Η συνεχόμενη τηλεοπτική παρακολούθηση (όπως π.χ. μιας αγαπημένης σειράς), το λεγόμενο bringe - watching δεν είναι καλή για την καρδιά μας.
Ο όρος «binge» αναφέρεται στη φράση που λέμε συχνά «ας δούμε άλλο ένα επεισόδιο», στη συνήθεια δηλαδή της συνεχούς παρακολούθησης μιας αγαπημένης σειράς. Ως «binge» ορίζεται η ολοκλήρωση παρακολούθησης τουλάχιστον μίας σεζόν, μέσα σε 7 ημέρες από την ημέρα θέασης του πρώτου επεισοδίου. Για binge-watching προσφέρονται όλες οι σειρές, εκτός από τις παιδικές και εκείνες των οποίων οι σεζόν διαρκούν λιγότερο από 5 επεισόδια.
Περισσότερες από μία στις 10 περιπτώσεις καρδιακών παθήσεων θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν οι άνθρωποι μείωναν τον χρόνο που περνούσαν μπροστά στην τηλεόραση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Ειδικοί στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ αναφέρουν ότι το να κάθεται κανείς μετά από ένα μεγάλο βραδινό γεύμα –καταναλώνοντας σνακ μπροστά στην τηλεόραση– όλα αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο κακής υγείας.
Υποδεικνύουν ότι περισσότερες από μία στις 10 περιπτώσεις στεφανιαίας νόσου θα μπορούσαν να προληφθούν εάν οι άνθρωποι παρακολουθούσαν τηλεόραση λιγότερο από μία ώρα την ημέρα.
Αλλά, εάν αυτό δεν είναι δυνατό (ή είναι απλώς απίθανο), προτείνουν να σηκωθούμε από τον καναπέ και να μετακινηθούμε για να διακόψουμε τις συνήθειες παρακολούθησης τηλεόρασης - και να παρατήσουμε τα πατατάκια και τις σοκολάτες.
Αυτό προστίθεται σε ένα, ολοένα και αυξανόμενο, σύνολο στοιχείων που υποδηλώνουν ότι η παρακολούθηση τη μια σειρά μετά από την άλλη, αυτό προκαλεί όλεθρο στον εγκέφαλο και το σώμα μας.
Ο δρ. Γιουνγκόουν Κιμ, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ και επισκέπτης ερευνητής στη μονάδα επιδημιολογίας του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας στο Κέιμπριτζ, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων PA: «Εκτός από το να μειώσουμε τον πραγματικό χρόνο που καθόμαστε παρακολουθώντας τηλεόραση, υπάρχουν και άλλα μέτρα που μπορεί να λάβουμε, όπως να σταματήσουμε να βλέπουμε τηλεόραση και να κάνετε κάποια ελαφριά άσκηση ενδιάμεσα.
«Θα μπορούσαμε επίσης να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τα σνακ, ιδιαίτερα σε τροφές με πολλές θερμίδες, όπως πατατάκια και σοκολάτες. Όλα αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε καλύτερα τον κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου».
Τα πιο κοινά συμπτώματα της στεφανιαίας νόσου είναι ο πόνος στο στήθος (στηθάγχη) και η δύσπνοια. Αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.
Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Medicine, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι το 11% των περιπτώσεων στεφανιαίας νόσου θα μπορούσαν να προληφθούν εάν οι άνθρωποι παρακολουθούσαν λιγότερο από μία ώρα τηλεόραση κάθε μέρα, αλλά διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν υπολογιστές δεν είχαν προφανή κίνδυνο.
Χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη μελέτη του UK Biobank σε 373.026 άτομα και εξέτασαν επίσης τη γενετική ευαισθησία σε καρδιακές παθήσεις.
Η ομάδα εξέτασε τις διαφορές μεταξύ των ανθρώπων που βλέπουν τηλεόραση και χρησιμοποιούν υπολογιστή στον ελεύθερο χρόνο τους, αξιολογώντας τις απαντήσεις τους σε ερωτηματολόγια.
Τα ευρήματα σε μια παρακολούθηση 13 ετών έδειξαν ότι, σε σύγκριση με περισσότερες από τέσσερις ώρες τηλεόρασης την ημέρα, υπήρχε 16% χαμηλότερη πιθανότητα στεφανιαίας νόσου εάν οι άνθρωποι παρακολουθούσαν λιγότερο από μία ώρα την ημέρα, ανεξάρτητα από γενετικό κίνδυνο.
Για εκείνους που παρακολουθούσαν δύο έως τρεις ώρες τηλεόραση την ημέρα, υπήρχε 6% χαμηλότερος κίνδυνος να εμφανίσουν την πάθηση σε σύγκριση με όσους παρακολουθούν πάνω από τέσσερις ώρες.
Η μελέτη βρήκε ότι ο ελεύθερος χρόνος μπροστά από έναν υπολογιστή δεν φαίνεται να επηρεάζει τον κίνδυνο ασθένειας.
Η ομάδα πρότεινε πιθανούς λόγους για το ότι συμβαίνει αυτό, συμπεριλαμβανομένου του ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης τείνει να γίνεται το βράδυ μετά το δείπνο, συχνά το γεύμα με τις υψηλότερες θερμίδες της ημέρας, που οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα λιπών και χοληστερόλης στο αίμα.
Οι άνθρωποι μπορεί επίσης να τσιμπολογούν περισσότερο μπροστά στην τηλεόραση παρά όταν χρησιμοποιούν υπολογιστή, ενώ η παρακολούθηση τηλεόρασης τείνει να είναι παρατεταμένη. Τα άτομα που χρησιμοποιούν υπολογιστή μπορεί να είναι πιο πιθανό να διακόψουν τη δραστηριότητά τους, είπαν.
Η δρ. Κάτριεν Γουίτζντιλ από το Κέιμπριτζ, δήλωσε: «Η στεφανιαία νόσος είναι μια από τις πιο σημαντικές αιτίες πρόωρου θανάτου, επομένως η εύρεση τρόπων για να βοηθήσει τους ανθρώπους να διαχειριστούν τον κίνδυνο μέσω της τροποποίησης του τρόπου ζωής είναι σημαντική.
«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τη μείωση της καθιστικής ζωής και την αντικατάστασή της με σωματική δραστηριότητα οποιασδήποτε έντασης ως τρόπο διατήρησης της υγείας.
«Αν και δεν είναι δυνατόν να πούμε με βεβαιότητα ότι η παρακολούθηση της τηλεόρασης αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, λόγω διαφόρων πιθανών παραγόντων σύγχυσης και σφαλμάτων μέτρησης, η εργασία μας υποστηρίζει τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας».
Σύμφωνα με το British Heart Foundation, η στεφανιαία νόσος είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπεύθυνη για περίπου 64.000 θανάτους κάθε χρόνο.
Η ανώτερη νοσοκόμα σε ζητήματα καρδιακών παθήσεων, Κλόε Μακάρθουρ, ανέφερε: «Οι περισσότεροι από εμάς βλέπουμε τηλεόραση καθιστοί και γνωρίζουμε από δεκαετίες έρευνας ότι η καθιστική ζωή μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας αργότερα στη ζωή, συμπεριλαμβανομένου αυξημένου κινδύνου στεφανιαίας νόσου.
«Αν και μπορεί να είναι δύσκολο να εντάξουμε τη σωματική δραστηριότητα στις καθημερινές μας ρουτίνες, χρειάζονται μόνο 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης κάθε εβδομάδα για να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών και κυκλοφορικών παθήσεων.
«Όταν μας πιάνει ο πειρασμός να δούμε ένα ακόμη επεισόδιο, ας δοκιμάσουμε να σηκωθούμε και να τεντωθούμε ή να κάνουμε μια βραδινή βόλτα. Το να σταματήσουμε τα βραδινά σνακ και να διασφαλίσουμε ότι τρώμε μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή μπορεί επίσης να δώσει ώθηση στην υγεία της καρδιάς μας».