Είμαστε παχουλοί; Γιατί η άσκηση, κι όχι η διατροφή, είναι το κλειδί για μια καλύτερη ζωή

Οι ειδικοί υποστηρίζουν μια προσέγγιση «ουδέτερη για το βάρος» για να παραμένουμε υγιείς.

Ισως έχουμε ακούσει τα «λογιστικά» που λένε ότι για να είμαστε σε φόρμα και υγιείς, πρέπει να εστιάσουμε κατά 20% στην άσκηση και κατά 80% στο φαγητό που τρώμε. Αλλά μια σημαντική ανασκόπηση της έρευνας για το θέμα υποστηρίζει ότι έχουμε λάθος αυτήν την αναλογία.

Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει πώς οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να χάσουν βάρος τα τελευταία 40 χρόνια, και όμως η παχυσαρκία συνεχίζει να αυξάνεται.

Οι συγγραφείς αυτής της νέας μελέτης υποστηρίζουν ότι είναι πολύ πιθανό να είμαστε «χοντροί αλλά σε φόρμα» και ότι οι άνθρωποι πρέπει να επικεντρωθούν στην άσκηση και όχι στη δίαιτα για (να έχουν) μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Από την ανασκόπηση προηγούμενων ερευνών, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι για να είμαστε υγιείς και να μειώσουμε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, η περισσότερη άσκηση και η βελτίωση της φυσικής μας κατάστασης είναι πιο αποτελεσματική από το να επικεντρωθούμε στην απώλεια κιλών.

Γράφοντας στο περιοδικό iScience, ο καθηγητής Γκλεν Γκέσερ από το College of Health Solutions στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και ο αναπληρωτής καθηγητής Σιντχάρτα Αντχάντι από τη Σχολή Εκπαίδευσης και Ανθρώπινης Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια θα ήθελαν να επανεκκινήσουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε μια «υγιεινή» κουλτούρα ζωής.

«Μια προσέγγιση με επίκεντρο το βάρος στην θεραπεία και πρόληψη της παχυσαρκίας ήταν σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματική», δήλωσε ο καθηγητής Γκέσερ. «Επιπλέον, οι επαναλαμβανόμενες προσπάθειες απώλειας βάρους μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους και αναμφίβολα συνδέονται με την υψηλή επικράτηση της κυκλικής απώλειας και αύξησης βάρους (δίαιτα γιόγιο), η οποία σχετίζεται με σημαντικούς κινδύνους για την υγεία».

Οι συντάκτες της μελέτης υποστηρίζουν αντί για μια «ουδέτερη προς το βάρος» προσέγγιση, την θεραπεία των θεμάτων υγείας που προκαλούνται από την παχυσαρκία.

Συνήθως κακολογούμε την παχυσαρκία, λένε, παρόλο που η έλλειψη άσκησης μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβής. «Πολλές παθήσεις υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία οφείλονται πιθανότατα στη χαμηλή φυσική δραστηριότητα και στην καρδιοαναπνευστική ικανότητα παρά στην παχυσαρκία», αναφέρουν.

«Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι η καρδιοαναπνευστική ικανότητα και η σωματική δραστηριότητα εξασθενίζουν σημαντικά και μερικές φορές εξαλείφουν τον αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας που σχετίζεται με την παχυσαρκία», δηλώνει ο καθηγhτής Γκέσερ.

Προηγούμενες μελέτες είχαν επίσης διαπιστώσει ότι «η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας ή της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας συνδέεται σταθερά με μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου θανάτου από όλες τις αιτίες και καρδιαγγειακή από την σκόπιμη απώλεια βάρους».

«Δεν είμαστε εναντίον της απώλειας βάρους, απλά πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να είναι το κύριο κριτήριο για να επιτύχει ένα πρόγραμμα που έχει να κάνει με την παρέμβαση στον τρόπο ζωής μας», δηλώνει ο Γκέσερ.

Ενώ, σε μια κουλτούρα που έχει εμμονή με την τέλεια εικόνα, μπορεί να είναι δύσκολο να φανούν ελκυστικά τα προγράμματα που δεν επικεντρώνονται στην απώλεια βάρους, «θα θέλαμε οι άνθρωποι να γνωρίζουν ότι κάποιος παχουλός μπορεί να είναι σε φόρμα, κι ότι τα υγιή σώματα μπορεί να έχουν όλων των ειδών τα σχήματα και τα μεγέθη».

HuffPost / Rebecca Zisser