βρετανών παραδέχτηκε ότι έπαιρνε έναν υπνάκο ενώ εργαζόταν από το σπίτι, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να αποφεύγουμε να κοιμόμαστε στο γραφείο μας ή στον καναπέ. Σε ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να κοιμόμαστε στο κρεβάτι μας, επειδή το σώμα μας έχει ήδη συνηθίσει να κοιμάται εκεί, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στο να αποκοιμηθούμε.
4. Ας αποφύγουμε τους ακούσιους ύπνους
Είναι πολύ δύσκολο να αντισταθείς σε αυτό όταν κάνουμε μια χαλαρή «συνεδρία» στο Netflix. Όμως, ο ακούσιος μεσημεριανός ύπνος ενώ βρισκόμαστε στον καναπέ μπορεί πραγματικά να μειώσει την επιθυμία μας για ύπνο και να το κάνει λιγότερο πιθανό να κοιμηθούμε το βράδυ, επειδή κοιμηθήκαμε κοντά στην ώρα του ύπνου μας.
Το να αποκοιμηθούμε μπροστά στην τηλεόραση μπορεί επίσης να επηρεάσει τον ύπνο μας λόγω του φωτός από τις ηλεκτρικές συσκευές. Το μπλε φως που εκπέμπεται από ηλεκτρονικές συσκευές, όπως smartphone, τηλεοράσεις, κονσόλες χειρός και φορητοί υπολογιστές, μιμείται το φως της ημέρας, επομένως μπορεί να καταστείλει την παραγωγή μελατονίνης - την ορμόνη μας που προάγει τον ύπνο.
5. Ας δώσουμε στον εαυτό μας λίγο χρόνο μετά τον μεσημεριανό υπνάκο
Μετά τον μεσημεριανό ύπνο, μπορεί να αισθανθούμε λίγο αποπροσανατολισμένοι. Ας φροντίσουμε, λοιπόν, να αφήσουμε λίγο χρόνο στον εαυτό μας να ξυπνήσει πριν συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας, ιδιαίτερα εκείνες που απαιτούν γρήγορη ή απότομη απάντηση, όπως η οδήγηση.