Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις εδάφους που προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές του μουσώνα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 180 ανθρώπους στη νότια Ασία, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσαν την Τρίτη οι αρχές των πληγέντων χωρών.
Ο μουσώνας που σαρώνει την περιοχή από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο είναι καθοριστικός για την άρδευση των καλλιεργειών και την αύξηση των αποθεμάτων νερού αυτής της υπο-ηπείρου στην οποία κατοικεί το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού.
Ωστόσο κάθε χρόνο, οι βροχοπτώσεις αφήνουν πίσω τους και νεκρούς και καταστροφές.
Τουλάχιστον πέντε παιδιά πνίγηκαν τη Δευτέρα στο Μπανγκλαντές, αυξάνοντας σε 34 τον αριθμό των νεκρών στη χώρα αυτή των 160 εκατομμυρίων κατοίκων.
Δέκα ακόμη άνθρωποι πέθαναν μέσα στους τεράστιους προσφυγικούς καταυλισμούς των Ροχίνγκια στο νοτιοανατολικό Μπανγκλαντές όπου λόγω της κακοκαιρίας χιλιάδες καλύβες καταστράφηκαν. Πλημμύρες στο βορρά της χώρας πλήττουν επίσης εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.
Στο Νεπάλ, τουλάχιστον 67 άνθρωποι χάθηκαν στις πλημμύρες, τα νερά των οποίων άρχισαν να υποχωρούν. Τηλεοπτικές εικόνες έδειχναν διασώστες να χρησιμοποιούν φουσκωτές βάρκες για την απομάκρυνση οικογενειών που αποκλείστηκαν μέσα σε πλημμυρισμένα σπίτια.
Ειδικοί των υγειονομικών υπηρεσιών ανησυχούν για πιθανές επιδημίες ασθενειών, οι οποίες μπορούν να μεταδοθούν από το νερό και ζήτησαν διεθνή βοήθεια.
Στην Ινδία ο μουσώνας έχει στοιχίσει τη ζωή σε 50 ανθρώπους. Τα κρατίδια Μπιχάρ και Άσαμ στη βορειοανατολική Ινδία είναι τα πλέον πληγέντα από τον κατακλυσμό.
Οι αρχές του Άσαμ έχουν τεθεί σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού λόγω των πλημμυρών που έχουν προκαλέσει μέχρι τώρα τον θάνατο 11 κατοίκων και τον εκτοπισμό 83.000 ανθρώπων. Στο Μπιχάρ, όπου αναφέρθηκαν 24 θάνατοι, οι πλημμύρες μαστίζουν νοικοκυριά 2,5 εκατομμύρια κατοίκων.
Η κατάρρευση ενός κτιρίου την Κυριακή στο ορεινό κρατίδιο Χιματσάλ Πραντές στοίχισε τη ζωή σε 14 ανθρώπους.
Βορειότερα, στο πακιστανικό Κασμίρ, οι αρχές έκαναν λόγο για 23 νεκρούς και για 120 σπίτια που υπέστησαν ζημιές από την απότομη άνοδο της στάθμης των υδάτων.
Ο ΟΗΕ δήλωσε «έτοιμος να εργαστεί με τις αρχές των πληγέντων χωρών για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών που προκύπτουν την εποχή του μουσώνα».
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)