Η Ευρωπαϊκή Ενωση απευθύνει έκκληση στο Netflix και τις άλλες πλατφόρμες streaming να σταματήσουν την προβολή βίντεο υψηλής ευκρίνειας για να εμποδίσουν την κατάρρευση του διαδικτύου εξαιτίας της άνευ προηγουμένου χρήσης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Με τους πολίτες δεκάδων χωρών να βρίσκονται σε καραντίνα, εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους που εργάζονται από το σπίτι και ακόμη περισσότερα παιδιά εκτός σχολείου, οι αξιωματούχοι της ΕΕ ανησυχούν για την τεράστια πίεση στο εύρος ζώνης του διαδικτύου.
Ο ευρωπαίος Επίτροπος, Τιερί Μπρετόν, υπεύθυνος για την εσωτερική αγορά της Ε.Ε. που καλύπτει περισσότερους από 450 εκατομμύρια ανθρώπους, ανήρτησε το βράδυ της Τετάρτης ένα tweet στο οποίο αποκάλυψε ότι είχε μιλήσει με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Netflix, Ριντ Χάστινγκς. Ο Μπρετόν κάλεσε τους ανθρώπους και τις εταιρείες να χρησιμοποιούν την κανονική ευκρίνεια (#SwitchtoStandard) όπου το HD (σ.σ. υψηλή ευρκίνεια) δεν είναι απαραίτητο», προκειμένου να εξασφαλιστεί πρόσβαση στο Internet για όλους.
Ενας εκπρόσωπος του Netflix είπε στο CNN ότι οι Χάστινγκς και Μπρετόν θα μιλήσουν και πάλι την Πέμπτη.
To Netflix δήλωσε ότι προσαρμόζει ήδη την ποιότητα των ροών στην διαθέσιμη χωρητικότητα δικτύου και χρησιμοποιεί ένα ειδικό δίκτυο που διατηρεί τη «βιβλιοθήκη» πιο κοντά στους χρήστες, ώστε να καταναλώνεται λιγότερο εύρος ζώνης.
Το Facebook την Τετάρτη αναγνώρισε ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας φτάνουν το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης στα όριά του.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους δημοσιογράφους, ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, δήλωσε ότι οι υπηρεσίες της πλατφόρμας αντιμετωπίζουν «μεγάλες υπερτάσεις» εξαιτίας της εκτεταμένης χρήσης, καθώς ο κορονοϊός αναγκάζει εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο να μείνουν στο σπίτι τους.
Περιέγραψε, μάλιστα, την αύξηση της ζήτησης ως «πολύ πέρα» από την κύρια ετήσια άνοδο που παρατηρείται συνήθως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Οι βιντεοκλήσεις και φωνητικές κλήσεις στο WhatsApp και στο Facebook Messenger, ειδικότερα, έχουν διπλασιαστεί.
Μέχρι τώρα, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών ισχυρίζονταν ότι οι υφιστάμενες υποδομές Ιντερνετ μπορούν να αντέξουν την δραστική αλλαγή στην ονλάιν συμπεριφορά, λόγω κορονοϊού, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times. Ομως η έκκληση της Ε.Ε. προς το Netflix για «φτωχότερη» ποιότητα μαρτυρά πως υπάρχει πρόβληλα.
Εξάλλου και οι New York Times εκφράζουν τον σκεπτικισμό τους πάνω στο ζήτημα αυτό μέσα από άρθρο που φέρει το τίτλο «Το διαδίκτυο μας δεν είναι έτοιμο για τον κορονοϊό».
(με πληροφορίες από CNN, New York Times, Financial Times)