
Πιθανόν να έχετε ακούσει πολλά για το στυλ προσωπικότητας «τύπου Α». Οι άνθρωποι αυτής της κατηγορίας τείνουν να είναι πολύ δομημένοι, υψηλών επιδόσεων και αρκετά αγχωμένοι, γεγονός που συχνά οδηγεί σε επαίνους σε εργασιακά και σχολικά περιβάλλοντα, δηλώνει η Εμμα Σάντι Ανγουέι, αδειούχος θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας με έδρα την Καλιφόρνια «Ο τύπος Α είναι αυτός που συνήθως κάνει τον περισσότερο θόρυβο», δήλωσε η Σάντι Ανγουέι, «πολιτισμικά αγαπάμε ένα άτομο τύπου Α».
Επίσης, απεικονίζονται πιο συχνά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως ο ισχυρός δικηγόρος σε μια δραματική τηλεοπτική σειρά ή ο μαθητής με το άριστα σε μια ρομαντική κομεντί στο λύκειο. Αλλά επειδή οι άνθρωποι τύπου Α τείνουν να κερδίζουν το χειροκρότημα, δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι με την αντίθετη προσωπικότητα, που είναι γνωστή ως προσωπικότητα τύπου Β, δεν αξίζουν επίσης αναγνώριση.
Υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά που καθορίζουν μια προσωπικότητα τύπου Β (και πολλά από αυτά τα χαρακτηριστικά θα ήταν χρήσιμο να τα μάθουν οι άνθρωποι τύπου Α).
Παρακάτω, οι θεραπευτές μοιράζονται τα σημάδια μιας προσωπικότητας τύπου Β και πώς να προσδιορίσουμε πού ανήκουμε.
1. Μπορεί να είμαστε επιρρεπείς στην αναβολή
Ενώ όλοι έχουν αναβάλει μια εργασία από καιρό σε καιρό, (αλλά) ένα άτομο τύπου Β είναι πιο πιθανό να αναβάλλει συχνά, είτε αυτό έχει να κάνει με προθεσμίες στη δουλειά ή στο σχολείο είτε με δουλειές στην προσωπική του ζωή.
«(Οι άνθρωποι τύπου Β) έχουν την τάση να μην έχουν την αίσθηση της προθεσμίας...», δηλώνει η Αννα Λάου, ψυχιατρική νοσηλεύτρια με το Lavender Therapy στη Νέα Υόρκη. Αλλά επειδή δεν νιώθουν τόση πίεση χρόνου, αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι τύπου Β δεν κάνουν ποτέ τίποτα, προσθέτει η ίδια.
«Κάποιες φορές σημαίνει αυτό, (αλλά) κάποιες άλλες φορές σημαίνει απλώς ότι τα καταφέρνουν, πλην όμως με διαφορετικό χρονοδιάγραμμα ή με διαφορετική προσέγγιση», σύμφωνα πάντα με τη Λάου.
2. Είμαστε εντάξει όταν τα σχέδια αλλάζουν
Οι άνθρωποι τύπου Β είναι γενικά αρκετά ευέλικτοι όταν πρόκειται για σχέδια, δηλώνει η Σάντι Ανγουέι. Μπορεί να έχουν ως στόχο να κάνουν πέντε πράγματα μέσα στο Σαββατοκύριακο, αλλά αν αυτά τα πράγματα δεν έχουν γίνει μέχρι τη Δευτέρα το πρωί, δεν είναι και τόσο μεγάλο θέμα - κάτι που δεν ισχύει για ένα άτομο τύπου Α, το οποίο μπορεί να αισθάνεται αποτυχημένο αν δεν γίνουν οι εργασίες του (στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα).
Επιπλέον, αν τα κοινωνικά σχέδια αλλάξουν, οι άνθρωποι τύπου Β μπορούν να προσαρμοστούν αρκετά εύκολα.
«Ας πούμε ότι βγαίνω με τους φίλους μου και άρχισε να βρέχει και θα πηγαίναμε για πικνίκ στο πάρκο», λέει η Σάντι Ανγουέι, εξηγώντας ότι το άτομο τύπου Β είναι πιο πιθανό να σηκώσει τους ώμους του και να αποδεχτεί την αλλαγή, ενώ ένα άτομο τύπου Α μπορεί να αρχίζει να στριφογυρίζει.
3. Προτιμάμε τη συναίνεση της ομάδας παρά την προσέγγιση «η δική μου άποψη είναι η καλύτερη»
Ενώ ένα άτομο τύπου Α συχνά πιστεύει ότι η δική του λύση είναι ο μοναδική ή ο καλύτερος τρόπος, ένα άτομο τύπου Β είναι πολύ πιο πιθανό να θέλει να οικοδομήσει συναίνεση όταν πρόκειται για λύσεις, λέει η Λάου.
Για παράδειγμα, ένα άτομο τύπου Α μπορεί να διπλασιάσει το πρόγραμμα που θέλει να ακολουθήσει για τις οικογενειακές διακοπές, ακόμη και όταν ορισμένα μέλη της οικογένειας φαίνονται αδιάφορα. Ένα άτομο τύπου Β τείνει να ακούει τις απόψεις της ομάδας και να συμφωνεί να αλλάξει πορεία...
4. Έχουμε λιγότερο άγχος στη δουλειά και το σχολείο από τους συναδέλφους μας τύπου Α.
Σύμφωνα με τη Λάου, οι άνθρωποι τύπου Β τείνουν επίσης να είναι ευτυχισμένοι στη δουλειά ή στο σχολείο επειδή βρίσκουν «τη δουλειά λιγότερο αγχωτική - και τα πάντα λιγότερο αγχωτικά». Αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη ικανοποίηση στη σταδιοδρομία τους, προσθέτει η ίδια.
5. Δεν χρειαζόμαστε πολλά επιτεύγματα για να αισθανόμαστε καλά στη ζωή μας
Συνολικά, οι άνθρωποι τύπου Β έχουν απλώς μια πιο χαλαρή προσέγγιση στη ζωή και λιγότερη έμφαση στα επιτεύγματα, ξεκαθαρίζει η Ανγουέι. Δηλαδή, αυτοί οι άνθρωποι δεν χρειάζεται απαραίτητα να πετύχουν ένα σωρό πράγματα για να νιώσουν καλά με τη ζωή τους, όπως προσθέτει...
Τελικά σε ποιον τύπο ανθρώπου ανήκουμε;
Είναι φυσιολογικό να μην εμπίπτουμε ευθέως σε μια προσωπικότητα τύπου Β ή ευθέως σε μια προσωπικότητα τύπου Α.
Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι αυτά τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας υπάρχουν σε ένα φάσμα, και μπορεί να είμαστε περισσότερο ο ένας τύπος σε ορισμένες καταστάσεις (και σε ορισμένες άλλες ο άλλος), δηλώνει η Λάου.
«Ίσως υπάρχει ένα συγκεκριμένο πράγμα που αναδεικνύει την προσωπικότητά μας τύπου Α, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε έτσι όλη την ώρα», σημειώνει η Λάου.
Ας το σκεφτούμε - ίσως να είμαστε απαιτητικοί ως προς τις προθεσμίες, οργανωτικοί και σούπερ αγχωμένοι σε ένα εργασιακό περιβάλλον, αλλά να είμαστε πιο ήρεμοι και ακόμη και λίγο ακατάστατοι στο σπίτι.
Σίγουρα μπορεί να κλίνουμε περισσότερο προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, αλλά είναι σύνηθες για τους ανθρώπους να έχουν κάποιες ιδιότητες από το καθένα, προσθέτει η Λάου.
Ποιος τύπος είναι ο πιο λαοφιλής
... «Ο τύπος Α μπορεί να είναι πολύ ελκυστικός στο χώρο εργασίας των επιχειρήσεων και σε μια παραγωγική κοινωνία, επειδή ο τύπος Α έχει να κάνει με το να είσαι παραγωγικός, να κάνεις τα πράγματα στην ώρα τους, αλλά συνδέεται επίσης με χειρότερα αποτελέσματα στην ψυχική υγεία», δηλώνει η Λάου. «Οι τύποι Α είναι πιο ανήσυχοι, πιο καταθλιπτικοί και υπάρχουν ακόμη και στοιχεία ότι συνδέονται με περισσότερες καρδιακές παθήσεις».
Αν και το να είμαστε τύπος Α δεν προκαλεί από μόνο του καρδιακές παθήσεις, πολλές από τις πτυχές αυτού του τύπου προσωπικότητας, όπως το έντονο στρες και το άγχος, το θέτουν σε υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Δηλαδή, υπάρχουν σαφή θετικά στοιχεία στο να είμαστε άτομο τύπου Β. «[Οι άνθρωποι τύπου Β] τείνουν να έχουν καλύτερη ψυχική υγεία ... λιγότερο άγχος, λιγότερη κατάθλιψη και λιγότερο συνολικό στρες», σημειώνει η Λάου.
Η Ανγουέι συμπληρώνει ότι «μποορούμε να μάθουμε πολλά από αυτούς, ειδικά όσον αφορά την αντιμετώπιση του άγχους και της υπερφόρτωσης».
Αν υποθέτουμε ότι τείνουμε να είμαστε περισσότερο τύπου Α ή περισσότερο τύπου Β, αλλά αν δεν είμαστε σίγουροι, υπάρχουν κουίζ που μπορούμε να κάνουμε στο διαδίκτυο για να δούμε πού ανήκουμε, δηλώνουν και οι δύο ειδικοί στη HuffPost.
Μπορούμε επίσης να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να μιλήσουμε με έναν ψυχολόγο ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο για να λάβουμε τη δική τους ανάγνωση για την προσωπικότητά μας, καθώς οι άλλοι άνθρωποι συχνά μας βλέπουν διαφορετικά από το πώς βλέπουμε εμείς τον εαυτό μας, λέει η Λάου.
Συγκεντρώνοντας αυτές τις πληροφορίες για την προσωπικότητά μας, μπορούμε να κατανοήσουμε τον εαυτό μας πληρέστερα και να κάνουμε ό,τι χρειάζετε για να ζήσουμε μια ζωή που μας προσφέρει χαρά.
Για παράδειγμα, αν η χαλαρή προσωπικότητά μας τύπου Β μας εμποδίζει στη δουλειά, θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε κάποιες συνήθειες τύπου Α, όπως η δημιουργία λίστας και ο καθορισμός προθεσμιών, καταλήγει η Λάου. Ή, αν είμαστε τύπος Α, θα μπορούσαμε να εργαστούμε για να είμαστε εντάξει με ξαφνικές αλλαγές στα σχέδιά μας.
«Υπάρχουν πολλά κόλπα που μπορούμε να μάθουμε μόλις καταλάβουμε καλύτερα τον εαυτό μας, ώστε να μπορούμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο παραγωγικοί και ευτυχισμένοι και με τους δύο τύπους προσωπικότητας», ολοκληρώνει η Λάου.