Το όνομα του Χριστόφορου Κολόμβου ως του πρώτου Ευρωπαΐου που έφτασε στην Αμερική θα πρέπει εφεξής να περάσει για τα καλά στα κατάστιχα της ιστορίας. Πολύ πριν την άφιξη του Ιταλού εξερευνητή στο Νέο Κόσμο, οκτώ ξύλινα κτήρια στο βόρειο άκρο του Καναδικού νησιού Newfoundland, αποδεικνύουν ότι οι Βίκινγκς είχαν φτάσει πρώτοι στην Αμερική.
Ωστόσο το πότε ακριβώς οι Βίκινγκς ταξίδεψαν για να δημιουργήσουν τον οικισμό L’Anse aux Meadows παρέμεινε ασαφές - μέχρι σήμερα. Οι επιστήμονες δήλωσαν την Τετάρτη ότι ένας νέος τύπος τεχνικής χρονολόγησης που χρησιμοποιεί μια παλιά ηλιακή καταιγίδα ως σημείο αναφοράς, αποκάλυψε ότι ο οικισμός χτίστηκε το 1021 μ.Χ., δηλαδή ακριβώς πριν από μια χιλιετία, και 471 χρόνια πριν από το πρώτο ταξίδι του Κολόμβου. Η τεχνική χρησιμοποιήθηκε σε τρία κομμάτια ξύλου κομμένα για τον οικισμό, κι όλα δείχνουν την ίδια χρονιά.
Οι ερευνητές από τον Καναδά, τη Γερμανία και την Ολλανδία, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Μάικλ Ντι του ολλανδικού Πανεπιστημίου του Γκρόνιγκεν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», ανέλυσαν μια συλλογή από ξύλινα τεχνουργήματα που προέρχονταν από τρία διαφορετικά δέντρα και είχαν βρεθεί μέσα σε αυτό τον πρώτο οικισμό των Βίκινγκς. Οι επιστήμονες είναι βέβαιοι ότι επρόκειτο για έργο των χεριών των Βίκινγκς, επειδή τα αντικείμενα είχαν κοπεί και δημιουργηθεί με τη χρήση κοφτερών μεταλλικών εργαλείων, τα οποία δεν χρησιμοποιούνταν από τους αυτόχθονες Αμερικανούς εκείνη την εποχή.
Οι ερευνητές κατάφεραν να προσδιορίσουν τον ακριβή χρόνο δημιουργίας του οικισμού L’Anse aux Meadows από τους Βίκινγκς, αναλύοντας τα διακριτά χαρακτηριστικά του ατμοσφαιρικού άνθρακα μέσα στο ξύλο, κάτι που τους επέτρεψε να υπολογίσουν πότε κόπηκαν τα δέντρα, από όπου μετά φτιάχτηκαν τα ξύλινα αντικείμενα. Ως σημείο αναφοράς στον χρόνο χρησιμοποιήθηκε μια απότομη αύξηση στον ατμοσφαιρικό άνθρακα που είχε προκληθεί από ένα συμβάν κοσμικών ακτίνων που έφθασαν στη Γη το 993 μΧ. και έχουν αφήσει το παγκόσμιο αποτύπωμα τους και στους δακτυλίους του κορμού των δέντρων.
Παραμένει άγνωστο πόσες αποστολές έστειλαν οι Βίκινγκς στην Αμερική και ποιά ήταν η διάρκεια καθεμίας, όσον αφορά τη ναυσιπλοΐα στον Ατλαντικό και την παραμονή τους στην ξηρά. Οι έως τώρα ενδείξεις συνηγορούν πάντως ότι επρόκειτο για μάλλον σύντομα ταξίδια, αν και πιθανότατα οι Βίκινγκς δεν δίστασαν να εξερευνήσουν σε ένα βαθμό την αμερικανική ενδοχώρα και περιοχές νοτιότερα από τη Νέα Γη.
Οι περιπέτειες των Βίκινγκς καταγράφονται στα Ισλανδικά Έπη, τα οποία όμως άρχισαν σαν προφορικές ιστορίες και γράφτηκαν αιώνες μετά τα γεγονότα που περιγράφουν. Μεταξύ άλλων, τα έπη αυτά αναφέρουν επαφές -πότε φιλικές και πότε βίαιες- ανάμεσα στους Βίκινγκς και στους αυτόχθονες. Μέχρι στιγμής όμως ελάχιστα αρχαιολογικά στοιχεία έχουν βρεθεί που να υποστηρίζουν τέτοιες επαφές.
Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ