Όσο κι αν όλοι ανυπομονούμε να πάρουμε κάποια ετήσια άδεια για διακοπές, στον, εξαιρετικά συνδεδεμένο, κόσμο μας, μπορεί να είναι δύσκολο να αποσυνδεθούμε εντελώς από τον χώρο εργασίας, ειδικά αν η διοίκηση δεν το ενθαρρύνει.
Σε ορισμένες χώρες όπως η Πορτογαλία, υπάρχουν νόμοι που εγγυώνται το δικαίωμα αποσύνδεσης (από τη δουλειά) για τους εργαζόμενους...
Για να διερευνήσει αυτό το ζήτημα, η Naturecan διεξήγαγε μια έρευνα σε 1.250 εργαζόμενους ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω του OnePoll και αποκάλυψε ότι το 64% των Βρετανών θα υποφέρουν από άγχος που σχετίζεται με την εργασία αυτό το καλοκαίρι και το 84% των Βρετανών θα σκέφτεται δουλειά τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα κατά τη διάρκεια της άδειάς τους.
Οι εμπειρογνώμονες Τζοτζίνα Στούρμερ, Τζοάνα Μπάκλαντ και Νιλουφάρ Εσμαέιλπουρ από τη Lotus Therapy, έχουν δώσει πέντε συμβουλές για το πώς οι άνθρωποι μπορούν πραγματικά να απενεργοποιηθούν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών τους διακοπών.
Πώς να αποσυνδεθούμε από την εργασία μας κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών
Ας ξεκινήσουμε την «αποσύνδεση» νωρίς
Οι περισσότεροι από εμάς νιώθουμε ένοχοι που δουλεύουμε ασταμάτητα μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο της τελευταίας μας βάρδιας, αλλά, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό επηρεάζει την αντίληψή μας για το επερχόμενο ρεπό.
Η Στούρμερ λέει: «Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να επιβραδύνουμε αν τρέχουμε με εκατό μίλια την ώρα. Επομένως, είναι χρήσιμο να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τη διαδικασία αποσύνδεσης πριν από τις διακοπές μας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει κάποια πρακτικά βήματα στη δουλειά, όπως να προσπαθήσουμε να ”δέσουμε” κάποια έργα πριν αναχωρήσουμε και να σκεφτούμε τι να αναθέσουμε (και σε ποιον). Μας επιτρέπει επίσης να αρχίσουμε να συνηθίζουμε στην ιδέα μιας αλλαγής νοοτροπίας».
Ας θέσουμε τα όριά μας πριν ξεκινήσουν οι διακοπές
Στη μελέτη του Naturecan, το 20% των Βρετανών παραδέχονται ότι αισθάνονται την πίεση από τους διευθυντές τους να είναι «προσβάσιμοι» κατά τη διάρκεια της άδειάς τους.
Για αυτόν τον λόγο, πρέπει να θέσουμε τα όρια εκ των προτέρων. Έχοντας αυτό κατά νου, προτού αποχωρήσουμε, ας συμφωνήσουμε με τους συναδέλφους μας για το ποιος θα είναι ο υπεύθυνος επικοινωνίας εν τη απουσία μας κι ας θέσουμε σαφή όρια με τους διευθυντές, τους συναδέλφους και τους πελάτες.
Η Στούρμερ λέει: «Αν ξέρουμε ότι δυσκολευόμαστε να αγνοήσουμε την έλξη της δουλειάς όταν βρισκόμαστε σε διακοπές, ας σκεφτούμε να μοιραστούμε τις προθέσεις μας με άλλους. Ας υπενθυμίσουμε στους συναδέλφους μας ότι θα λείπουμε και ότι πρέπει πραγματικά να είμαστε ανενόχλητοι. Ας υπενθυμίσουμε ακόμα στους φίλους και την οικογένειά μας ότι σκοπεύουμε να αποσυνδεθούμε και ότι μπορούν να μας εγκαλέσουν αν μας δουν να εργαζόμαστε. Ας ορίσουμε το μήνυμα ”εκτός γραφείου” για να ενημερώσουμε όσους στέλνουν μέιλ να μην περιμένουν γρήγορη απάντηση».
Ας βεβαιωθούμε επίσης ότι η επιστροφή μας είναι χωρίς άγχος
Όχι μόνο επιθυμούμε να περάσουμε ξένοιαστες διακοπές, αλλά και η επιστροφή στη δουλειά δεν πρέπει να μας προκαλεί άγχος.
Η Μπάκλαντ συμβουλεύει: «Το να διασφαλίσουμε ότι έχουμε μια ολοκληρωμένη παράδοση μια εβδομάδα πριν από τις διακοπές μας, αυτό θα είναι το κλειδί.
Αυτό μας δίνει μερικές ημέρες για να αντιμετωπίσουμε τυχόν αναπόφευκτα πράγματα που μπορεί να σας έχουν ξεφύγει από το μυαλό. Μειώνει το άγχος της τελευταίας στιγμής και επιτρέπει μια πιο ομαλή μετάβαση».
Ας απενεργοποιήσουμε τις ειδοποιήσεις εργασίας
Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μια προφανής συμβουλή, αλλά, με το 55% των Βρετανών να παραδέχονται ότι εξακολουθούν να ελέγχουν τα μέιλ και τα επαγγελματικά μηνύματα τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας διακοπών, είναι σαφές ότι ορισμένοι από εμάς αγωνίζονται να μην παρασυρθούν.
Ας αποσυνδεθούμε από τυχόν εφαρμογές εργασίας στο τηλέφωνό μας, ας αφήσουμε τον φορητό υπολογιστή στο σπίτι κι ας επιτρέψουμε στον εαυτό μας να χαλαρώσει σωστά.
Η Στούρμερ αναφέρει: «Πριν φύγουμε για διακοπές, ας καθίσουμε με ένα στυλό και ένα χαρτί. Ας αφιερώσουμε χρόνο για να σκεφτούμε άγχος που μπορεί να νιώσουμε αν απενεργοποιηθούμε. Και μετά, ας εξερευνήσουμε τις ρίζες αυτού του άγχους. Τι πραγματικά μας ανησυχεί; Ίσως η ιδέα ότι κάτι θα πάει στραβά αν δεν είμαστε εμείς εκεί.
Ή ίσως το αντίθετο, ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά ερήμην μας. Ίσως ανησυχούμε ότι θα βαρεθούμε ή δεν θα έχουμε κάποιο σκοπό αν πάρουμε αποστάσεις από την εργασία μας. Όταν αρχίσουμε πραγματικά να διερευνούμε την πηγή των ανησυχιών μας, μπορούμε να λάβουμε μέτρα για να τις κατανοήσουμε και να τις μετριάσουμε».
Ας κάνουμε πράγματα διαφορετικά από το συνηθισμένο όσο λείπουμε
Η Εσμαέιλπουρ λέει: «Αυτό μπορεί να σημαίνει σχεδόν οτιδήποτε: Να δοκιμάσουμε ένα νέο χόμπι, να είμαστε στον καθαρό αέρα στην εξοχή ή ενδεχομένως να ταξιδέψουμε σε ένα μέρος που δεν έχουμε πάει ποτέ. Το σκεπτικό πίσω από αυτό είναι ότι οι νέες εμπειρίες βοηθούν το μυαλό μας με θετικούς τρόπους, ενώ απομακρύνουν τις σκέψεις από τη δουλειά.
«Για παράδειγμα, εάν περνάμε τις περισσότερες μέρες δουλεύοντας σε ένα γραφείο, θα πρέπει να σχεδιάσουμε έντονες δραστηριότητες όπως πεζοπορία, ποδηλασία ή ακόμα και ένα μάθημα χορού στο γυμναστήριο. Με μια ώθηση ενέργειας, το να είμαστε στο ύπαιθρο και η ενασχόληση με τέτοιε δραστηριότητες λειτουργούν ως σημαντικός ”ανυψωτής” διάθεσης».
Ας απολαύσουμε, λοιπόν, το ταξίδι μας!