Είναι η ζωή καλύτερη σε σχέση με πενήντα χρόνια πριν; Τι πιστεύει ο κάθε λαός και τι οι Έλληνες

Είναι η ζωή καλύτερη σε σχέση με πενήντα χρόνια πριν; Τι πιστεύει ο κάθε λαός και τι οι Έλληνες
Norsk Telegrambyra AS / Reuters

Είναι άραγε η ζωή καλύτερη σήμερα σε σχέση με πενήντα χρόνια πριν; Οι απόψεις διίστανται και είναι πολύ λογικό αν σκεφτεί κανείς πως μπορεί παράγοντες όπως η τεχνολογία και η εξέλιξη της επιστήμης να βελτίωσαν τη ζωή μας σίγουρα όμως έχουν και την αρνητική τους πλευρά. Το ερώτημα αυτό καλείται να απαντήσει το Pew Research Center σε έρευνα που πραγματοποίησε. Για τη διεξαγωγή της ρωτήθηκαν 43.000 άνθρωποι από 38 χώρες, οι οποίοι μέσα από τη στάση τους αποδεικνύουν τη διάσταση απόψεων που επικρατεί για το θέμα. Σαφώς για να απαντηθεί το ερώτημα πρέπει να ληφθούν υπόψιν και οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες της εκάστοτε εποχής.

Το 1967 για παράδειγμα μεταξύ άλλων οι ΗΠΑ έπρεπε να αντιμετωπίσουν τις γεωπολιτικές αναταράξεις που λάμβαναν χώρα όπως για παράδειγμα την εμπλοκή στον πόλεμο του Βιετνάμ και τις εθνικές εξεγέρσεις που απειλούσαν τη σταθερότητα. Οι πολίτες της εποχής εκείνης μετακινούνταν στα μέσα μεταφοράς χωρίς να βλέπουν τους συμπολίτες του να κρατούν smartphones στα χέρια, ούτε να ακούνε μουσική στο ipad. Έχοντας κατά νου την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε συγκεκριμένες χώρες από τότε, είναι λογικό οι πολίτες κάποιων εξ’αυτών να είναι πιο ευτυχισμένοι σε σχέση με τη ζωή πριν από μισό αιώνα.

Pew Research Center

Σύμφωνα με τα δεδομένα της έρευνας, το 88% των πολιτών στο Βιετνάμ αισθάνεται καλύτερα σε σύγκριση με το 1967. Στην Ινδία οι επτά στους δέκα πολίτες νιώθουν το ίδιο αφού η χώρα τους τις τελευταίες πέντε δεκαετίες έχει κάνει σημαντική οικονομική πρόοδο. Το ίδιο ισχύει και για άλλες περιοχές της Ασίας που έχουν υποστεί ανάλογους οικονομικούς μετασχηματισμούς, όπως η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία. Στη Νότια Κορέα το 68% των ανθρώπων θεωρεί τη ζωή καλύτερη πλέον ενώ για την Ιαπωνία το ίδιο ποσοστό είναι 65%.

Οι Αμερικανοί από την άλλη, σύμφωνα με τη μελέτη του Pew Research Center, είναι λιγότερο αισιόδοξοι για τη ζωή το 2017. Αξιοσημείωτο μάλιστα είναι το γεγονός πως σχεδόν οι μισοί από αυτούς -σε ποσοστό 41%- θεωρούν πως η ζωή είναι χειρότερη σήμερα σε σχέση με το παρελθόν ενώ το 37% πιστεύει πως είναι καλύτερη. Το χάσμα είναι ακόμα μεγαλύτερο στη Γαλλία αφού μόνο το 33% των ανθρώπων αισθάνονται πως η ποιότητα της ζωής τους έχει βελτιωθεί. Στη γειτονική Ιταλία η εικόνα είναι ακόμα πιο ζοφερή με μόνο το 23% των Ιταλών να πιστεύουν πως στη σύγχρονη εποχή τα πράγματα είναι καλύτερα. Οι ερευνητές του Pew Research αναλύοντας τα δεδομένα τονίζουν πως η πορεία της οικονομίας μιας χώρας διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ψυχολογία των πολιτών.

Pew Research Center

Αισιόδοξοι για το σήμερα είναι το 65% των Γερμανών, το 64% των Ολλανδών, το 62% των Πολωνών και το 60% των Ισπανών. Οι Έλληνες σε ποσοστό 53% πιστεύουν πως η ζωή είναι χειρότερη σήμερα. Ένα επιπλέον στοιχείο άξιο αναφοράς είναι πως οι άνθρωποι με σπουδές τείνουν να θεωρούν τη ζωή καλύτερη σήμερα. Το αντίστροφο, δηλαδή οι λιγότεροι μορφωμένοι άνθρωποι να είναι πιο αισιόδοξοι καταγράφεται μόνο στη Νιγηρία αλλά και την Τουρκία.

Pew Research Center
Pew Research Center

Δημοφιλή