Πόση ώρα μπορούμε να σταθούμε στο ένα πόδι; Απλούστατο τεστ που μαρτυρά αν είμαστε υγιείς ή όχι

Ακολουθούν οι συσχετίσεις του χρόνου που πρέπει να μπορούμε να σταθούμε έτσι ανάλογα με την ηλικία μας.
Μαθήματα ισορροπίας
Luis Alvarez via Getty Images
Μαθήματα ισορροπίας

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, η ικανότητα ενός ατόμου να στέκεται στο ένα πόδι αλλάζει με την ηλικία. Φαίνεται να είναι ο πρώτος δείκτης για το που πηγαίνει η φυσική μας κατάσταση.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή αυτή η κίνηση «χρησιμοποιεί» τόσα πολλά διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου και του σώματος ταυτόχρονα.

Πράγματι, το NΝHS - Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (Suffolk and North East Essex Integrated Board) ρωτά: «Πόσο καιρό μπορούμε να σταθούμε στο ένα πόδι σαν το φλαμίνγκο;»

Και προσθέτουν: «Ακούγεται σαν μια παράξενη ερώτηση, αλλά η απάντησή της μπορεί να δώσει πολλές πληροφορίες γενικά για την υγεία μας και για τη φυσική μας κατάσταση.

Στη συγκεκριμένη ανακοίνωση, το NHS αναγράφει το πόσο ακριβώς θα πρέπει να είμαστε ικανοί να στεκόμαστε στο ένα πόδι ανάλογα με την ηλικία μας.

Ποιος είναι ο φυσιολογικός χρόνος για την ηλικία μας;

Πριν αναφέρουμε το πόσο πρέπει να στεκόμαστε ανά ηλικία, ας ξεκαθαρίσουμε πώς λειτουργεί το τεστ.

Πρέπει να σταθούμε στο ένα πόδι με τα χέρια στους γοφούς μας και να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά.

Αρχίζουμε να μετράμε μόλις το πόδι μας σηκωθεί από το έδαφος και σταματάμε όταν είτε χαμηλώσουμε το πόδι μας, είτε αφαιρέσουμε τα χέρια μας από τους γοφούς μας.

Σύμφωνα με το NHS, πάντα, θα πρέπει να μπορούμε να στεκόμαστε με αυτό τον τρόπο:

1) Ηλικίες 18–39

  • 43 δευτερόλεπτα

2) Ηλικίες 40–49

  • 40 δευτερόλεπτα

3) Ηλικίες 50–59

  • 37 δευτερόλεπτα

4) Ηλικίες 60–69

  • 30 δευτερόλεπτα

5) Ηλικίες 70–79

  • 18 με 19 δευτερόλεπτα

6) Ηλικίες 80+

  • Λίγο περισσότερο από 5 δευτερόλεπτα.

Προσθέτουν ότι ακόμα κι αν μπορούμε να τα πάμε καλά σε αυτό το διάστημα, δεν πρέπει να στεκόμαστε στο ένα πόδι για περισσότερο από ένα λεπτό.

Γιατί έχει σημασία αυτό;

Η Σελίνα Λιμ, Divisional Director στο συγκεκριμένου παράρτημα του NHS αναφέρει: «Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι που αγωνίζονται να ισορροπήσουν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα υγείας καθώς μεγαλώνουν.

«Λαμβάνοντας μέρος στην ”πρόκληση φλαμίνγκο” οι άνθρωποι μπορούν γρήγορα και εύκολα να εκτιμήσουν μόνοι τους εάν διατρέχουν κίνδυνο. Κι αν ναι, υπάρχουν πολλές διαφορετικές δραστηριότητες στις οποίες μπορούν να συμμετάσχουν και που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της συνολικής τους φυσικής κατάστασης».

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βελτιώσουμε την ισορροπία, τη δύναμη και τη σταθερότητά μας, συμπεριλαμβανομένων εκπληκτικά απλών κινήσεων όπως το πλάγιο περπάτημα και τα στεπ-απς.