Εκατό μέρες Μπάιντεν: Η πρώτη αξιολόγηση, τα λάθη και τα μεγάλα στοιχήματα

Οι αλλαγές που είτε θα αλλάξουν την όψη της Αμερικής, είτε θα επιβεβαιώσουν τις Κασσάνδρες των επικριτών του.
BRENDAN SMIALOWSKI via Getty Images

Έως σήμερα, οι ιστορικές 100 πρώτες ημέρες του Franklin D. Roosevelt στον Λευκό Οίκο (9 Μαρτίου - 15 Ιουνίου 1933) νοηματοδοτούν με ξεχωριστό τρόπο την αφετηρία κάθε Αμερικανικής κυβέρνησης. Ο 32ος Πρόεδρος των ΗΠΑ και πολιτικός πρόγονος της κυβέρνησης Μπάιντεν, θα περνούσε μέσα σε αυτό το βραχύβιο διάστημα 76 νομοθεσίες από τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, δημιουργώντας ένα ακατάρριπτο ρεκόρ νομοθετικής παραγωγικότητας που θα γινόταν μέτρο σύγκρισης για τους διαδόχους του στο Οβάλ Γραφείο.

Ο συμβολισμός των πρώτων 100 ημερών, εάν και περισσότερο επικοινωνιακό αποτύπωμα παρά η επίγευση που προμηνύεται για την υστεροφημία κάθε κυβέρνησης, γίνεται το εφαλτήριο της πολιτικής κατεύθυνσης που η εκάστοτε κυβέρνηση φιλοδοξεί να χαράξει.

Για τον Τζο Μπάιντεν, τον 78χρονο γερουσιαστή από το Ντελαγουέρ που ορκίστηκε 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ με ρεκόρ ψήφων στην ιστορία των Αμερικανικών εκλογών (81,2 εκατ. ψήφους), η 29η Απριλίου 2021 ολοκλήρωσε τις πρώτες 100 από τις 1460 ημέρες της διακυβέρνησης του.

Κόντρα στο μετριοπαθές προφίλ του στο Δημοκρατικό κόμμα, η εκλογή του επιδιώκει να υπηρετήσει μία από τις πιο προοδευτικές και μεταρρυθμιστικές πολιτικές ατζέντες στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ.

Μέχρι τώρα, οι 25 από τις 63 δεσμεύσεις του έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, ενώ 33 ακόμα βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης.

Σκοπός η διαχείριση πέντε θεμελιακών στρατηγικών πεδίων: της πανδημίας, της οικονομικής ανάπτυξης, της κοινωνικής ανισότητας και ανθρωπιστικής κρίσης (μεταναστευτικό), της κλιματικής αλλαγής και της εξωτερικής πολιτικής

Η Διαχείριση της Πανδημίας

Ως πρώτη προτεραιότητα του νέου Προέδρου των ΗΠΑ τέθηκε ο διττός χαρακτήρας μέτρων καταπολέμησης της πανδημίας.

Από τη μία, στο υγειονομικό σκέλος ο αρχικός προεκλογικός στόχος των 100 εκατ. εμβολιασμών σε λιγότερο από 100 ημέρες επετεύχθη πρώιμα στις αρχές Μαρτίου.

Στις 21 Απριλίου (92η μέρα της θητείας του) ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι και ο αναπροσαρμοσμένος στόχος των 200 εκατ. εμβολιασμών ολοκληρώθηκε εγκαίρως και με επιτυχία.

Με περίπου 28 εκατ. εμβολιασμούς εβδομαδιαίως, ήδη πάνω από το 80% των Αμερικάνων άνω των 65 έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον μία φορά μέχρι σήμερα - και πάνω από 50% του γενικού ενήλικου πληθυσμού.

Η αύξηση ημερήσιων εμβολιασμών έχει υπερτριπλασιαστεί σε σχέση με τις 20 Ιανουαρίου, με την νέα φάση της εμβολιαστικής εκστρατείας να αντιμετωπίζει πλέον ένα πρόβλημα ζήτησης παρά προσφοράς.

Η προσοχή δίνεται πλέον στην κινητροδότηση σημαντικού ποσοστού του πληθυσμού που παρουσιάζεται διστακτικό ακόμα στον εμβολιασμό.

Οικονομικά κίνητρα, όπως η πίστωση φόρου σε εργοδότες που παρέχουν άδεια μετ′ αποδοχών τις ημέρες του εμβολιασμού, έχουν στόχο την επιτάχυνση προς αυτή τη κατεύθυνση.

Την ίδια στιγμή στο εξωτερικό, η υγειονομική κρίση στην Ινδία και η εξάπλωση της νέας μετάλλαξης του ιού σε γειτονικές χώρες, όπως το Νεπάλ και η Σρι Λάνκα, οδηγεί την κυβέρνηση Μπάιντεν σε μία απόφαση ιστορικών μεγεθών.

SAUL LOEB via Getty Images

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 5 Μαΐου, η Εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ, Katherine Tai, ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να άρει προσωρινώς τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας (πατέντες) των Φαρμακευτικών εταιρειών με σκοπό την αντιμετώπιση της πανδημίας σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Την ανακοίνωση χαιρέτησε και ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adhanom Ghebreyesus, κάνοντας λόγο για παράδειγμα ηγεσίας από τις ΗΠΑ.

Σκοπός, η ταχύτερη παραγωγή εμβολίων σε χώρες της Αφρικής και Ασίας χωρίς τους υπάρχοντες νομικούς περιορισμούς πνευματικής ιδιοκτησίας.

Επικριτές εγείρουν ζητήματα για την ασφάλεια των νέων εμβολίων αλλά και τη δημιουργία οικονομικών αντικινήτρων στην εύρεση νέων εμβολίων σε μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις.

Εάν και η είδηση έφερε σημαντική μείωση στις μετοχές των Αμερικανικών εταιρειών Moderna, Novanax και Pfizer (σε μικρότερο βαθμό), οι ίδιες δεν φέρονται να εμποδίζουν μία τέτοια απόφαση για την ώρα, με την προσοχή τους να στρέφεται στους όρους και το χρονικό πλαίσιο της πιθανής εφαρμογής της.

Από την άλλη, στο εσωτερικό και την οικονομική όψη της πανδημίας, η ομάδα Μπάιντεν κλήθηκε να αντιμετωπίσει από την πρώτη μέρα διακυβέρνησης υψηλούς δείκτες ανεργίας (αν και σε πτωτική τάση από τα μέσα του 2020), κλειστές επιχειρήσεις και ένα αβέβαιο κλίμα.

Το πρόγραμμα «Build Back Better» («Χτίζουμε Ξανά Καλύτερα») εκπονήθηκε με στόχο την αναστήλωση της οικονομίας σε τρεις φάσεις:

1) Φάση Διάσωσης: «American Rescue Plan Act» («Αμερικανικό Σχέδιο Σωτηρίας»)

2) Φάση Ανάκαμψης: «American Jobs Plan» («Αμερικανικό Σχέδιο για την Απασχόληση»)

3) Φάση Ανοικοδόμησης: «American Families Plan» («Αμερικανικό Σχέδιο για την Οικογένεια»)

Προτού προχωρήσει στην εφαρμογή των ευρύτερων πολιτικών της ατζέντας του, ο Μπάιντεν έπρεπε να εξασφαλίσει ένα μεγάλο πακέτο ρευστότητας που θα προσανατολιζόταν στην ενίσχυση της ασθενικής, από τις επιπτώσεις της πανδημίας, οικονομίας.

Ο Brian Deese, Διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, συγκρότησε την ομάδα πίσω από το ιστορικό πακέτο του 1,9 τρισ. δολαρίων του «American Rescue Plan Act» («Αμερικανικού Σχεδίου Σωτηρίας»).

Οι Δημοκρατικοί, αφότου προσπέρασαν τον σκόπελο της αυξημένης πλειοψηφίας στο Κογκρέσο, εξασφάλισαν τη συμπερίληψη του υπέρογκου ποσού στον προϋπολογισμό του 2021.

Πολλοί εκφράζουν τον σκεπτικισμό τους και επισημαίνουν τη γιγαντιαία αύξηση δαπανών και τον κίνδυνο που αυτή συνεπάγεται για το χρέος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Άλλοι, όπως ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, Larry Summers, κάνουν λόγο για κίνδυνο πληθωριστικού εκτροχιασμού, με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να καθησυχάζει πως υπάρχουν τα εργαλεία ώστε να αποφευχθεί μία κρίση τέτοιων χαρακτηριστικών.

Το εμβληματικό πακέτο ψηφίστηκε στις 11 Μαρτίου του 2021, ένα χρόνο ακριβώς από την μέρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακήρυξε τον COVID-19 σε πανδημική κρίση.

Σύμφωνα με έρευνα για ABC News και Washington Post, το νομοσχέδιο βρήκε την υποστήριξη του 65% του εκλογικού σώματος, νούμερο αισθητά μεγαλύτερο από το 59% της συνολικής αποδοχής που απολαμβάνει ο Πρόεδρος Μπάιντεν στο τέλος του πρώτου τριμήνου διακυβέρνησης.

Η δημοτικότητά του έχει ανέβει μάλιστα από το 54% του περασμένου Μαρτίου, με την πλειοψηφία των Αμερικανών να πιστώνει στην κυβέρνηση Biden-Harris καλύτερη διαχείριση της πανδημίας από το αναμενόμενο.

Οικονομικό Μοντέλο Επόμενης Μέρας: Στήριξη της πράσινης ανάπτυξης και μείωση ανισοτήτων

BRENDAN SMIALOWSKI via Getty Images

Πριν το τέλος των πρώτων 100 ημερών στον Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε τα δύο νομοσχέδια με τα οποία φιλοδοξεί την επανεκκίνηση και ανάπτυξη της οικονομίας για τις επόμενες δεκαετίες. Νομοσχέδια που ωστόσο, όπως προμηνύεται, θα τύχουν μεγάλων αντιστάσεων από το Κογκρέσο.

Καταρχήν, το «American Jobs Plan» («Αμερικανικό Σχέδιο για την Απασχόληση») προσανατολίζεται σε μεγάλες δημόσιες επενδύσεις που θα ρίξουν πάνω από 2 τρισ. δολάρια στην οικονομία μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Σε αυτό προβλέπεται η επένδυση 1% του ΑΕΠ για τα επόμενα οκτώ χρόνια με σκοπό την αναβάθμιση των εθνικών υποδομών, τις αλυσίδες εφοδιασμού, τις υποδομές φροντίδας και τη δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας με υψηλό μισθολόγιο.

Το τρίτος μέρος του μεγαλόπνοου προγράμματος είναι το «American Families Plan» («Αμερικανικό Σχέδιο για την Οικογένεια»), που επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο σε ένα σχέδιο επένδυσης 1,8 τρισ. δολαρίων για την παιδική μέριμνα, την οικογενειακή άδεια μετ’αποδοχών και την μερική ή ολική κατάργηση διδάκτρων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σε αντιστάθμιση, για τη βιωσιμότητα του πλάνου προτείνεται ένα αναπροσαρμοσμένο φορολογικό σύστημα που θα αυξήσει, μεταξύ άλλων, τον συντελεστή εταιρικού φόρου στο 28%, ενώ σχεδον θα διπλασιάσει τα κεφαλαιουχικά κέρδη για τα εισοδήματα άνω του 1 εκατ. δολαρίων.

Επιπρόσθετα, υπόσχεται μέρος εσόδων από τα κέρδη των μεγαλύτερων πολυεθνικών εταιρειών, μέσα από ένα καινοφανές παγκόσμιο σχέδιο φορολόγησης των πωλήσεών τους που θα λειτουργεί ανεξάρτητα από την φυσική παρουσία των εταιρειών στην εκάστοτε χώρα.

Το τελευταίο αποτελεί μέρος μίας συνολικότερης πρότασης των ΗΠΑ για θέσπιση παγκόσμιου κατώτατου εταιρικού φόρου, η οποία έχει ήδη προωθηθεί για διαβούλευση στον Ο.Ο.Σ.Α και ευελπιστεί στην υπογραφή και υιοθέτησή του από 135 χώρες.

Εν τω συνόλω της, η οικονομική ατζέντα Μπάιντεν προσβλέπει στην ισχυροποίηση των συνδικαλιστικών φορέων και ενώσεων, την αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τα μεγάλα εισοδήματα, και την στοχευμένη στήριξη μονογονεϊκών οικογενειών και κοινωνικών μειονοτήτων.

Το τελικό πλάνο μπορεί να καταλήξει αρκετά διαφορετικό από αυτό που παρουσιάστηκε στο δημόσιο διάλογο καθώς θα χρειαστούν συναινέσεις μέχρι και στο εσωτερικό του κόμματος.

Ωστόσο, φαντάζει ως ειλημμένη απόφαση η στροφή σε ένα μοντέλο κεντρικότερου σχεδιασμού της οικονομίας.

Πολλοί φιλελεύθεροι, συντηρητικοί και ρεπουμπλικάνοι μιλούν ήδη για ένα ανεφάρμοστο οικονομικό πρόγραμμα που θα προκαλέσει αντίστροφα αποτελέσματα από αυτά που υπόσχεται να επιλύσει.

Η κριτική τους επικεντρώνεται στην εκτόξευση του ήδη τεράστιου χρέους των ΗΠΑ και την περαιτέρω αποσταθεροποίηση του δολαρίου.

Κλιματική Αλλαγή: Ξανά σε ηγετικό ρόλο

Μία από τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν - Χάρις ήταν η επαναφορά των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού και τη Σύμβαση –Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή.

Μία από τις πιο διχαστικές αποφάσεις της Προεδρίας Trump έγινε σημαία στην προεκλογική καμπάνια των Δημοκρατικών, οι οποίοι προσδοκούν πολλά παράπλευρα οικονομικά οφέλη από την πράσινη ανάπτυξη.

Το «American Jobs Plan» («Αμερικανικό Σχέδιο για την Απασχόληση») προϋπολογίζει στην πρώιμη του φάση την επένδυση 650 δισ. δολαρίων σε εύρος δεκαετίας με σκοπό τη σταδιακή μετάβαση στη καθαρή ενέργεια.

Στη μεγάλη εικόνα, οι στόχοι που έθεσε η κυβέρνηση για μείωση εκπομπών κατά 50-52% μέχρι το 2030 είναι αρκετά πιο φιλόδοξοι σε σύγκριση με τους στόχους που είχαν προαναγγελθεί το 2005.

Αυτοί θα πραγματοποιηθούν μέσα από ένα σχέδιο εκμοντερνισμού των μέσων μαζικής μετακίνησης και των νοικοκυριών, αλλά και μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση.

Συγχρόνως, στο ίδιο πλαίσιο προσδοκάται να δημιουργηθούν και πολλές καινούργιες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας απασχολούμενες στον ευρύτερο τομέα της «Πράσινης Βιομηχανίας».

Οι Προτεραιότητες των Κοινωνικών Θεμάτων και η Ανθρωπιστική Κρίση του Μεταναστευτικού

Η πράξη συμβολισμού του Τζο Μπάιντεν για την εδραίωση πολιτικών ισότητας των δύο φύλων μέσα στο Λευκό Οίκο έδωσε και το στίγμα που θέλει να ακολουθήσει η κυβέρνηση στα κοινωνικά θέματα.

Ωστόσο, το ουσιαστικό βάρος των κοινωνικών αλλαγών θα στηριχθεί στην προσδοκώμενη οικονομική ανάπτυξη, εκεί που οι επενδύσεις σε υποδομές αναμένεται να κατανεμηθούν ανισοβαρώς υπέρ κοινοτήτων μειονότητας και υποβαθμισμένων περιοχών.

Η φυλετική ισότητα και η στήριξη των Μαύρων, Λατίνων, Ασιατών και Ιθαγενών Αμερικανών είναι στο επίκεντρο της στρατηγικής Μπάιντεν - Χάρις που ευελπιστούν στην αύξηση των κατώτατων μισθών και στην μεγαλύτερη αντιπροσώπευση μειονοτήτων σε όλες τις βαθμίδες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Πεδίο ισχυρής σύγκρουσης προβλέπεται στις μεταρρυθμίσεις του εκπαιδευτικού συστήματος, εκεί που το πρόβλημα των φοιτητικών δανείων φαντάζει δυσεπίλυτο για την ώρα.

Επίσης θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αντιπαράθεση και στην πιθανή ρύθμιση της νομολογίας περί δικαιωμάτων οπλοκατοχής, η οποία προσκρούει στο δεύτερο άρθρο του Αμερικανικού συντάγματος και θεωρείται casus belli για την αντιπολίτευση.

Πάραυτα, το υπ’αριθμόν ένα αγκάθι των πρώτων 100 ημερών για τη κυβέρνηση Μπάιντεν - Χάρις είναι αναμφίβολα η μεταναστευτική-ανθρωπιστική κρίση στα νότια σύνορα της χώρας. Ένα από τα προβλήματα για τα οποία οι Δημοκρατικοί άσκησαν οξεία κριτική στην κυβέρνηση Τράμπ, βλέπουν τώρα τον ραγδαίο εκτροχιασμό του.

Οι Αμερικανικές αρχές κατέγραψαν αύξηση 71% των μεταναστευτικών ροών τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο, σε ένα πρόβλημα που, προς το παρόν, δεν παρουσιάζει σημεία επιβράδυνσης.

Συγκεκριμένα, 172,000 άνθρωποι επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα σε σχέση με τους 100,000 του Φεβρουαρίου.

Η αντιπολίτευση μιλάει εντόνως για μέτρα και εξαγγελίες της κυβέρνησης που γίνονται πόλος έλξης παράτυπων μεταναστών.

Το πρόβλημα βάζει δύσκολα στην ομάδα Biden, που πρέπει να ισορροπήσει πια μεταξύ ρεαλισμού και ιδεολογικής ευαισθησίας, την ώρα που οι ανάγκες στέγασης και σίτισης των μεταναστών, όπως και φύλαξης των συνόρων, αυξάνει την πίεση καθημερινά.

Στο κοκτέιλ του προβλήματος προστίθεται και ο διπλασιασμός του αριθμού ασυνόδευτων ανηλίκων που έφτασε τα 18,890 παιδιά τον Μάρτιο.

Ο Alejandro Mayorkas, Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι ρυθμοί αύξησης των μεταναστευτικών ροών είναι τέτοιοι που θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο της τελευταίας εικοσαετίας.

Ήδη πάντως η προεκλογική δέσμευση για πάγωμα των απελάσεων αποσύρθηκε από τις πρώτες εβδομάδες της νέας κυβέρνησης.

BRENDAN SMIALOWSKI via Getty Images

Μερική Αλλαγή Πλεύσης στην Εξωτερική Πολιτική

Ο ερχομός Μπάιντεν δείχνει να εξυπηρετεί σε σημαντικό βαθμό τις παραδοσιακές διπλωματικές σχέσεις της Αμερικής που είχαν κλονιστεί το τελευταίο διάστημα.

Η επαναφορά της χώρας σε ηγετικό ρόλο στη μάχη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής βοηθάει σίγουρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι Ευρωπαϊκές χώρες βλέπουν εκ νέου σημεία σύγκλισης, αν και τα οικονομικά μέτρα της εποχής Τραμπ απέναντι στους Ευρωπαϊκούς συμμάχους δεν έχουν αρθεί μέχρι τώρα.

Με Ρωσία και Κίνα συνεχίζεται η σκληρή διπλωματική στάση, ενώ στο μέτωπο του Ιράν δεν υπάρχουν σημαντικά βήματα προόδου αφού και οι δύο χώρες παραμένουν αδιάλλακτες στο ενδεχόμενο συναίνεσης. Επίσης, ασαφείς παραμένουν ακόμα οι προθέσεις απέναντι σε Βενεζουέλα και Βόρεια Κορέα.

Σίγουρα πάντως η πρόσφατη ιστορική ανακοίνωση για καθολική αποχώρηση των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν πριν τις 11 Σεπτεμβρίου του 2021 προκάλεσε ενθουσιασμό στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

Σύμφωνη βρήκε τη μεγάλη πλειοψηφία και η τήρηση της προεκλογικής δέσμευσης για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Η αλλαγή στάσης ειδικά απέναντι στην Τουρκία αποκρυσταλλώνεται και στην αποπομπή της από το εξοπλιστικό πρόγραμμα των F-35, με τις σχέσεις των δύο χωρών να απέχουν πόρρω από τις διμερείς της εποχής Τράμπ.

Ο Μπάιντεν μαζί με την Νάνσι Πελόζι και την Καμάλα Χάρις
Ο Μπάιντεν μαζί με την Νάνσι Πελόζι και την Καμάλα Χάρις
Pool via Getty Images

Η Επόμενη Μέρα και η Έντονη Κριτική

Έχοντας την ευμετάβλητη στήριξη της αριστερής πτέρυγας του κόμματός του, ο Τζο Μπάιντεν συνάσπισε πίσω του ένα ετερόκλητο εκλογικό σύνολο με κοινό στόχο της αποτροπή μιας δεύτερης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ.

Με τα μεθεόρτια της εκλογής του να τελειώνουν, οι πολιτικές αποφάσεις και υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων θα κρίνουν την μακροημέρευση του εσωκομματικού συνασπισμού.

Οι προβλέψεις για έναν διστακτικό και συντηρητικό Πρόεδρο, που θα αναλωνόταν περισσότερο στη διαχείριση ισορροπιών εντός και εκτός κόμματος, δεν έχουν επιβεβαιωθεί προς το παρόν.

Με πολλά προβλήματα επί τάπητος, η κυβέρνηση Biden έχει παρουσιαστεί τολμηρότερη στην υιοθέτηση της αριστερής ατζέντας, δικαιώνοντας την καμπάνια Sanders περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.

Η αντιπολίτευση μιλάει για «Δούρειο Ίππο» της αριστερής πτέρυγας και για πολιτικές που δεν έχουν στόχο τη συναίνεση που τόσο διαφήμιζε ο Πρόεδρος Μπάιντεν προεκλογικά.

Πολλοί ειδικοί και αντίπαλοι προεξοφλούν ότι βρισκόμαστε ήδη στο απόγειο της δημοτικότητάς του, που, αν και παρουσιάζει μεγαλύτερο ποσοστό αποδοχής από οποιαδήποτε φάση της θητείας Τραμπ, παραμένει σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα από Προέδρους των τελευταίων δεκαετιών.

Δημοτικότητα που ωστόσο εκτιμούν ότι θα καταβαραθρωθεί μόλις τα σχέδια τεθούν σε εφαρμογή ή κολλήσουν στις διαπραγματεύσεις.

H ομάδα Τζο Μπάιντεν, αν μη τι άλλο, φάνηκε έτοιμη να διαχειριστεί τη μετά-Τραμπ εποχή, ξαφνιάζοντας με την αποφασιστικότητα της να υποστηρίξει ένα καινούργιο εθνικό οικονομικό μοντέλο.

Το επόμενο διάστημα θα κρίνει την πολιτική και οικονομική βιωσιμότητα των μεγαλεπήβολων σχεδίων, που στη παρούσα μορφή τους κοστολογούνται στα 6 τρισ. δολάρια.

Τα προτεινόμενο πακέτο πάντως προοιωνίζει αλλαγές εκ βάθρων. Αλλαγές που είτε θα αλλάξουν την όψη της Αμερικής όπως την ξέρουμε είτε θα επιβεβαιώσουν τις Κασσάνδρες των επικριτών του.

Πηγές



Δημοφιλή