«Οπως έχουμε μάθει κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, δεν υπάρχει πραγματικά ασφαλές καταφύγιο», λέει στη HuffPost o Ντάνιελ Μπέρλινερ, γιατρός στην ψηφιακή πλατφόρμα υγείας PlushCare. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η πραγματικότητα της ζωής κάποια στιγμή αναγκαστικά θα μας βγάλει εκτός της ασφάλειας του σπιτιού μας. «Αν σε μια αναγκαστική συνθήκη ταξιδιού ακολουθούμε τα απαραίτητα βήματα ώστε να είμαστε καθαροί κι ασφαλείς (αυτό) θα οδηγήσει σε μια εσωτερική γαλήνη και θα μειώσει σε σημαντικό βαθμό την πιθανότητα να νοσήσουμε ως αποτέλεσμα του ταξιδιού ή της παραμονής μας σε ξενοδοχείο ή Airbnb», σημειώνει ο ίδιος.
Στο άρθρο αυτό, ειδικοί σε θέματα υγείας προσφέρουν την συμβουλή τους - και μάλιστα με καθοριστικό τρόπο - για το αν είναι περισσότερο ασφαλές το ξενοδοχείο ή το Αirbnb κατά τη διάρκεια της πανδημίας και εξηγούν πως να μετριάσει κανείς τους κινδύνους που ελοχεύουν σε κάθε ανάλογη απόφαση.
«Όταν θα πρέπει να αποφασίσω αν θα μείνω σε ξενοδοχείο ή σε Airbnb, θα σκεφτώ πράγματα όπως οι πολιτικές ακύρωσης, οι πολιτικές καθαρισμού, και τo πώς οι άνθρωποι χειρίζονται πράγματα όπως μια ενδεχόμενη ασθένεια Covid -19 σε άτομο που να έχει μείνει εκεί», λέει η Κρουτίκα Κουπάλλι, γιατρός μολυσματικών ασθενειών και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Υγείας, IDSA.
Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να ελέγξουμε, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, είναι πόσο χρόνο έχει παραμείνει άδειο το δωμάτιο του ξενοδοχείου ή η ιδιοκτησία ενοικίασης. Πολλά ξενοδοχεία και ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων ακινήτων διατηρούν κενές θέσεις για αρκετές ημέρες μετά τον έλεγχο ενός επισκέπτη για επιπλέον προστασία.
«Θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι αντιλαμβανόμαστε πλήρως ποιες είναι οι πολιτικές καθαρισμού, απολύμανσης και πρόληψης λοιμώξεων της μονάδας που θα σας φιλοξενήσει και τι είδους προφυλάξεις λαμβάνουν οι άνθρωποί της», εξηγεί επίσης η ίδια.
«Τα ζητήματα δημόσιας υγείας σε ένα ξενοδοχείο ρυθμίζονται από το τμήμα υγείας κι ο καθαρισμός πιθανότατα θα είναι πιο λεπτομερής, ειδικά σε αλυσίδες ξενοδοχείων που έχουν μονάδες με πολλαπλές τοποθεσίες», δηλώνει ο Μπράιαν Λάμπους, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδας, Σχολή Δημόσιας Υγείας του Λας Βέγκας.
«Οι ενοικιάσεις κατοικιών δεν προσφέρουν το ίδιο επίπεδο εποπτείας. Οι μεγάλες αλυσίδες είναι επίσης πολύ ”ανοιχτές” σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνουν για την προστασία των επισκεπτών τους, και συχνά μπορεί να βρει κανείς λεπτομερή σχέδια στους ιστότοπούς τους. Αυτά δεν θα τα βρούμε σε ενοικίαση σπιτιού», αναφέρει ο ίδιος.
«Να αποφύγουμε τα ταξίδια όσο το δυνατόν περισσότερο», λέει ο Τζάγκντις Κχουμπχαντάνι, καθηγητής Επιστημών Υγείας στο Ball State University.
«Τα ξενοδοχεία μπορεί να ενέχουν μεγαλύτερο ρίσκο λόγω των περισσότερων ανθρώπων που κινούνται εκεί», λέει ο ίδιος. «(Οι άνθρωποί τους) δεν μπορούν να αναγκάσουν τους πελάτες να μείνουν σε απόσταση μέσα στα ασανσέρ, στο λόμπι κ.τ.λ.»
«Αν θέλουμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από τον Covid - 19 θα πρέπει να εκτιμήσουμε τα προσωπικά μας δεδομένα», λέει με τη σειρά του ο Μπράιαν Λάμπους.
«Αν έχουμε αναρρώσει πρόσφατα από λοίμωξη κορονοϊού και είμαστε άνοσοι (τουλάχιστον προσωρινά), θα αξιολογήσουμε τα πράγματα διαφορετικά από ότι εάν είμαστε μεγαλύτεροι ή αν ανήκουμε σε ευπαθή ομάδα», συμπληρώνει.
Σε περίπτωση, ωστόσο, που θέλουμε να ταξιδέψουμε είτε σε ξενοδοχείο είτε σε aibnb, ιδού μερικές συμβουλές που θα μας φανούν χρήσιμες:
* Να επισκεφθούμε το κατάλυμα περιόδους που δεν υπάρχει αιχμή.
* Να φοράμε μάσκα και να κρατάμε αποστάσεις
* Να ζητήσουμε εγγυήσεις για την ασφάλειά μας
* Να απολυμάνουμε τις επιφάνειες και τον εαυτό μας
* Να πάρουμε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις φεύγοντας από το σπίτι μας.