Λίγο αφού ο ανώτατος εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δήλωσε πως έχει ζητήσει την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, τον υπουργό Άμυνας του και ανώτατα στελέχη της Χαμάς, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου τον κατηγόρησε ότι είναι ένας από τους ”μεγάλους αντισημίτες της σύγχρονης εποχής”.
Καθώς οι διαμαρτυρίες συγκλόνισαν τις πανεπιστημιουπόλεις σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον πόλεμο στη Γάζα, ο Νετανιάχου είπε ότι αυτές έσφυζαν από ”αντισημιτικούς όχλους”.
Αυτές είναι μόλις δύο από τις πλείστες περιπτώσεις, κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Λωρίδα στη Γάζα, κατά τις οποίες ο Νετανιάχου κατηγόρησε τους επικριτές του Ισραήλ ή των πολιτικών του ιδίου ως εκφράσεις ”αντισημιτισμού”. Αυτό μάλιστα χρησιμοποιώντας μια φλογερή ρητορική, συγκρίνοντάς τους επικριτκές με τους χειρότερους διώκτες του εβραϊκού λαού.
Οι επικριτές του απαντούν ότι ο Νετανιάχου χρησιμοποιεί υπερβολικά αυτή την ”ετικέτα” για να προωθήσει την πολιτική του ατζέντα και προσπαθεί να καταπνίξει ακόμη και κάθε νόμιμη κριτική. Επίσης αυτή η τόσο άκριτη, συνεχής χρήση του όρου ”αντισημιτισμός” ενέχει τον κίνδυνο αποδυνάμωσης του ίδιου του νοήματος του όρου- και μάλιστα σε μια εποχή που ο αντισημιτισμός αυξάνεται παγκοσμίως.
Η χρήση του ”αντισημιτσιμού” ως μέσο σύνθλιψης κάθε κριτικής και συζήτησης
″Δεν είναι κάθε κριτική προς το Ισραήλ αντισημιτική”, λέει ο Τομ Σεγκέβ, Ισραηλινός ιστορικός.”Τη στιγμή που λες ότι είναι αντισημιτικό μίσος... αφαιρείς κάθε ισχύ από την κριτική και προσπαθείς να συντρίψεις τη συζήτηση”.
Υπήρξε μια έξαρση στα αντισημιτικά επεισόδια από τότε που η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, σύμφωνα με τους ερευνητές και πολλοί Εβραίοι στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη έχουν δηλώσει ότι αισθάνονται ανασφαλείς, επικαλούμενοι απειλές για εβραϊκά σχολεία και συναγωγές αλλά και τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις στην πανεπιστημιούπολη στις ΗΠΑ, αν και οι διοργανωτές αρνούνται ότι οι διαδηλώσεις έχουν αντισημιτικό χαρακτήρα.
Ο πόλεμος έχει αναζωπυρώσει τη μακρά συζήτηση σχετικά με τον ορισμό του αντισημιτισμού και κατά πόσον οποιαδήποτε κριτική στο Ισραήλ - από τη δολοφονία χιλιάδων παλαιστίνιων παιδιών από τον στρατό του έως τα ερωτήματα σχετικά με το ίδιο το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει - ισοδυναμεί με ρητορική μίσους κατά των Εβραίων.
Ο Νετανιάχου, ο γιος ενός μελετητή του μεσαιωνικού εβραϊκού διωγμού, έχει από καιρό χρησιμοποιήσει τα βάσανα του εβραϊκού λαού για να χρωματίσει την πολιτική του ρητορική. Και σίγουρα δεν είναι ο πρώτος παγκόσμιος ηγέτης που κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί ένα εθνικό τραύμα για να προωθήσει πολιτικούς στόχους.
Οι υποστηρικτές του Νετανιάχου πάλι, λένε πως ειλικρινά ανησυχεί για την ασφάλεια των Εβραίων σε όλο τον κόσμο.
Επίκληση του βαθύτερου τραύματος των Εβραίων, του Ολοκαυτώματος, για προώθηση πολιτικών στόχων
Αλλά οι κατηγορίες του για αντισημιτισμό έρχονται καθώς έχει επανειλημμένα απορρίψει όποια ευθύνη για την μη αποτροπή της επίθεση στης Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, τον θάνατο 1.200 περίπου ανθρώπων και την ομηρία πάνω από 200. Αυτό μάλιστα σε αντίθεση με άλλα πρόσωπα στο στρατιωτικό κατεστημένο του Ισραήλ που αναγνώρισαν τις ευθύνες τους και των επωμίστηκαν.
Ο Νετανιάχου συνεχίζει επίσης να δέχεται επικρίσεις στο εσωτερικό αλλά και από το εξωτερικό καθ′ όλη τη διάρκεια του πολέμου, που έχει προκαλέσει τον θάνατο σε πάνω από 36.000 Παλαιστίνιους σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Ο πόλεμος έχει πυροδοτήσει μια ανθρωπιστική καταστροφή και ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν κατηγόρησε τον Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας του ότι χρησιμοποιούν την πείνα ως ”μέθοδο πολέμου”, μεταξύ άλλων εγκλημάτων πολέμου και κατά της ανθρωπότητας που τους προσάπτει.
Ο ιστορικός Σεγκέβ, αναγνωρίζει ότι υπάρχει αύξηση του ”βίαιου μίσους” προς το Ισραήλ και, μιλώντας από τη Βιέννη, είπε ότι δεν ήταν σίγουρος αν το να μιλάς εβραϊκά δημόσια ήταν ασφαλές.
Ωστόσο, είπε ότι ο Νετανιάχου χρησιμοποιεί εδώ και καιρό τις εβραϊκές κρίσεις προς πολιτικό του όφελος, συμπεριλαμβανομένης της επίκλησης του βαθύτερου τραύματος του εβραϊκού λαού, του Ολοκαυτώματος, για να προωθήσει τους στόχους του.
Κατά την κορύφωση των διαδηλώσεων στις αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις, ο Νετανιάχου κυκλοφόρησε ένα βίντεο - δήλωση καταδικάζοντας τον ”ασυνείδητο” αντισημιτισμό των φοιτητών διαδηλωτών και συγκρίνοντας τους καταυλισμούς που ξεφύτρωναν στα πάρκα των κολεγείων με τη ναζιστική Γερμανία της δεκαετίας του 1930. ″Αυτό που συμβαίνει στις πανεπιστημιουπόλεις των κολεγίων της Αμερικής είναι φρικτό”, είπε.
″Εκφοβισμός” του Εισαγγελέα του ΔΠΔ και..συκοφαντίες αίματος
Επίσης, απαντώντας στον Εισαγγελέα του ΔΠΔ, Χαν που ζητούσε τα εντάλματα σύλληψης σε βάρος του, είπε ότι ο εισαγγελέας του ΔΠΔ ”έριχνε βενζίνη στις φωτιές του αντισημιτισμού που μαίνονται σε όλο τον κόσμο”, συγκρίνοντάς τον με Γερμανούς δικαστές που ενέκριναν τους νόμους περί φυλής των Ναζί κατά των Εβραίων.
Αυτά τα σχόλια προκάλεσαν επίπληξη προς τον Νετανιάχου και το Ισραήλ από τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ.
″Ο εισαγγελέας του δικαστηρίου εκφοβίστηκε έντονα και κατηγορήθηκε για αντισημιτισμό - όπως πάντα όταν κάποιος, οποιοσδήποτε κάνει κάτι που δεν αρέσει στην κυβέρνηση του Νετανιάχου”, είπε χαρακτηριστικά. Και συνέχισε: ”Η λέξη αντισημιτισμός είναι πολύ βαριά και πολύ σημαντική”.
Ο Νετανιάχου έχει συγκρίνει επίσης τις κατηγορίες που δέχεται (ότι ο πόλεμος του Ισραήλ προκαλεί λιμό στη Γάζα ή ότι ο πόλεμος όπως διεξάγεται ισοδυναμεί με γενοκτονία κ.α.) με συκοφαντίες αίματος - αβάσιμες αιωνόβιες κατηγορίες ότι Εβραίοι θυσίασαν Χριστιανά παιδιά και χρησιμοποιούσαν το αίμα τους για να φτιάξουν άζυμο ψωμί για το Πάσχα.
″Αυτές οι ψευδείς κατηγορίες δεν στρέφονται εναντίον μας λόγω αυτών που κάνουμε, αλλά λόγω του απλού γεγονότος ότι υπάρχουμε” είπε ο Νετανιάχου , σε μια τελετή για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Προηγουμένως έκανε επανειλημμένες νύξεις για το Ολοκαύτωμα, ενώ προσπαθούσε να κινητοποιήσει τον κόσμο ενάντια στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Μπερδεμένοι οι Ισραηλινοί
Ισραηλινοί ηγέτες και μέσα ενημέρωσης της χώρας έκαναν επίσης τέτοιες συγκρίσεις για την επίθεση την 7η Οκτωβρίου περιγράφοντας την Χαμάς ως Ναζί, συγκρίνοντας τις ενέργειες της βία που ιστορικά, σε βάθος αιώνων που ασκήθηκε στους Εβραίους της Ανατολικής Ευρώπης και αναφερόμενοι στις εικόνες των καμένων πτωμάτων των ισραηλινών θυμάτων ως Σόα - την εβραϊκή λέξη για το Ολοκαύτωμα.
Οι Ισραηλινοί αισθάνονται να απειλούνται από την παγκόσμια άνοδο του αντισημιτισμού και πολλές απόψεις υποστηρίζουν ότι το κύμα κριτικής εναντίον του Ισραήλ, υποστηρίζουν είναι μέρος αυτής της τάσης. Αξιολογούν μάλιστα ως υποκριτική την έντονη εστίαση του κόσμου στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς, ενώ άλλες συγκρούσεις τραβούν πολύ λιγότερη προσοχή.
Ο Μοζε Κλούγκχαφτ, πρώην σύμβουλος του Νετανιάχου, είπε ότι πιστεύει πως ο ισραηλινός ηγέτης ανησυχεί πραγματικά για τον αυξανόμενο αντισημιτισμό.
″Είναι καθήκον του να καταδικάσει τον αντισημιτισμό ως πρωθυπουργός του Ισραήλ και ως επικεφαλής μιας χώρας που θεωρεί τον εαυτό του υπεύθυνο για τον παγκόσμιο Εβραϊσμό”.
Πολλοί Ισραηλινοί θεωρούν τον πόλεμο στη Γάζα ως μια δίκαιη πράξη αυτοάμυνας και μπερδεύονται από την κριτική που ασκείται στο Ισραήλ θεωρώντας πως οι επικρίσεις θα πρέπει να αφορούν μόνο τη Χαμάς.
Τα αιτήματα του Εισαγγελέα του ΔΠΔ για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης πιθανότατα ενίσχυσαν αυτές τις σκέψεις.
Όταν ο Νετανιάχου κάνει λόγο για αντισημιτισμό, το κάνει έχοντας κατά νου το ισραηλινό κοινό, είπε ο Ρουβέν Χαζάν, πολιτικός επιστήμονας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.
Αποφυγή ευθυνών μέσω κατασκευής αποδιοπομπαίων τράγων
Ο Χαζάν λέει ότι ο Νετανιάχου χρησιμοποίησε τις διαμαρτυρίες στις πανεπιστημιουπόλεις στις ΗΠΑ ως παράδειγμα, για να κάνει τους Ισραηλινούς να συσπειρωθούν γύρω του τη στιγμή που η δημόσια υποστήριξή στο πρόσωπο του έχει μειωθεί κατακόρυφα και οι συμπολίτες του έχουν κουραστεί από τον πόλεμο.
Είπε επίσης ότι ο Νετανιάχου χρησιμοποίησε τις διαδηλώσεις ως αποδιοπομπαίο τράγο για την αποτυχία του μέχρι στιγμής να επιτύχει τους δύο στόχους που έθεσε για τον πόλεμο στην Γάζα: την καταστροφή της Χαμάς και την απελευθέρωση των ομήρων.
″Αποφεύγει τις ευθύνες που έχει, αποδίδοντας τις όποιες αδυναμίες του όχι στην εξωτερική πολιτική ή στις πολιτικές του στα (παλαιστινιακά) εδάφη, αλλά μάλλον στον αντισημιτισμό. Αυτή η αφήγηση τον ωφελεί πολύ, απαλλάσσοντας τον από κάθε δική του ευθύνη” επισημαίνει ο Χαζάν.
Ο Σμούελ Ρόσνερ, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Πολιτικής Εβραίων Λαού, απορρίπτει την ιδέα ότι ο Νετανιάχου καταπνίγει την κριτική χαρακτηρίζοντάς την αντισημιτική, επισημαίνοντας πόση κριτική δέχεται η χώρα.
Ωστόσο, σημειώνει οτι η χρήση της αντισημιτικής ετικέτας για την επίτευξη πολιτικών σκοπών θα μπορούσε να ευτελίσει το νόημα του όρου.
″Θα ήμουν πιο επιλεκτικός από την κυβέρνηση του Ισραήλ στην επιλογή των ανθρώπων και των φορέων που χαρακτηρίζουν ως αντισημίτες”.