Εκκρεμές εγκώμιον για Μητσοτάκη

Μετά την επίσκεψη Ερντογάν θα φανεί εάν ο Μητσοτάκης θα δικαιούται και σπουδαιότερο εγκώμιο από εκείνο που εξασφάλισε με τη «διχοτομημένη Μόνα Λίζα»
picture alliance via Getty Images

Αξίζει να εγκωμιάσουμε την ευφυέστατη επινόηση περί διχοτομημένης Μόνα Λίζα, ένα εντυπωσιακά πειστικό στην απλότητά του επιχείρημα, που διατύπωσε ο Πρωθυπουργός του ελλα-δικού μας κράτους Κυριάκος Μητσοτάκης στη βρετανική τηλεόραση. Για ν’ αντιληφθούν άπαντες την πραγματική σημασία της βρετανικής διχοτόμησης, από το 1801, και της κλοπής των Γλυπτών του Παρθενώνα που διέπραξε ο τότε Βρετανός πρέσβης στον Οθωμανό Σουλτάνο, Τόμας Μπρους, 7ος κόμης του Έλγιν, και τα οποία κατακρατεί έκτοτε πεισματικά, ως αμετανόητος κλεπταποδόχος, το εν Λονδίνω Βρετανικό Μουσείο.

Την Κυριακή, 26η Νοεμβρίου, πρώτη ημέρα της τριήμερής του επίσκεψης στο Λονδίνο, σε συνέντευξη προς την τηλεόραση του BBC και στη δημοσιογράφο Laura Kuenssberg, ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα διχοτομημένα Γλυπτά του Παρθενώνα με έναν απλό αλλά τετραπέρατο στοχασμό. Είπε τα εξής:

«Αν σας έλεγα ότι θα κόψουμε στα δύο τη Μόνα Λίζα και η μισή θα ήταν στο Λούβρο και η άλλη μισή στο Βρετανικό Μουσείο, θα μπορούσαν οι θεατές να εκτιμήσουν την ομορφιά αυτού του πίνακα; Αυτό ακριβώς συνέβη με τα Γλυπτά του Παρθενώνα»...

Επιτρέπεται ίσως να διατυπώσουμε και την αντίστοιχη... χαιρεκακία αλλά και τον οίκτο. Για την νηπιωδώς κομπλεξική (συμπλεγματική) αντίδραση που επέδειξε, απέναντι στο άριστα ευθύβολο επιχείρημα Μητσοτάκη, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ. Αίφνης έσπευσε, ωσάν κιστιμένο παιδάκι, ν’ ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του. Περίγελο γενόμενος από συμπατριώτες του. Ακόμη και εντός βρετανικού κοινοβουλίου. Αξιολύπητη συμπεριφορά όπως επικρίθηκε και από την βρετανική αρθρογραφία.

Βεβαίως ο Μητσοτάκης, χωρίς να το προσχεδιάσει ή και να το υποπτευθεί, με την διχοτομημένη Μόνα Λίζα... πάτησε τον κάλλο μίας παλαιόθεν πατροπαράδοτης βρετανιάς. Του... διχοτομείν. Από το οποίο υπέφεραν και υποφέρουν ανά τον κόσμο πολύ περισσότεροι και πολύ πιο επώδυνα απ’ ό,τι ο... Παρθενώνας.

Το διχοτομείν ως περιεχόμενο, μεθόδευση και προϊόν του «διαίρει και βασίλευε», «divide et impera» λατινιστί και «divide and rule» αγγλιστί. Διαχρονικό χαρακτηριστικό γνώρισμα δολιότητας της βρετανικής πολιτικής. Από τους αιώνες της πάλαι ποτέ Βρετανικής Αυτοκρατορίας, «στα εδάφη της οποίας δεν έδυε ποτέ ο ήλιος». Έως και τα απομεινάρια της, μέχρι και τις μέρες μας ακόμη... στη διχοτομημένη Κύπρο. Το «διαίρει» επί της οποίας, πρώτη μεθόδευσε η βρετανική πολιτική από τη δεκαετία του 1950. Υποκινώντας ως συνεργό της και εξωθώντας συναυτουργό τον τουρκικό επεκτατισμό. Αξιοποιώντας, συνάμα, την ανικανότητα του εμφυλίως διχασμένου τότε Ελληνισμού να στρατηγήσει υποφερτά το απελευθερωτικό ζήτημα της Κύπρου.

Διχοτομημένα τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην «ιδιοκτησία» του Βρετανικού Μουσείου. Διχοτομημένη πλέον από τον τουρκικό Αττίλα η Κύπρος πενήντα ήδη χρόνια, με «ιδιόκτητες» εισέτι εδώ δύο στρατιωτικές Βρετανικές Βάσεις. Επιτρέπουν και αυτόν τον συνειρμό ερμηνείας για τις διαχρονικές συμπεριφορές του Λονδίνου.

Επίκαιρο είναι πάντως το ερώτημα, ποια στάση τηρεί σήμερα το Λονδίνο απέναντι στην εκβιαστική «πολιτική του εκκρεμούς» που ασκεί ο Ερντογάν κατά των Δυτικών εντός του ΝΑΤΟ κι έναντι των ΗΠΑ, αναπτύσσοντας τις σχέσεις του με τη Ρωσία του Πούτιν; Συνεχιζομένης μάλιστα και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

- Συνδράμει άραγε την Τουρκία στην προσπάθειά της να προμηθευτεί τα συμπαραγόμενα από Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία πολεμικά αεροσκάφη Γιουροφάιτερ;

- Αφού η εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-400 στην Τουρκία προκάλεσε από το 2019 την «αποβολή» της από το πρόγραμμα των ΗΠΑ για τα αμερικανικά F-35 και την καθήλωση αναβάθμισης των F-16 της τουρκικής αεροπορίας.

- Είναι πάντως παρατηρημένο γεγονός ότι ο αντι-δυτικός οίστρος, που συστηματικά καλλιεργεί τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία ο Ερντογάν, επιμελώς και με περισσή προσοχή αποφεύγει ίσαμε τώρα να στραφεί κατά της Βρετανίας...

Αλλά όμως το πιο σημαντικό των επόμενων ημερών εστιάζεται στην έλευση του Ερντογάν στην Αθήνα για τις συνομιλίες του της 7ης Δεκεμβρίου με τον Μητσοτάκη.

Εάν υπενθυμιστούν τα «Μητσοτάκης γιοκ» που ο Ερντογάν ούρλιαζε από τον Μάιο 2022 και τα «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», που βρυχόταν τους επόμενους μήνες απειλώντας ονομαστικά την Ελλάδα με στρατιωτική εισβολή, συγκρινόμενα με τα γλυκόλογά του προς την Αθήνα των τελευταίων εβδομάδων, μπορεί ίσως να ισχύει ακέραιο τώρα το «γλείφει εκεί που έφτυνε».

- Αυτού του είδους οι συμπεριφορές Ερντογάν δεν αποτελούν ούτε γρίφο ούτε κι έκπληξη. Πασίγνωστος γαρ επί μια 20ετία στην εξουσία και ήδη προβλέψιμος ο εν Τουρκία μονοκράτωρ.

- Τα νταηλίκια του προς την Ελλάδα δεν απέδωσαν. Αντιθέτως, μάλιστα. Όχι μόνο αποκρούστηκαν, αλλά και προκάλεσαν την περαιτέρω ενδυνάμωση των συντελεστών εθνικής ισχύος των Ελλήνων.

- Ούτε οι... ικανότεροι κολυμβητές εκ των Μεχμετζίκ, που ο στρατηγός του ο Χουλουσί Ακάρ απειλούσε να βγουν στο Καστελόριζο δεν δοκίμασαν καν να βραχούν...

Δέκα εννέα μήνες ύστερα από τα «Μητσοτάκης γιοκ - Ξαφνικά ένα βράδυ» και δέκα μήνες μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του παρελθόντος Φεβρουαρίου στην Τουρκία, η Αθήνα θα υποδεχθεί την ερχόμενη Πέμπτη, 7.12.2023, τον Ερντογάν και τους εκ των υφισταμένων εμπίστους του, για συνομιλίες του κληθέντος «Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος - Τουρκίας».

Εύλογη η εξήγηση ότι ο Ερντογάν χρειάζεται καλό κλίμα με την Αθήνα, ειδικά και πρωτευόντως για το ακροατήριό του στην Ουάσιγκτον που αποφασίζει για τα F-16, για την Σούδα, για την Αλεξανδρούπολη, όπως και δευτερευόντως για το Παρίσι, για το Βερολίνο και για τις Βρυξέλλες.

Απ’ όσα έχουν ανακοινωθεί, σαφές είναι ότι προσυμφωνήθηκε πως την Πέμπτη στην Αθήνα θα μείνουν στο ράφι το Κυπριακό, το Αιγαιακό, το Θρακικό, το μειονοτικό, οι ΑΟΖ, οι γκρίζες ζώνες, το τουρκο-λιβυκό, το Casus Belli, όλες δηλαδή οι αιχμές της αταλάντευτης βουλιμίας του τουρκικού επεκτατισμού εναντίον του Ελληνισμού.

Εκ των αποτελεσμάτων των συνομιλιών θα φανεί κατά πόσον αυτά συνιστούν αυξανόμενες δόσεις προσφερομένου προς την Τουρκία «παραδοσιακού» Κατευνασμού, υποχωρήσεις από τις «κόκκινες γραμμές» των εθνικών ζητημάτων ή εξασφάλιση περαιτέρω περιθωρίων χρονικής διάρκειας του κλίματος αποφυγής εντάσεων, ώστε να ολοκληρωθεί επαρκέστερα το ήδη υλοποιούμενο πρόγραμμα ενδυνάμωσης των συντελεστών αποτρεπτικής ισχύος της Ελλάδος. Για να περιφρουρεί αποτελεσματικότερα τα ελληνικά πελάγη απ’ το Αιγαίο ώς και την Κύπρο και η αναμενόμενη γαλλική Μπελαρά φρεγάτα ΚΙΜΩΝ...

Περιθώρια αναγκαιότατα, ενόψει των όλο και πιο επικίνδυνα εξελισσομένων αιματηρών πολεμικών αντιπαραθέσεων στην περιοχή, από την Ουκρανία και τον Καύκασο, στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, που συνιστούν απειλητικά προεόρτια μεγαλύτερης παγκόσμιας σύρραξης.

Οσα προκύψουν την 7η Δεκεμβρίου 2023, στις εν Αθήναις συνομιλίες με τον Ερντογάν, θα δείξουν εάν ο Μητσοτάκης θα δικαιούται και σπουδαιότερο εγκώμιο από εκείνο που εξασφάλισε με τη «διχοτομημένη Μόνα Λίζα» στο Λονδίνο. Δισέγγονος ων του Ελευθερίου Κ. Βενιζέλου, όπου το μεσαίο Κάπα είναι το όνομα Κυριάκος, πατέρα του επιφανέστερου Βενιζέλου της ελληνικής Ιστορίας...

Πρώτη δημοσίευση στη «Σημερινή» Κύπρου

Δημοφιλή