Είναι οποιοσδήποτε υπεράνω της ευρωπαϊκής νομοθεσίας;

Δεν είναι τυχαίο που η πλειοψηφία των Τ/κ θεωρούν δικαίωμά τους τα προνόμια της Ευρωπαϊκής τους ταυτότητας μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά αρνούνται τις υποχρεώσεις.
Vitalij Sova via Getty Images

Όλοι οι αξιωματούχοι της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ΕΕ (περιλαμβανομένων των Κυπρίων Ευρωβουλευτών), θα απαντούσαν στο πιο πάνω ερώτημα με τον ίδιο τρόπο: ουδείς είναι υπεράνω της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και η συμμόρφωση δεν είναι κατά το δοκούν. Η Κυβέρνηση έχει υποχρέωση να εξαντλεί κάθε δυνατότητα για την εφαρμογή του κράτους δικαίου της ΕΕ περιλαμβανομένων των κατεχομένων. Παρόλον που η τουρκική κατοχή παρεμποδίζει την αποτελεσματική εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στα κατεχόμενα, το κυπριακό κράτος οφείλει να ασκεί κάθε δυνατότητα προς αυτή την κατεύθυνση.

Τις προάλλες, στην γραμμή αντιπαράταξης στην περιοχή της Δένειας, διαπράχθηκε ένα ποινικό αδίκημα στο φως της μέρας. Μια ομάδα σφετεριστών (τουρκοκυπριακής καταγωγής) παραβίασε ωμά τα δικαιώματα των νόμιμων καλλιεργητών/ιδιοκτητών γης (ελληνοκυπριακής καταγωγής). Όταν πριν μερικές βδομάδες, τουρκικό πλοίο επιχείρησε γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ, η Κυπριακή Κυβέρνηση αντέδρασε με πρόθεση να εκδώσει εντάλματα σύλληψης όσων ευρίσκονταν πάνω στο πλοίο (που μάλλον πλέον ξεχάστηκε). Τώρα, στη Δένεια, οι παραβάτες επενέβησαν οργανωμένα για να αρπάξουν τον καρπό που νόμιμα καλλιέργησαν, έσπειραν και φρόντισαν Ελληνοκύπριοι (με επιδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβεβαιώνοντας την νομιμότητα της πράξης τους). Τώρα, όμως, η Κυβέρνηση περιορίστηκε σε … διαβήματα. Ούτε λέξη για εντάλματα.

Το πιο πάνω είναι σύμπτωμα μιας βαθιά ριζωμένης πολιτικής που θεωρεί μάταιη κάθε αντίδραση και αιτιολογεί τις παρανομίες προτάσσοντας την κατοχική πραγματικότητα αντί την υπέρτερη ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η διαχείριση του χαλουμιού αποτελεί άλλο τρανό παράδειγμα. Τον Ιούλιο 2014, η Κύπρος υπέβαλε αίτημα για κατοχύρωση του χαλλουμιού ως προστατευόμενου κυπριακού προϊόντος. Υποβλήθηκαν 9 ενστάσεις που απορρίφθηκαν όλες. Ακολούθως, η Νομική Υπηρεσία της ΕΕ ολοκλήρωσε τη νομοθεσία για κατοχύρωση του χαλλουμιού, αλλά η Επιτροπή Γιούνκερ την εμποδίζει για χρόνια μέχρι και σήμερα, συνδέοντας την με το ανακοινωθέν «κοινής συναντίληψης» Αναστασιάδη-Ακκιντζί το 2015 στο Κυπριακό! Πρόκειται για αυθαίρετη και παράνομη διασύνδεση ενάντια στην ευρωπαική νομοθεσία, που σε άλλο κράτος της ΕΕ θα είχε προκαλέσει πολιτικό σεισμό εναντίον της Ευρ. Επιτροπής. Παρεμπιπτόντως, η Ευρ. Επιτροπή πρόσφατα (20/2/2019) μας ενέπαιξε δημοσίως πάλι με ψέματα, ότι, δήθεν, η διαδικασία για το χαλλούμι «βρίσκεται στην εξέταση των ενστάσεων», ενώ όλες οι ενστάσεις απορρίφθηκαν πριν χρόνια.

Με τέτοια πολιτική, δεν είναι τυχαίο που η πλειοψηφία των Τ/κ θεωρούν δικαίωμά τους τα προνόμια της Ευρωπαϊκής τους ταυτότητας μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά αρνούνται τις υποχρεώσεις. Επιπλέον, η λήψη μέτρων εναντίον των παραβατών, βρίσκει απέναντι της ένα συνεργείο ετερόκλητων υπερασπιστών των παραβατών στο όνομα της … «λύσης τώρα», με κίνητρα ιδιοτελή και συμφεροντολογικά μέχρι νεοταξικές ιδεοληψίες και αναρχικές «επαναστάσεις» νεόπλουτων αστών. Οι ίδιοι που επικαλούνται την ευρωπαϊκή προστασία των δικαιωμάτων τους, αρνούνται σε άλλους το στοιχειώδες δικαίωμα της ιδιοκτησίας.

Κώστας Μαυρίδης- Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D) costas.mavrides@europarl.europa.eu

Δημοφιλή