Στην αποδοχή του αιτήματος των ΗΠΑ για έκδοση του 41χρονου Αυστραλού, με το παρατσούκλι «Άγριος», ο οποίος είχε συλληφθεί τον Ιούλιο του 2021 στην Μύκονο και η υπόθεσή του έφτασε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) όπως έγραψε το dikastiko.gr, ζητώντας να ακυρωθεί η επίμαχη υπουργική απόφαση που ανάβει το πράσινο φως για την έκδοσή του.
Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε το αίτημα για έκδοση στις ΗΠΑ, που είχε υποβληθεί μετά από ερυθρά αναγγελία της Interpol, καθώς κατηγορείται ως μέλος διεθνούς κυκλώματος ναρκωτικών, εμπλεκόμενος σε υποθέσεις εισαγωγής και διακίνησης κοκαΐνης, καθώς και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Ο Αυστραλός μετά τη σύλληψη του στο αεροδρόμιο της Μυκόνου είχε δηλώσει ότι είναι υπήκοος Αυστραλίας και δραστηριοποιείται στο χώρο των κατασκευών, του διαδικτυακού εμπορίου και της πώλησης κρυπτονομισμάτων. Οι Αρχές, όμως, των ΗΠΑ, ανέφεραν πως φέρεται να συμμετείχε από το Μάιο του 2019 έως το Μάιο του 2021 σε συνωμοσία για τη νομιμοποίηση εσόδων από διακίνηση ναρκωτικών στην περιφέρεια της Φλόριντα και για διανομή μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από την Κολομβία, μέσω της Καλιφόρνιας, προς την Αυστραλία.
Για τα αδικήματα που διώκεται οι προβλεπόμενες ποινές είναι της κάθειρξής 20 ετών και της ισόβιας κάθειρξης.
Το αίτημα των Αμερικανικών Αρχών για την έκδοσή του έγινε αποδεκτό τόσο από τα Ελληνικά Ποινικά δικαστήρια όσο και τον Έλληνα υπουργό Δικαιοσύνης (11.3.2023).
Η σύλληψή του στην Ελλάδα έγινε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας και της Αμερικανικής DEA, στο αεροδρόμιο της Μυκόνου, προκειμένου να εκδοθεί στις ΗΠΑ και τώρα είναι κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού.
Η απόφαση επικύρωσης έκδοσης από το ΣτΕ
Σύμφωνα με το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και εισηγητή τον πάρεδρο Δημήτρη Μαυροπόδι απέρριψε την αίτηση του εκζητούμενου (απόφαση 2162/2023), κρίνοντας μεταξύ των άλλων, ότι υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις που πιθανολογούν την ενοχή του εκζητούμενου για τις πράξεις-αδικήματα που διώκεται.
Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας δεν δέχθηκαν τα επιχειρήματα που επικαλέστηκε για το θέμα της υγείας του, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με απάντηση των αρμοδίων κρατικών φορέων των ΗΠΑ, υπάρχει εκεί σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους κρατούμενους ακόμη και αν χρειαστεί μπορεί να νοσηλευτεί και σε εξωτερικά νοσοκομεία.
Σύμφωνα με το ελληνικό Ανώτατο Δικαστήριο στην κρίση του αναφέρει πως ο εκζητούμενος δεν ισχυρίζεται ότι σε περίπτωση έκδοσής του στις ΗΠΑ κινδυνεύει να υποστεί παραβιάσει του δικαιώματός του σε δίκαιη δίκη, αλλά ούτε επικαλείται στοιχεία για την ύπαρξη ενός τέτοιου κινδύνου.
Ισχυρίστηκε ανεπανόρθωτη βλάβη για την υγεία του λόγω σοβαρών προβλημάτων
Στην προσφυγή του στο ΣτΕ μεταξύ άλλων, ισχυρίστηκε πως η σε βάρος του ποινική διαδικασία στις ΗΠΑ ήταν αποτέλεσμα υπέρβασης της επιτρεπόμενης αστυνομικής κεκαλυμμένης δραστηριότητας για την αποκάλυψη αξιοποίνων πράξεων και ότι ο ίδιος υπήρξε θύμα αστυνομικής παγίδευσης (police entrapment), αλλά και πως η απόφαση που επιτρέπει την έκδοσή του είναι αναιτιολόγητη.
Τέλος, σημείωνε ότι αν εκδοθεί άμεσα στις ΗΠΑ θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη η υγεία του λόγω των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Και αυτό γιατί ενώ ήταν κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού έγινε εμφύτευση βηματοδότη και υπάρχουν επιπλοκές, ενώ αντιμετώπιζε παράλληλα και άλλα προβλήματα υγείας.
Στο ΣτΕ υποστήριξε, μεταξύ των άλλων, ότι η σε βάρος του ποινική διαδικασία στις ΗΠΑ ήταν αποτέλεσμα υπέρβασης της επιτρεπόμενης αστυνομικής κεκαλυμμένης δραστηριότητας για την αποκάλυψη αξιοποίνων πράξεων.
Πηγή: dikastiko