Ζωντάνεψαν οι μνήμες σήμερα στην Κλεισούρα στις εκδηλώσεις για την μνήμη των 270 γυναικών, παιδιών και γερόντων που άλλοι εκτελέστηκαν και άλλοι κάηκαν ζωντανοί σε μια από τις πιο άγριες επιδρομές των Ναζί κατά την διάρκεια της κατοχής.
Όλα ξεκίνησαν το πρωί της 5ης Απριλίου 1944 από την ενέδρα που έστησαν αντάρτικα σώματα του ΕΛΑΣ λίγα χιλιόμετρα έξω από το χωριό σε γερμανική φάλαγγα πού από πληροφορίες που είχαν μετέφερε πολύτιμα αντικείμενα και τον πλούτο που είχαν αφήσει πίσω τους οι εβραίοι της Καστοριάς που λίγες μέρες νωρίτερα στις 24 Μαρτίου μεταφέρθηκαν και θανατώθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Αουσβιτς – Μπίρκεναου.
Σε αντίποινα για τον θάνατο δύο μοτοσικλετιστών της Βέρμαχτ, οι ναζί με εντολή του Καρλ Σίμερς διοικητή του 7ου Τεθωρακισμένου Συντάγματος Αστυνομίας SS, κινητοποιήθηκαν αμέσως με ενισχύσεις και από άλλες περιοχές της δυτικής Μακεδονίας εισήλθαν στο χωριό, έκαψαν ολοκληρωτικά τα περισσότερα σπίτια και εκτέλεσαν ή έκαψαν ζωντανούς 270 γυναικόπαιδα και ηλικιωμένους που δεν πρόλαβαν να κρυφτούν στο δάσος.
Η σφαγή της Κλεισούρας συγκαταλέγεται στα πιο γνωστά εγκλήματα που διέπραξαν οι Ναζί κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής.
Ξεχωριστή στιγμή στις φετινές εκδηλώσεις που οργάνωσε ο δήμος Καστοριάς σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα αποτέλεσε η παρουσία εκπροσώπων της εβραϊκής κοινότητας Θεσσαλονίκης καθώς και απόγονοι των μόλις 35 εβραίων της Καστοριάς που επέζησαν του ’Αουσβιτς.
Λεπτομερείς αναφορές από το χρονικό της σφαγής της Κλεισούρας έγιναν από τον εκπαιδευτικό Δημήτρη Σμιξιώτη ενώ παραβρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο ηρώων που κατασκευάστηκε με δαπάνη των απανταχού Κλεισουρέων, ο δήμαρχος Καστοριάς Ανέστης Αγγελής, ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Σωτήρης Αδαμόπουλος, οι δύο βουλευτές Καστοριάς Ολυμπία Τεληγιορίδου και Μαρία Αντωνίου, η Γερμανίδα υποπρόξενος από το γερμανικό προξενείο Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων και απόγονοι των Μακεδονομάχων.
(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)