Εκατοντάδες πύργοι της Disney καταρρέουν στην Τουρκία λόγω της κρίσης

Το παραμύθι φαίνεται πως λήγει άδοξα
Getty Editorial

Το 2014 στην πόλη Μπολού της Τουρκίας υπήρχε η εξής σκέψη: «Γιατί οι πλούσιοι Άραβες και οι νεόπλουτοι επιχειρηματίες να πηγαίνουν στη δυτική Ευρώπη να δίνουν τα λεφτά τους και να μην έρχονται εδώ;», σκέφτηκαν. Έτσι, ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρότζεκτ, ονόματι Burj Al Babas , με 732 νεογοτθικές βίλες που μοιάζουν καρμπόν με αυτές της Disneyland για να τις αγοράσουν όσοι θέλουν να ζήσουν το όνειρο. Η οικονομική κρίση, όμως, έβαλε φρένο στο συγκεκριμένο σχέδιο και πλέον οι βίλες ερημώνουν.

Η εταιρεία Sarot Group ήταν αυτή που ανέλαβε την κατασκευή των κάστρων, συνολικού κόστους 200 εκ. ευρώ. Ο ενδιαφερόμενος θα μπορούσε να αγοράσει το κάστρο της αρεσκείας τους δίνοντας το ανάλογο ποσό, που κυμαινόταν γύρω στο μισό εκατομμύριο ευρώ και να κάνει βόλτα και στο υπερσύγχρονο εμπορικό κέντρο που κατασκευάστηκε για αυτούς, αλλά δεν λειτούργησε ποτέ.

Getty Editorial

Το σχέδιο ναυάγησε και η εταιρεία χρεοκόπησε. Οι Άραβες όταν είδαν την τιμή του πετρελαίου να πέφτει κατακόρυφα, έκαναν πίσω.

Εξάλλου, όπως φαίνεται, η οικονομική κρίση στη χώρα δεν επιτρέπει τέτοιες κινήσεις. Μετά από μια μακρά περίοδο σταθερής ανάπτυξης, η οικονομία της Τουρκίας υποχώρησε 1,1% το τρίτο τρίμηνο του 2018. Τον Οκτώβριο του 2018, ο πληθωρισμός της Τουρκίας έφτασε το 25% - το υψηλότερο ποσοστό που έχει σημειωθεί τα τελευταία 15 χρόνια. Φαίνεται πως επηρεάστηκε δριμύτατα σε μεγάλο βαθμό από την πτώση του νομίσματος του έθνους, της λίρας. Η κρίση θα βαθύνει περισσότερο με το νέο έτος, ισχυρίζονται οι οικονομολόγοι. Το παραμύθι με το ονειρικό πριγκιπάτο έληξε (ή λήγει μέχρι στιγμής) άδοξα.

«Είτε πρόκειται για φούσκα κατασκευής είτε για φούσκα κατοικιών, υπάρχει γενικά μια φούσκα στην Τουρκία», δήλωσε ο Alper Duman, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Οικονομικών της Izmir.

Getty Editorial

Ο υπουργός Εμπορίου Ruhsar Pekcan δήλωσε στα μέσα Δεκεμβρίου ότι 846 εταιρείες υπέβαλαν αίτηση για προστασία από πτώχευση από τον Μάρτιο του 2018 μέχρι σήμερα. Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι είναι πάνω από 3.000.

Συνεπώς, αν και περίπου 350 βίλες πουλήθηκαν σε πάμπλουτους Άραβες, φαίνεται πως το σχέδιο καταλήγει στο κενό.

Δημοφιλή