Λιγότερο από έναν χρόνο πρίν αποφοίτησα από το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Ακόμα θυμάμαι την μέρα που περίμενα να ανακοινωθούν τα αποτέλέσματα των σχολών εισαγωγής, τον Αύγουστο του 2013. Το ΔΕΤ ήταν η πρώτη μου επιλογή και η χαρά όταν πέρασα σε αυτό μεγάλη. Βέβαια το τμήμα το γνώρισα στις αρχές του ίδιου καλοκαιριού συμμετέχοντας στο 4ο YES, ένα θερινό σχολείο νεανικής επιχειρηματικότητας που αποτελεί πρωτοβουλία καθηγητών του τμήματος. Μου είχε κάνει εντύπωση πως σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο υπήρχαν τέτοιες πρωτοβουλίες που μάλιστα πραγματοποιούνταν με την εθελοντική συμμετοχή των διδασκόντων και των υπολοίπων συντελεστών.
Μπαίνοντας στο τμήμα στις αρχές Οκτώμβρη του 2013 θυμάμαι την αρχική παρουσίαση του τμήματος στα πλαίσια του καλοσωρίσματος. Εντύπωση μου είχε κάνει η παρότρυνση των καθηγητών που παρουσίαζαν να εμπλακούμε με διάφορες δραστηριότητες και πρωτοβουλίες που υπήρχαν και να μήν περιοριστούμε στα στενά ακαδημαικά πλαίσια. Ήταν τότε που άρχισε να φαίνεται η βασική φιλοσοφία του τμήματος που ήταν η πολύπλευρη ανάπτυξη, η απόκτηση δεξιοτήτων (όχι μόνο γνώσεων) και η διάκριση σε ένα απαιτητικό σημερινό περιβάλλον που το να είσαι απλά επιμελής φοιτητής δεν αρκεί. Hταν αυτή η φιλοσοφία που σε ωθούσε να κάνεις το «έχτρα μίλι» και να αναγνωρίσεις/εκμεταλεύεσαι ευκαιρίες που σου παρουσιάζονται.
Πιό συγκεκριμένα:
- Το τμήμα έχει ένα σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών. Με ιδιαίτερη έμφαση στη διεπιστημονική ολοκλήρωση των διοικητικών και τεχνολογικών επιστημονικών κλάδων κάθε φοιτητής αποκτά μία ευελιξία απαραίτητη στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον.
- Η αξιολόγηση με στόχο την συνεχή βέλτίωση και μάθηση είναι ο κανόνας. Η συνεχής Εσωτερική και Εξωτερική αξιολόγηση είναι θεσμοθετημένη.
- Αναπτύσσεται ένας υγιής ανταγωνισμός μεταξύ του ακαδημαικού προσωπικού καθώς και μεταξύ των φοιτητών. Ανταγωνισμός που οδηγεί σε ανάληψη πρωτοβουλιών και σε εξέλιξη. Ιδιαίτερα ικανοί όλοι οι φοιτητές δεν εφησυχαζόνταν με την απλά καλή επίδοση αλλά κυνηγάνε το παραπάνω. (From good to great)
- Προωθείται και στήριζεται η νεοφυής επιχειρηματικότητα με πληθώρα τρόπων. Η υγιής επιχειρηματικότητα ως βασική συνιστώσα της οικονομικής ανάπτυξης πρέπει να στηρίζεται και να προωθείται απο πανεπιστημιακά ιδρύματα. Δράσεις της Μονάδας Καινοτομίας και επιχειρηματικότητας του ΟΠΑ, του Athens Center for Entrepreneurship και ατομικών πρωτοβουλιών συμβάλουν στην ανάπτυξη ικανοτήτων και κινήτρων για την ενασχόληση με την επιχειρηματικότητα.
- Σύνδεση με την αγορά και στενή συνεργασία με επιχειρήσεις και καταξιωμένους επαγγελματίες. Η πρακτική άσκηση είναι υποχρεωτική και μεγάλο ποσοστό των φοιτητών παραμένουν στην επιχειρηση που έκαναν την πρακτική τους.
Τα πάντα ξεκινούν από την κουλτούρα και την φιλοσοφία ενός τμήματος. Αν υπάρχει αυτή η κουλτούρα της αριστείας (αριστεία όχι με ατομική και ανθρωποφαγική απόχρωση αλλά με συλλογική και συνεργιακή υφή) και της φιλότιμης ακαδημαϊκής συμπεριφοράς τότε τα άτομα βρίσκουν τρόπους, αναλαμβάνουν δράσεις προωθούν και στηρίζουν καλές πρακτικές κόντρα στο δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον και σε μία «άλλη» συλλογική εκπαιδευτική κουλτούρα που επικρατεί. Γιατί είναι το μεράκι, η θέληση και αυτή η προσωπική «ευθύνη» των ατόμων να δώσουν ό,τι καλύτερο μπορούν και να φροντίζουν συνεχώς να εξελίσσουν και να εκσυγχρονίζουν κάτι στο οποίο ανήκουν και το οποίο πιστεύουν. Είναι οι αξίες και οι αρχές που υπάρχουν και είναι καύσιμο για δράση πέρα απο τα στενά θεσμικά και προβλεπόμενα όρια.
Η δημιουργική αναζήτηση και προβληματισμός είναι πάντα εποικοδομητικοί και μόνο θετικές επιδράσεις μπορεί να έχουν. Το ΔΕΤ είναι ένα τμήμα που μοιάζει με αμφιδέξιο οργανισμό καθώς με παγιωμένο ένα βασικό σύνολο αρχών και αξιών προσαρμόζεται και αλλάζει διαρκώς. Γιατί όσο παγιωμένες και να είναι ορισμένες αντιλήψεις και δομές στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση η προσωπική θέληση των ανθρώπων μπορεί να τις υπερνικίσει. Και τέτοια φωτεινά παραδείγματα υπάρχουν πολλά.