Mία πιθανή στροφή προς τα αριστερά, ως αποτέλεσμα των εκλογών στην Γερμανίας την ερχόμενη Κυριακή (26 Σεπτεμβρίου 2021) τρομάζει τους Γερμανούς εκατομμυριούχους, οι οποίοι σπεύδουν να μεταφέρουν περιουσιακά στοιχεία στην Ελβετία, λένε τραπεζίτες και φορολογικοί δικηγόροι.
Εάν οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι αριστεροί του Linke ή ακόμα και οι Πράσινοι έρθουν στην εξουσία, η επανεισαγωγή φόρου περιουσίας και η αύξηση του φόρου κληρονομιάς θα μπορούσαν να μπουν στην πολιτική ατζέντα.
«Για τους υπερ-πλούσιους, αυτό είναι πολύ καυτό ζήτημα», δήλωσε ένας Γερμανός δικηγόρος που ειδικεύεται σε φορολογικές υποθέσεις με εκτεταμένη δραστηριότητα στην Ελβετία. ”Οι επιχειρηματικές οικογένειες ανησυχούν πολύ”, προσθέτει με νόημα.
Ελβετία: τραπεζικός παράδεισος
Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι οι πλούσιοι εξακολουθούν να βλέπουν την Ελβετία ως ένα ελκυστικό μέρος για να σταθμεύσουν τον πλούτο τους, παρά τις προσπάθειές της να καταργήσει την εικόνα της ως ασφαλές καταφύγιο δισεκατομμυριούχων.
Καμία χώρα δεν διαθέτει περισσότερα υπεράκτια περιουσιακά στοιχεία από την Ελβετία και οι εισροές επιταχύνθηκαν το 2020, προς όφελος μεγάλων τραπεζών όπως η UBS, η Credit Suisse και η Julius Baer. Οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι φόβοι για τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας COVID-19 έκαναν ελκυστική την πολιτική σταθερότητα της Ελβετίας.
Σύμφωνα με στοιχεία της «Τράπεζας για Διεθνείς Διακανονισμούς», οι καταθέσεις γερμανικών νοικοκυριών και εταιρειών σε τράπεζες στην Ελβετία αυξήθηκαν σχεδόν κατά 5 δισεκατομμύρια δολάρια(!) φτάνοντας στα 37,5 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2021 και αυτό δεν περιλαμβάνει μετοχές, ομόλογα ή χρηματοοικονομικά προϊόντα.
Πιο πρόσφατα στοιχεία δεν είναι διαθέσιμα, αλλά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι εισροές συνεχίστηκαν. «Έχω κλείσει συμφωνίες για ένα νέο χρηματικό ποσό άνω του μέσου όρου τους τελευταίους τρεις μήνες», δήλωσε ένας βετεράνος σύμβουλος πελατών σε μεγάλη ελβετική τράπεζα που ασχολείται κυρίως με Γερμανούς.
«Πολλοί πλούσιοι άνθρωποι, ιδίως επιχειρηματίες, φοβούνται ότι θα υπάρξει στροφή προς τα αριστερά στην Γερμανία - ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθούν οι εκλογές», λέει ο Φλόριαν Ντούρσελεν, επικεφαλής της διεύθυνσης Ευρώπης στον διαχειριστή πλούτου LGT Ελβετίας.
Ένας κορυφαίος Ελβετός τραπεζίτης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Γνωρίζω αρκετούς Γερμανούς επιχειρηματίες που θέλουν να έχουν ένα πόδι έξω από τη Γερμανία, όταν τα πράγματα γίνονται πολύ κόκκινα (αριστερά) εκεί».
Φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας
Μια δημοσκόπηση (Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου) έδειξε ότι το SPD κινείται στο 25%, προηγούμενο έναντι των συντηρητικών της απερχόμενης καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες.
Το SPD θέλει να εισαγάγει εκ νέου φόρο περιουσίας και να αυξήσει τον φόρο κληρονομιάς, ενώ οι Πράσινοι - πιθανός εταίρος του μελλοντικού κυβερνητικού συνασπισμού - σχεδιάζουν να φορολογήσουν ακόμα πιο πολύ την περιουσία. Παρόλο που και οι δύο οραματίζονται αύξηση του φόρου εισοδήματος ειδικά για τους μεγαλύτερους εισοδηματίες, ένας φόρος γενικότερα στα περιουσιακά στοιχεία θα συγκεντρώσει πολύ περισσότερα χρήματα, λένε δικηγόροι έμπειροι στις φορολογικές υποθέσεις.
Ένας από αυτούς συμπληρώνει, ότι διαπιστώνει ήδη αυξημένη ζήτηση για συμβουλές από πελάτες, σημειώνοντας ότι ορισμένοι επιχειρηματίες προσπάθησαν να προστατευτούν κάνοντας νέες επενδύσεις μέσω μιας εταιρείας στην Ελβετία ή μεταφέροντας περιουσιακά στοιχεία σε ένα ίδρυμα στο Λιχτενστάιν.
Η απλή μεταφορά μετρητών σε ελβετικό τραπεζικό λογαριασμό, από την άλλη πλευρά, δεν βοηθά πλέον. Κάτω από τεράστια διεθνή πίεση, οι Ελβετοί μοιράζονται τώρα τα στοιχεία κίνησης λογαριασμών με τις φορολογικές αρχές στις χώρες καταγωγής των πελατών.
«Η Ελβετία ως χρηματοπιστωτικό κέντρο χαρακτηρίζεται από σταθερότητα, νομική ασφάλεια και υψηλό επίπεδο οικονομικής ικανότητας. Ωστόσο, δεν προσφέρει καμία προστασία από τη φοροδιαφυγή», δήλωσε εκπρόσωπος της Κρατικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Θεμάτων (SIF).
Ο Ντουρσέλεν της LGT είπε ότι μίλησε πρόσφατα με έναν Γερμανό επιχειρηματία που φοβόταν ότι η Γερμανία θα μπορούσε σύντομα να φορολογήσει σκληρά τα ξένα περιουσιακά στοιχεία ή τις συναλλαγές, γεγονός που προώθησε περαιτέρων την Ελβετία ως ασφαλές καταφύγιο για κεφάλαια.
«Προσωπικά, υποθέτω ότι σημαντικά περιουσιακά στοιχεία θα συνεχίσουν να μεταφέρονται στην Ελβετία», είπε.
Και ένας Ελβετός πολιτικός συμπλήρωσε, ότι δεκάδες πλούσιοι Γερμανοί επιχειρηματίες ζήτησαν τους τελευταίους μήνες να διαμένουν σε ένα από τα προάστια χαμηλών φόρων, κατά μήκος της λίμνης της Ζυρίχης.