Σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov μόνο το 2% των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου πιστεύει ότι ο χυλός βρώμης μπορεί να κατηγοριοποιηθεί ως «πρόχειρο φαγητό».
Αλλά παρόλο που όλοι φαίνεται να πιστεύουμε ότι δεν είναι για τα σκουπίδια, αυτό σημαίνει ότι είναι πραγματικά καλό για εμάς;
Άλλωστε, μόνο το 16% συμφωνεί ότι ο χυμός φρούτων - ο οποίος συχνά έχει την ίδια περιεκτικότητα σε ζάχαρη με τα ανθρακούχα ποτά, αν και με περισσότερα θρεπτικά συστατικά - ταιριάζει σε αυτήν την περιγραφή.
Λοιπόν... ποια είναι η ετυμηγορία;
Μιλώντας στην Αμερικανική Ενωση Καρδιολογίας (AHA), η Κάντιντα Ρεμπέλο, διευθύντρια του ερευνητικού προγράμματος διατροφής και χρόνιων ασθενειών στο Κέντρο Βιοϊατρικής Έρευνας Pennington του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα στο Μπατόν Ρουζ, είπε ότι το κουάκερ (σ.σ. το κουάκερ είναι ένας τύπος βρώμης που χαρακτηρίζεται από νιφάδες που είναι μικρότερες από την παραδοσιακή έκδοση) έχει «πολλές, πολλές καλές ιδιότητες».
Η βρώμη είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, χαμηλή σε θερμίδες και είναι καλή πηγή βιταμίνης Β1, φυτοθρεπτικών συστατικών και μαγγανίου.
Μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση βρώμης με τη μείωση της επιβλαβούς χοληστερόλης και την καλύτερη διαχείριση του βάρους.
Επιπλέον, ο τύπος των φυτικών ινών που έχει η βρώμη (βήτα-γλυκάνη) είναι μια διαλυτή ίνα που μας βοηθά να παραμείνουμε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και τροφοδοτεί τα καλά βακτήρια του εντέρου μας.
Η βήτα-γλυκάνη είναι «αδιαμφισβήτητα» καλή για την υγεία της καρδιάς και του εντέρου μας, λέει η ίδια.
Τι γίνεται με την επεξεργασμένη βρώμη;
Η στιγμιαία βρώμη θα έχει υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη συμπληρώνει η Ρεμπέλο, κάτι που σημαίνει ότι θα κάνει το σάκχαρό μας να αυξηθεί λίγο περισσότερο.
Αλλά είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθεί οποιαδήποτε επεξεργασία με βρώμη...
Αυτό σημαίνει ότι κάθε βρώμη είναι ολικής αλέσεως.
Επικαλύψεις όπως η σοκολάτα, τα αρωματικά και η ζάχαρη που μπορούν να προστεθούν στη στιγμιαία βρώμη δεν είναι ό,τι καλύτερο.
Η προσθήκη πολύ γάλακτος στο χυλό μας θα αυξήσει και την περιεκτικότητά του σε ζάχαρη.
Αλλά όσο για την ίδια τη βρώμη; Είναι μια χαρά, λέει η Ρεμπέλο.
«Σίγουρα συνιστώ να τρώτε βρώμη», δηλώνει στην Αμερικανική Ενωση Καρδιολογίας.