Εγκρίθηκε από την κυβέρνηση του Ισραήλ η συμφωνία για ολιγοήμερη κατάπαυση πυρός στην Γάζα διάρκειας τεσσάρων και την σταδιακή απελευθέρωση 50 ομήρων που κρατά η Χαμάς εδώ και πάνω από 45 ημέρες.
Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στο CNN πως η κατάπαυση πυρός θα αρχίσει την Πέμπτη στις 10 πμ. Η Χαμάς υπέδειξε την ίδια ώρα, ενώ η Χεζμπολάχ φέρεται να σχεδιάζει να συμμετέχει και αυτή στην κατάπαυση πυρός, αν και κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία.
Σε συνέντευξή του ο ισραηλινός ΥΠΕΞ, Ελι Κοέν ανέφερε πως αύριο αναμένεται η απελευθέρωση των πρώτων ομήρων. Το Κατάρ που μεσολάβησε για την συμφωνία μεταξύ των δύο μερών ανέφερε πως η έναρξη της παύσης πυρός θα ανακοινωνόταν εντός των προσεχών ωρών 24 ωρών.
Η κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς θα ξεκινήσει αύριο, Πέμπτη, στις 10:00 το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), δήλωσε νωρίτερα στο Al Jazzera ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς.
«Θα υπάρξει μια παύση των εχθροπραξιών σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας. Δεν θα πετούν πολεμικά αεροσκάφη ούτε θα υπάρχει αεροπορική κυκλοφορία στον εναέριο χώρο της Γάζας από τις 10:00 το πρωί έως τις 16:00 το απόγευμα», είπε.
Η αρχική συμφωνία προβλέπει:
-Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι οι 50 όμηροι, που θα απελευθερωθούν είναι 30 παιδιά, οκτώ μητέρες και 12 ηλικιωμένες
-Αν και η συμφωνία προβλέπει τέσσερις ημέρες παύση πυρός υπάρχει περίπτωση να διαρκέσει περισσότερο, όπως αναφέρει το Κατάρ, τονίζοντας πως ″ο αριθμός των ανθρώπων που θα απελευθερωθούν θα αυξηθεί σε μεταγενέστερα στάδια της εφαρμογής της συμφωνίας’
-Και το Ισραήλ επισημαίνει πως για κάθε 10 ομήρους που απελευθερώνονται πέρα από τους αρχικούς 50, η παύση θα παρατείνεται κατά μία ημέρα.
-Η Χαμάς αναφέρει πως οι 50 όμηροι θα απελευθερωθούν με αντάλλαγμα 150 Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.
-Το Κατάρ, αναφέρει ότι θα επιτραπεί σε μεγαλύτερο αριθμό φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και κυρίως ιατρικές προμήθειες και καύσιμα να εισέλθουν στη Γάζα που μαίνεται μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την πιθανή επέκταση της χρονικής διάρκεια της παύσης πυρός έναντι απελευθέρωσης πρόσθετου ομήρων, οι Times of Israel αναφέρει πως η πρώτη μπορεί να φτάσει τις 10 ημέρες με αντάλλαγμα 10 ομήρους για κάθε από τις πέντε πρόσθετες ημέρες. Εφόσον κάτι τέτοιο συμβεί τότε, σε αυτή την δεύτερη φάση, αναλογικά του αριθμού των ομήρων θα αποφυλακιστούν έως ακόμη 150 παλαιστίνιοι φυλακισμένοι. Συνολικά δηλαδή σε 10 ημέρες παύσης πυρός θα έχουν αφεθεί ελεύθεροι 100 όμηροι και 300 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι.
Σημειώνεται πως το Υπουργείο Δικαιοσύνης του Ισραήλ έδωσε στην δημοσιότητα μια λίστα με 300 ονόματα φυλακισμένων Παλαιστινίων. Αρχικά υποστηρίχθηκε πως σκοπός της δημοσίευσης ήταν είναι να δοθεί η δυνατότητα να γίνουν νομικές προσφυγές για την μη απελευθέρωση κάποιον. Πλέον όμως φαίνεται αυτή- με τα 274 ανδρικά ονόματα- αφορά το δεύτερο πιθανό στάδιο της συμφωνίας. Συνολικά οι Παλαιστίνιοι φυλακισμένοι είναι περίπου 7.000 εκ των οποίων 200 γυναίκες και 60 παιδιά, όπως αναφέρει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).
Σε κάθε περίπτωση, το Τελ Αβίβ αναφέρει εμφατικά πως αυτή η συμφωνία κατάπαυσης πυρός δεν είναι το τέλος το πολέμου και πως αυτός θα συνεχιστεί μέχρι όλοι οι όμηροι να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να εξυπηρετηθεί ο έτερος βασικός στόχος του που είναι η ”εξάλειψη της Χαμάς”.
Τι γνωρίζουμε για τους ομήρους
Πόσο είναι συνολικά οι όμηροι και ποιοι είναι: Η Χαμάς, σύμφωνα με το Ισραήλ, κρατά ομήρους συνολικά 240 άτομα μεταξύ των οποίων ισραηλινοί πολίτες, αλλά και πολλοί με ξένη ή διπλή υπηκοότητα από περίπου 40 χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Ταϊλάνδη, η Βρετανία, η Γαλλία, η Αργεντινή, η Γερμανία, η Χιλή, η Ισπανία και η Πορτογαλία, έχει επισημάνει το Ισραήλ.
Έως και 40 από τους ομήρους είναι παιδιά, ανάμεσά τους ένα βρέφος 10 μηνών και παιδιά προσχολικής ηλικίας.
Οι στρατιώτες που κρατούνται είναι εκτός συμφωνίας.
Τι έχει συμβεί μέχρι τώρα: Η Χαμάς έχει απελευθερώσει τέσσερις ομήρους: τις Αμερικανίδες υπηκόους Τζούντιθ Ράαναν (59 ετών) και την κόρη της Νάταλι Ραάναν (17 ετών) στις 20 Οκτωβρίου, επικαλούμενη «ανθρωπιστικούς λόγους» και τις Ισραηλινές Νούριτ Κούπερ, 79 ετών, και Γιοσεβέντ Λίφσιτς, 85 ετών, στις 23 Οκτωβρίου.
Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν απελευθερώσει έναν όμηρο, τον Ορί Μεγκιντίς, έναν στρατιώτη στη διάρκεια της χερσαίας επιχείρησής τους στη Γάζα, στις 30 Οκτωβρίου.
Ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι εντόπισε τα πτώματα δύο ομήρων στην πόλη της Γάζας, μεταξύ των οποίων αυτό της 19χρονης στρατιώτη Νόα Μαρσιάνο.
Η ένοπλη πτέρυγα του παλαιστινιακού κινήματος Ισλαμικός Τζιχάντ, που συμμετείχε στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης τον θάνατο ενός ακόμη Ισραηλινού ομήρου, αλλά δεν έδωσε πληροφορίες για την ταυτότητά του.
Που κρατούνται: Η Χαμάς έχει δηλώσει ότι κρύβει τους ομήρους «σε ασφαλείς τοποθεσίες και τούνελ» στη Γάζα.Ο ισραηλινός στρατός έχει επισημάνει ότι έχει εντοπίσει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία κάποιοι από τους ομήρους κρατήθηκαν μέσα ή κάτω από νοσοκομεία.
Υπό ποιες συνθήκες κρατούνται: Η όμηρος Λίφσιτς που αφέθηκε ελεύθερη, επεσήμανε ότι οι όμηροι ήταν χωρισμένοι σε μικρές ομάδες. Μερικοί άλλοι κοιμόντουσαν σε στρώματα στο πάτωμα των τούνελ. Γιατροί τους προσέφεραν φροντίδα, ενώ η Χαμάς διασφάλιζε καλές συνθήκες υγιεινής.
Βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς τον Οκτώβριο έδειχνε μια 21χρονη Γαλλίδα όμηρο να δέχεται φροντίδα από γιατρό για τον τραυματισμό στο χέρι της. Η Χαμάς δημοσίευσε ακόμη ένα βίντεο τον Οκτώβριο που έδειχνε τρεις γυναίκες ομήρους να καταγγέλλουν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο ίδιος δήλωσε ότι χρησιμοποιήθηκαν για «σκληρή προπαγάνδα».
Χαμάς: ”Παραμένουμε με το δάχτυλο στην σκανδάλη”
«Οι διατάξεις αυτής της συμφωνίας καταρτίστηκαν με βάση το όραμα της αντίστασης και την αποφασιστικότητά της να υπηρετήσει τον λαό μας και να ενισχύσει την επιμονή του έναντι της επίθεσης», ανέφερε η Χαμάς, τονίζοντας πως θα εισέλθει στον παλαιστινιακό θύλακα μεγάλος όγκος ανθρωπιστικής βοήθειας.
Και τονίζει: «Επιβεβαιώνουμε πως θα παραμείνουμε με το δάκτυλο στη σκανδάλη και ότι τα τάγματα των θριαμβευτών μας θα παραμείνουν σε επιφυλακή».
Αμπάς: Στόχος η παρατεταμένη εκεχειρία
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς χαιρέτισε από την πλευρά του τη συμφωνία που συνήφθη ενώ ζήτησε να υπάρξουν μονιμότερες λύσεις στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.
Η κυβέρνηση του Αμπάς, που εδρεύει στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, «εκτιμά τις προσπάθειες (μεσολάβησης) του Κατάρ και της Αιγύπτου», επιθυμεί παρατεταμένη εκεχειρία με το Ισραήλ και «την εφαρμογή πολιτικής λύσης με βάση τη διεθνή νομιμότητα», σύμφωνα με ανάρτηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Χουσέιν αλ Σέιχ, ανώτερου συμβούλου του Παλαιστίνιου προέδρου.
Κατάρ: Ελπίζουμε να είναι αρχή για το τέλος του πολέμου
Από την πλευρά του πρωθυπουργός του Κατάρ ευχαρίστησε τις ΗΠΑ και την Αίγυπτο που βοήθησαν την Ντόχα να μεσολαβήσει για την συμφωνία Γάζα.
Ο Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι είπε ότι ελπίζει ότι η συμφωνία θα είναι η βάση μια ”συνολική και βιώσιμη συμφωνία” που θα ”έδινε τέλος στον πόλεμο και την αιματοχυσία”.
Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι ελπίζει ότι η συμφωνία ”θα οδηγήσει σε σοβαρές συνομιλίες για μια συνολική και δίκαιη ειρηνευτική διαδικασία”.
Η αμερικανική εμπλοκή και η απελευθέρωση και τριών αμερικανών ομήρων
Βάσει της συμφωνίας Ισραήλ-Χαμάς προβλέπεται και η απελευθέρωση τριών αμερικανών υπηκόων εκ των οποίων ένα κοριτσάκι τριών ετών, ονόματι Άμπιγκεϊλ. Σύμφωνα με αξιωματούχο, οι γονείς του παιδιού ήταν ανάμεσα στους 1.200 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους κατά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.
Ο δε πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μάιντεν είπε: ”Η σημερινή συμφωνία αναμένεται να φέρει πίσω στην πατρίδα επιπλέον αμερικανούς ομήρους και δεν θα σταματήσω ώσπου να απελευθερωθούν όλοι”.
Οι Αμερικανοί ενεπλάκησαν σε μεγάλο βαθμό στη διαμεσολάβηση που έγινε και μάλιστα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέδωσε στον Τζο Μπάιντεν τη βελτίωση των όρων της συμφωνίας, ώστε να αφορά ”περισσότερους ομήρους και χαμηλότερο κόστος”.
Οι ΗΠΑ έχουν κάνει λόγο για 10 υπηκόους που αγνοούνται και εκτιμάται πως είναι όμηροι στα χέρια της Χαμάς οπότε υπάρχει άμεσο ενδιαφέρον, επιθυμούν όμως-και πιέσαν πολύ προς αυτή την κατεύθυνση- να αυξηθεί σημαντικά και ο όγκος της ανθρωπιστικής βοήθειας που περνά στην Γάζα και αυτή να συμπεριλαμβάνει καύσιμα.
Ικανοποίηση για την συμφωνία
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε σήμερα πως καλωσορίζει τη συμφωνία Χαμάς-Ισραήλ.
″Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει ό,τι μπορεί για να χρησιμοποιήσει αυτή την παύση για μια αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα”, ανέφερε σε δήλωση.
Ο δε γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν είπε πως θα συνεχίσει να εργάζεται έως ότου όλοι οι όμηροι απελευθερωθούν συμπληρώνοντας ότι η ανθρωπιστική εκεχειρία που ανακοινώθηκε θα πρέπει να επιτρέψει την παροχή βοήθειας στον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας.
Την ίδια στιγμή η γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών, Κατρίν Κολονά, η οποία επίσης χαιρέτισε τη συμφωνία. τόνιζε: ”Είναι δυνατόν να είμαστε αλληλέγγυοι και με τους Ισραηλινούς και με τους Παλαιστινίους”.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας δήλωσαν σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Λονδίνο πως η συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει απελευθερώσεις ομήρων και αυξημένη βοήθεια στην κατεστραμμένη Λωρίδα της Γάζας, θα πρέπει επίσης να οδηγήσει τελικά σε επανάληψη των συνομιλιών για μια λύση δύο κρατών.
Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών πρίγκιπας Φάισαλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ τόνισε πως ”Οποιαδήποτε αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας τώρα ως αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας για τους ομήρους πρέπει να διατηρηθεί και πρέπει να κτίσουμε πάνω σε αυτήν”, είπε.
″Δεν πρέπει σε κανένα σημείο να υπάρξει μείωση σε αυτήν την πρόσβαση στη βάση της προόδου για απελευθέρωση και άλλων ομήρων… Η τιμωρία του άμαχου πληθυσμού της Γάζας για την κράτηση αυτών των ομήρων είναι εντελώς απαράδεκτη”.
Πηγές: BBC, Reuters, AP