«Είναι αστείο»: Στον αέρα το πλαφόν για το αέριο, παραπέμπεται σε νέα σύνοδο

Αφού λογομάχησαν, μοιρασμένοι σε δύο στρατόπεδα, οι υπουργοί Ενέργειας θα ξανασυναντηθούν για τον «γρίφο» του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στις 13 Δεκεμβρίου.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΒΕΛΓΙΟ - 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: H Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson συνομιλεί με τον Έλληνα Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα πριν από τη συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στην έδρα της ΕΕ στις 24 Νοεμβρίου, 2022 στις Βρυξέλλες, Βέλγιο. (Photo by Thierry Monasse/Getty Images)
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΒΕΛΓΙΟ - 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: H Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson συνομιλεί με τον Έλληνα Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα πριν από τη συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στην έδρα της ΕΕ στις 24 Νοεμβρίου, 2022 στις Βρυξέλλες, Βέλγιο. (Photo by Thierry Monasse/Getty Images)
Thierry Monasse via Getty Images

Ως μη γενόμενη μπορεί να θεωρηθεί η έκακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που μόλις ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες.

Πρακτικά, οι υπουργοί συμφώνησαν μεν, αλλά μόνο στα αυτονόητα: Μεταξύ άλλων, να προχωρήσουν οι 27 σε κοινές προμήθειες φυσικού αερίου, να επιδείξουν αλληλεγύη ώστε να μην απομείνει μόνη καμία χώρα σε περίπτωση κρίσης, καθώς και να προωθήσουν ταχέως νέα έργα κοινού ευρωπαϊκού συμφέροντος στην ενέργεια (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας).

Όμως το πλαφόν για το αέριο εξελίσσεται σε «γόρδιο δεσμό», καθώς οι χώρες έχουν μοιραστεί σε δύο στρατόπεδα και εξακολουθούν να αναμετρώνται, επιμένοντας στις θέσεις τους.

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε αμέσως μετά τη λήξη της συνόδου (οι δηλώσεις συνεχίζονται) ότι οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαφώνησαν για το προτεινόμενο ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh).

Διπλωμάτες είπαν ότι οι 27 χώρες της ΕΕ συμφώνησαν να κάνουν μια άλλη συνάντηση στις 13 Δεκεμβρίου, με τους υποστηρικτές του ανώτατου ορίου να απαιτούν να παραμείνει στο τραπέζι και η δική τους πρόταση - διαφορετικά να ξαναρχίσει η συζήτηση από το μηδέν...

Οι εκφράσεις όλων είναι χαρακτηριστικές... Ο Τσέχος υπουργός Ενέργειας Jozef Sikela συνομιλεί με τον υπουργό Ενέργειας του Βελγίου Tinne Van Der Straeten ενώ και ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας παρακολουθεί, πριν από τη συνάντηση των υπουργών ενέργειας της ΕΕ στο έκτακτο συμβούλιο στις Βρυξέλλες, Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2022. (AP Photo/Olivier Matthys)
Οι εκφράσεις όλων είναι χαρακτηριστικές... Ο Τσέχος υπουργός Ενέργειας Jozef Sikela συνομιλεί με τον υπουργό Ενέργειας του Βελγίου Tinne Van Der Straeten ενώ και ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας παρακολουθεί, πριν από τη συνάντηση των υπουργών ενέργειας της ΕΕ στο έκτακτο συμβούλιο στις Βρυξέλλες, Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2022. (AP Photo/Olivier Matthys)
via Associated Press

«Αστείο» η πρόταση της Κομισιόν, κατά την Πολωνή υπουργό

Η Πολωνή υπουργός Κλίματος Άννα Μόσκουα χαρακτήρισε «αστείο» το σχέδιο για πλαφόν στο επίπεδο των 275 ευρώ που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο υπουργός Ενέργειας του Βελγίου τόνισε επίσης τους δημοσιογράφους: «Δεν λέει ξεκάθαρα αν θα έχει επίδραση στις τιμές... Ζούμε σε μια πολεμική οικονομία και βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τιμές πολέμου και επομένως το βρίσκουμε αναγκαίο να παρέμβουμε στο επίπεδο των τιμών».

Έως και 15 κράτη της ΕΕ θέλουν ένα καθορισμένο όριο για τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους μετά την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ τον περασμένο Αύγουστο, λόγω της μείωσης των προμηθειών από τη Ρωσία στην Ευρώπη, στον απόηχο των δυτικών κυρώσεων για τον πόλεμο της Μόσχας κατά της Ουκρανίας.

Αλλά ένα μικρότερο, ωστόσο ισχυρό στρατόπεδο με επικεφαλής τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, μαζί με την Ολλανδία, τη Σουηδία, την Αυστρία και τη Φινλανδία, λένε ότι ένα ανώτατο όριο θα μπορούσε να ακυρώσει τα κίνητρα για χαμηλότερη κατανάλωση.

Η Επιτροπή πρότεινε να περιοριστεί η τιμή του πρώτου μήνα στο ανταλλακτήριο φυσικού αερίου της Ολλανδικής Διευκόλυνσης Μεταφοράς Τίτλων (TTF) εάν υπερβαίνει τα 275 ευρώ/MWh για δύο εβδομάδες και εάν η τιμή είναι πάνω από 58 ευρώ υψηλότερη.

Η ΕΕ ενέκρινε ήδη μια σειρά μέτρων για τον μετριασμό της κρίσης τους τελευταίους μήνες, που κυμαίνονται από την εξοικονόμηση κατανάλωσης έως τους απροσδόκητους φόρους και την ανάκτηση των υπερ-κερδών από τους παραγωγούς ενέργειας.

Κ. Σκρέκας: Δεν υπάρχει χρόνος, χρειάζεται άμεσα λύση με ένα ρεαλιστικό πλαφόν

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας που συμμετείχε στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, τόνισε ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και χρειάζεται άμεσα λύση με ένα ρεαλιστικό πλαφόν».

Ο κ. Σκρέκας, κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο, δήλωσε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για μηχανισμό διόρθωσης τιμών, ωστόσο εξέφρασε τη διαφωνία του για την αποτελεσματικότητα των προϋποθέσεων ενεργοποίησής του: «Το πλαφόν στα 275 ευρώ/MWh δεν αποτελεί στην πραγματικότητα ανώτατο όριο. Χρειαζόμαστε ένα ρεαλιστικό μηχανισμό που να εφαρμόζεται στην πράξη. Με ένα ανώτατο όριο μεταξύ 150 και 200 ευρώ/MWh, η Ευρώπη μπορεί να εξασφαλίσει το φυσικό αέριο που χρειάζεται και να προκαλέσει σημαντικές μειώσεις της ζήτησης».

Όπως σημείωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αν ο προτεινόμενος μηχανισμός είχε τεθεί σε ισχύ κατά τη διάρκεια του περασμένου Αυγούστου, οπότε και σημειώθηκαν ιστορικά υψηλά στις τιμές του φυσικού αερίου, δεν θα είχε ενεργοποιηθεί και το ράλι των τιμών δεν θα είχε περιοριστεί. Και αυτό γιατί, η τιμή φυσικού αερίου, μπορεί να ξεπέρασε τα 275 ευρώ/MWh, αλλά όχι για δύο συνεχόμενες εβδομάδες, όπως προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ίδιο θα είχε συμβεί ακόμα και αν το όριο τιμής είχε οριστεί στα 250 ευρώ/MWh.

Επιπλέον, ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής του μηχανισμού όταν η αγορά λειτουργεί σε συνθήκες ηρεμίας και όχι σε έκτακτες περιόδους, όταν οι τιμές έχουν ξεπεράσει το ανώτατο όριο για πολλές ημέρες: «Αν περιμένουμε τόσο μεγάλο διάστημα για να επιβάλουμε μείωση της τιμής, δεν είναι εύκολο να περιορίσουμε την τιμή στο επίπεδο του ανώτατου ορίου. Αυτό θα είναι αποσταθεροποιητικό».

Σχετικά με τη διαδικασία ενεργοποίησης του μηχανισμού, ο κ. Σκρέκας πρότεινε το ανώτατο όριο να επιβάλλεται αυτόματα, αλλά να καταργείται με πολιτική απόφαση.

Καταλήγοντας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι η πρόταση της Επιτροπής μπορεί να βελτιωθεί και να αναδειχθεί σε έναν αποτελεσματικό μηχανισμό, τον οποίο οι αγορές θα λάβουν σοβαρά υπόψη.

Τέλος, ο κ. Σκρέκας, στην τοποθέτησή του για τους κανονισμούς αδειοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και αλληλεγγύης, ανέφερε ότι κινούνται σε θετική κατεύθυνση. Ωστόσο, υποστήριξε, πως και οι δύο αυτοί μηχανισμοί είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τον μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς και θα πρέπει να εγκριθούν ταυτόχρονα στο επόμενο Έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε..

με πληροφορίες Reuters

Δημοφιλή