Μια έκθεση διαφόρων ΜΚΟ διαπίστωσε ότι σημειώθηκαν τουλάχιστον 1.172 βίαιες ενέργειες εναντίον εργαζομένων στον τομέα της υγείας παγκοσμίως το 2020, με πάνω από 400 περιστατικά σε βάρος ιατρικού προσωπικού που εργάζεται για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, από λεκτικές επιθέσεις μέχρι ξυλοδαρμούς.
Σύμφωνα με την έκθεση τoυ συνασπισμού Safeguarding Health in Conflict σχετικά με τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας που κινδυνεύουν από βία κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους, γιατροί υπέστησαν στοχευμένες επιθέσεις από άτομα που αντιτάχθηκαν στις προσπάθειές τους να περιορίσουν τη διάδοση του ιού και να θεραπεύσουν ασθενείς με κορονοϊό.
Το 80% των περιστατικών που αναφέρθηκαν αφορούσαν πολίτες αλλά σε κάποιες περιπτώσεις οι επιθέσεις έγιναν ακόμη και από δημοσίους υπαλλήλους ή επίσημες αρχές που απείλησαν ή έβαλαν στο στόχαστρό τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας εν μέσω πανδημίας.
Η έκθεση υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, την περίπτωση ιατρικού προσωπικού που επέκρινε τον χειρισμό της πανδημίας από την αιγυπτιακή κυβέρνηση και συνελήφθη από δυνάμεις ασφαλείας με την κατηγορία ότι ανήκε σε τρομοκρατική ομάδα.
Η έκθεση καλεί τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να εφαρμόσουν πλήρως ένα ψήφισμα του 2019, το οποίο δεσμευόταν να αντιμετωπίσει τη βία κατά των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, καθώς και να προστατεύσει καλύτερα τους γιατρούς μέσω των υπουργείων εσωτερικών και άμυνας.
Ο συνασπισμός που διενήργησε την έρευνα περιλαμβάνει μια σειρά ομάδων, όπως το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Παγκόσμια Ιατρική Ενωση, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και η Σχολή Δημόσιας Υγείας του John Hopkins και εργάζεται διεθνώς για την προώθηση της ασφάλειας των υγειονομικών υπαλλήλων.
(με πληροφορίες από Associated Press, RT)