Τις ώρες που τα εκλογικά επιτελεία των υποψηφίων Προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας έκαναν τις τελικές τους προσπάθειες για να πείσουν τους ψηφοφόρους, μια είδηση επιβεβαίωνε το ρευστό σκηνικό της κυπριακής πραγματικότητας: Ελληνοκύπριος κατήγγειλε ότι δέχτηκε πυροβολισμό στον ώμο από Τουρκοκύπριους στρατιώτες, στη νεκρή ζώνη πλησίον του χωριού Ποταμιά. Ο Ελληνοκύπριος μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για περίθαλψη, αλλά η είδηση πέρασε στα «ψιλά» των ΜΜΕ λόγω της αγωνίας για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των Προεδρικών Εκλογών.
Και όντως, το συμβάν, που μπορεί να επιβεβαιωθεί ως είδος θερμού επεισοδίου, δεν απασχόλησε ούτε την απερχόμενη κυβέρνηση Αναστασιάδη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά το ξεκαθάρισμα του αποτελέσματος, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Προεδρικό, τον χαμένο του πρώτου γύρου, πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου και το μισό υπουργικό συμβούλιο πήγε στο εκλογικό του επιτελείο για τις πρώτες δηλώσεις. Μπροστά σε τέτοια συμβάντα θα κληθεί να κτίσει τη διακυβέρνησή του ο επόμενος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Νικητές και ηττημένοι
Οι Κύπριοι ψηφοφόροι, λοιπόν, προέκριναν στον δεύτερο γύρο τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, που στηρίχθηκε από το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και τη ΔΗΠΑ (δηλαδή τον κεντρώο χώρο) και τον πρώην διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, που στηρίχθηκε από το ΑΚΕΛ. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έλαβε 32.04% και 127.309 ψήφους, ενώ ο Ανδρέας Μαυρογιάννης 29.59% και 117.551 ψήφους.
Οι δύο τους θα κληθούν πια να απορροφήσουν τις ψήφους που έμειναν εκτός δεύτερου γύρου με μεγαλύτερη, σαφώς, δεξαμενή, αυτήν του ΔΗΣΥ και του Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος με ποσοστό 26.11% και 103.748 ψήφους είναι ο μεγάλος ηττημένος των προεδρικών εκλογών.
Ξεκινά, έτσι, μια δύσκολη εβδομάδα, γεμάτη συναντήσεις, αποφάσεις και σενάρια. Μια βδομάδα που ξεκίνησε με μια έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο απερχόμενος Πρόεδρος Αναστασιάδης στο Προεδρικό Μέγαρο, πιθανόν για την πρώτη ανάγνωση της ήττας. Επί τούτου, εκτιμάται πως είναι ανοικτό πλέον το σενάριο στήριξης του Χριστοδουλίδη από τον ΔΗΣΥ, ώστε να είναι ο νικητής των εκλογών και το κυβερνών κόμμα να συμμετάσχει και στην επόμενη κυβέρνηση.
Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, που θεωρείται απίθανο να έχει τη στήριξη του μεγαλύτερου κυπριακού κόμματος, καλείται να απορροφήσει ψήφους από τους λεγόμενους μικρότερους υποψήφιους ή να πείσει όσους απείχαν από τη διαδικασία. Δηλαδή, 27.96% και 156.952 ψηφοφόρους. Κάτι που, όπως και το συμβάν στη νεκρά ζώνη, δεν απασχόλησε τα πανηγυρίζοντα ή όχι εκλογικά επιτελεία.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι φαβορί για τη νίκη την ερχόμενη Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου, είναι ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος λογικά θα αλιεύσει την πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ, αλλά και αυτούς του ακροδεξιού ΕΛΑΜ (ο πρόεδρός του, Χρίστος Χρίστου έλαβε 6.04% και 23.988 ψήφους), όποια απόφαση και αν λάβουν οι κομματικές ηγεσίες.
Πιθανή νίκη του ΑΚΕΛ, μέσω του Ανδρέα Μαυρογιάννη, αντιμετωπίζεται ως χείριστο σενάριο από την πλειοψηφία του κυπριακού Ελληνισμού.
Αλλά όλα αυτά είναι θεωρίες, καθώς η μικρή διαφορά του πρώτου από τον δεύτερο, δεν επιτρέπουν ασφαλείς εκτιμήσεις για το τελικό αποτέλεσμα.
Τι προμηνύει η επικράτηση Χριστοδουλίδη-Μαυρογιάννη;
Ασφαλώς, η ήττα του Αβέρωφ Νεοφύτου είναι πολύ σημαντική για την επόμενη μέρα του κυπριακού κομματικού κατεστημένου. Ο κυπριακός λαός προέκρινε στον δεύτερο γύρο δυο υποψηφίους που δεν είναι κομματικά μεγαλοστελέχη ούτε ανάλωσαν τις πολιτικές τους καριέρες σε τηλεοπτικούς καυγάδες και συνηθισμένους χαρτοπολέμους. Ο κυπριακός λαός, αν και συντηρητικός, ήθελε κάποιου είδους αλλαγή, αν και ελάχιστη, η οποία μάλλον δεν θα έρθει, ειδικά αν συμμετάσχει ο ΔΗΣΥ στην επόμενη κυβέρνηση.
Ούτως ή άλλως, οι δύο που έκοψαν πρώτοι το νήμα, δεν έχουν ουσιαστικές διαφορές ούτε στη διαχείριση του εθνικού ζητήματος (στηρίζουν και πιστεύουν στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία) ούτε σε άλλα ζητήματα, πέραν από υπόνοιες αλλαγής στην εσωτερική διακυβέρνηση. Οι δύο που έκοψαν πρώτοι το νήμα, θεωρούνται στενοί συνεργάτες του νυν Προέδρου Αναστασιάδη και μάλλον αυτός θεωρείται ο μεγάλος νικητής και αυτών των εκλογών.