Η μεροληπτική αισιοδοξία, μια φυσική αντίδραση κάποιων να αντλούν καλά και όχι άσχημα νέα, μπορεί να εξαφανιστεί όταν βρίσκονται υπό πίεση ή αισθάνονται ότι απειλούνται, σύμφωνα με ερευνητές του University College London.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι είναι γενικά πιθανότερο να δεχθούν πληροφορίες και να τις ενσωματώσουν στις υπάρχουσες πεποιθήσεις τους εάν είναι θετικές. Αυτό το επίπεδο αισιοδοξίας είναι γενικά χρήσιμο καθώς λειτουργεί ως κίνητρο.
Ωστόσο, αυτή η συμπεριφορά μπορεί να είναι προβληματική, καθώς μπορεί να οδηγήσει τα άτομα στο να υποτιμήσουν σοβαρούς κινδύνους.
Μια μελέτη του UCL διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που βρίσκονταν υπο πίεση ή ένιωθαν άγχος, αντιμετώπιζαν καλύτερα τα δυσάρεστα νέα από αυτούς που ήταν πιο χαλαροί, αλλά ήταν ακόμα σε θέση να ανταποκριθούν κανονικά στα ευχάριστα νέα.
Τα ευρήματα βοηθούν να εξηγηθεί ο τρόπος με τον οποίο επωφελούμαστε από έναν γενικά θετικό τρόπο επεξεργασίας κακών ειδήσεων, αλλά είμαστε ακόμα σε θέση να αντιλαμβανόμαστε τις προειδοποιήσεις όταν βρίσκονται υπό πίεση.
«Γενικά, οι άνθρωποι είναι αρκετά αισιόδοξοι - αγνοούμε το κακό και αγκαλιάζουμε το καλό», δήλωσε η Dr Tali Sharot, συγγραφέας της μελέτης. «Και αυτό πράγματι συνέβη όταν οι συμμετέχοντες στη μελέτη αισθάνονταν ήρεμοι, αλλά όταν ήταν υπό άγχος, η συμπεριφορά τους ήταν διαφορετική».
«Κάτω από αυτές τις συνθήκες, χειρίστηκαν με ιδιαίτερη προσοχή τα δυσάρεστα νέα που τους δώσαμε, ακόμα και όταν αυτά τα νέα δεν είχαν καμία σχέση με την πηγή του άγχους τους».
Κάτω από συνθήκες πίεσης, ενεργοποιείται μια αντίδραση άγχους, η οποία αυξάνει την ικανότητα του να είμαστε σε ετοιμότητα για τυχόν άσχημα γεγονότα.
Πηγή: Sky News