Sosúa: Παραλιακή πόλη στην επαρχία Puerto Plata της Δομινικανής Δημοκρατίας. Βρίσκεται περίπου 4 μίλια (6,4 χλμ.) από το Διεθνές Αεροδρόμιο Gregorio Luperón στο San Felipe de Puerto Plata.Αυτή η μικρή γωνιά της Δομινικανής Δημοκρατίας ήταν κάποτε καταφύγιο Εβραίων προσφύγων και στην δεκαετία του ’90 αλλά και στα ‘00’ς υπήρξε πόλος έλξης σεξουαλικού τουρισμού.
Δεν είναι, ωστόσο, παρά η παραδεισιακή φύση στις τροπικές Μεγάλες Αντίλλες της Καραϊβικής θάλασσας που κλέβει την παράσταση αλλά και τις εντυπώσεις των επισκεπτών της. Και ήταν αυτό το κομμάτι γης που θέλησε να πάρει μαζί της φεύγοντας μετά από 22 μέρες εκεί πριν από περίπου δυο χρόνια η εικαστικός και δημιουργός κοσμημάτων, Χριστίνα Αθανασούλα Μαντζαβίνου.
Ακατέργαστα κοράλλια και κοχύλια, ατόφιοι σκελετοί ψαριών και κελύφη καβουριών, καύκαλα και δόντια ζώων και λεπτά κόκκαλα πτηνών, ζαρωμένοι καρποί και κουκούτσια τροπικών φρούτων, άχυρα και φύλλα ή φύκια, ξεβρασμένα κομμάτια του πλαστικού και στρογγυλεμένα θαλασσινά βότσαλα, σκλήθρες ξύλων, υπολείμματα από αδρές δερμάτινες σόλες και υφασμάτινες ίνες από πρόχειρα θερινά ενδύματα που διασώθηκαν από τα αγκάθια ενός θάμνου γέμισαν τις βαλίτσες της ταξιδιώτισσας μετά το ταξίδι.
Και κάπως έτσι, θέλοντας τα δώσει ζωή σ′ αυτά τα ενθύμια ενός ταξιδιού ζωής, η ίδια αποφάσισε να τα ενσωματώσει σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης αλλά και καλλωπισμού και να δημιουργήσει μια σειρά έργων, κυρίως κοσμημάτων που λαμβάνει την μορφή εικαστικής παρακαταθήκης, καθώς από το Σάββατο 5 Ιουνίου παρουσιάζεται στους χώρους της Gallery Genesis.
Η απλοϊκή γοητεία του πρωτόγονου
Γράφει η ιστορικός τέχνης, Λουίζα Καραπιδάκη:
«Την απλοϊκή γοητεία του πρωτόγονου εκπέμπουν τα κοσμήματα της Χριστίνας Αθανασούλα - Μαντζαβίνου, καμωμένα από υλικά της φύσης, φυτικά ή οργανικά, και από απομεινάρια της ανθρώπινης δραστηριότητας - ίχνη σύγχρονου πολιτισμού...
Έμπειρη καλλιτέχνις του κοσμήματος συνδυάζει ετερογενή στοιχεία, συνταιριάζει ανεπεξέργαστα σχήματα, τιθασεύει ακατέργαστους όγκους, εναρμονίζει χρωματικές χροιές και αποτυπώνει το ταλέντο της σε μια ξεχωριστή σειρά εξωτικών κοσμημάτων. Οι πρώτες ύλες μορφοποιούνται με τις εικαστικές της επεμβάσεις και οι περίτεχνες συνθέσεις της, εκτός από νέα δυναμική, παρουσιάζουν και ένα ιδιαίτερο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον. Τα περιδέραια και τα ενώτιά της εύλογα παραπέμπουν στα προϊστορικά στολίδια, που παρά τη δωρική λιτότητα είχαν έναν έντονο καλλωπιστικό χαρακτήρα αλλά και έναν ιδιάζοντα μαγικό ρόλο. Και η ιστορικός τέχνης, επίσης, Ιρις Κρητικού που συνεπιμελήθηκε την έκθεση μαζί με την κ. Καραπιδάκη συμπληρώνει: Ο σπάνιος αυτός θησαυρός που αποχωρίστηκε την άγνωστη Νήσο του, αρμάτωσε 25 περίαπτα περιδέραια, πλούμισε μια τσάντα ψαρέματος, κέντησε ένα πολυκόχυλο γιλέκο σαμάνου. Επιτυγχάνοντας μια θαυμαστά επινοητική ροβινσωνική χρήση της πρώτης ύλης ... η Χριστίνα Αθανασούλα - Μαντζαβίνου, προτείνει με τόλμη μια αρχέγονη και μαζί εντελώς νέα γλώσσα, μια δεξιοτεχνική αναστροφή στο φτερό του καρχαρία, έναν σπαρταριστά ιδιόχειρο αισθητικό τόπο και τρόπο».
Λίγα λόγια για την Χριστίνα Αθανασούλα - Μαντζαβίνου
Η Χριστίνα Αθανασούλα – Μαντζαβίνου γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1968. Σπούδασε γραφιστική και σχέδιο στην Σχολή Βακαλό art & design. Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα φωτογραφίας στην ΑΚΤΟ, με τον Α. Ξανθάκη. Ασχολήθηκε με λογότυπα εταιριών και σήματα στην οικογενειακή επιχείρηση Αθανασούλας ΑΒΕΕ offset & packing - γραφικές τέχνες καθώς και με αφίσες κινηματογράφου. Δούλεψε στον ΟΤΕ για 25 έτη στο δημιουργικό τμήμα και από το 2003 έως σήμερα ασχολείται με το κόσμημα. Κύριο μέλημα της είναι κυρίως η σύνθεση ετερόκλιτων υλικών, παλιών και νέων, υλικά από τη φύση, υφάσματα, νήματα, ανασυνθέτοντας και ενώνοντάς τα. Γυρίζοντας σε παζάρια και υπαίθριες αγορές ταξιδεύοντας και ψαχουλεύοντας εντοπίζει: χάντρες vintage, πετρώματα από τη γη, ημιπολύτιμες πέτρες, αλυσίδες, πόρπες, σκουλαρίκια, κορδέλες, τρέσες, κεντήματα και υφαντά που προσπαθεί να τα μπερδέψει-συνθέσει σε ένα κόσμημα. Κοσμήματα της έχουν φιλοξενηθεί, σε ομαδικές εκθέσεις μουσείων της Ελλάδας και σε γκαλερί της Αθήνας. Ζει και εργάζεται σε Νέο Ψυχικό και Σαρωνίδα.
Info:
Gallery Genesis
Χάρητος 36, Κολωνάκι
Ως 19/6/2021
www.gallerygenesisathens.com