Κάτω από νέες συνθήκες θα διεξαχθούν τη χρονιά που έρχεται οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην Κολομβία έπειτα από τη συνθήκη ειρήνης που υπέγραψε στις 24 Νοεμβρίου του 2016 η κυβέρνηση του προέδρου της χώρας Χουάν Μανουέλ Σάντος με την οργάνωση FARC (Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας).
Η ειρηνευτική συμφωνία έβαλε τέλος σε μία σειρά αιματηρών συγκρούσεων που διήρκεσαν περισσότερα από 50 χρόνια και άφησαν πίσω τους χιλιάδες νεκρούς, ενώ ταυτόχρονα χάρισε στον πρόεδρο της Κολομβίας το Νόμπελ Ειρήνης. Πλέον, ο αντάρτικος στρατός που τη δεκαετία του 1990 είχε λάβει τεράστιες διαστάσεις, κατέθεσε τα όπλα, μετατράπηκε σε πολιτικό κόμμα και μετονομάστηκε σε «Κοινή Εναλλακτική Επαναστατική Δύναμη», μία ονομασία που προέκυψε τον περασμένο Σεπτέμβρη έπειτα από ένα εορταστικό συνέδριο στην Μπογκοτά. Ωστόσο το γεγονός ότι στα ισπανικά το ακρωνύμιο FARC παραμένει, υπενθυμίζει σε πολλούς το έντονα βίαιο παρελθόν της οργάνωσης που έχει συνδέσει το όνομά της με απαγωγές, 220.000 θανάτους και τη διακίνηση ναρκωτικών που την τροφοδοτούσε.
«Για μερικούς το ακρώνυμο FARC φέρει ένα αρνητικό φορτίο, αλλά αντιπροσωπεύει επίσης την ιστορία μας. Θα συνεχίσουμε τη σύγκρουση αλλά μέσω της νόμιμης πολιτικής δράσης», είπε σχετικά μετά το συνέδριο το μέλος της γραμματείας του FARC, Ιβάν Μάρκες.
Αν και το νέο κόμμα δεν θα κατεβάσει υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές, έχει θέσει ως στόχο να προσεγγίσει τους ιδεολογικούς του συμμάχους ώστε να συμμετάσχει σε προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης. Όπως σχολίασε από την πλευρά του ο Μάρκες το κόμμα έχει εισέλθει στην πολιτική «γιατί θέλουμε να κυβερνήσουμε». Βάσει της ειρηνευτικής συμφωνίας πάντως το FARC έχει εξασφαλίσει ήδη από 5 έδρες στο Κογκρέσο και τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Πώς θα καταφέρει ωστόσο να πείσει τους Κολομβιανούς που βλέπουν με καχυποψία τη μετατροπή του από παραστρατιωτική οργάνωσε σε πολιτικό κόμμα; Ελπίδα του FARC είναι ότι θα καταφέρει να επωφεληθεί από τα σκάνδαλα διαφθοράς που μαστίζουν τα παραδοσιακά κόμματα της χώρας. «Θα πολεμήσουμε ενάντια στη διαφθορά και τη σήψη αυτών που κυβερνούσαν τη χώρα μας», είχε πει σχετικά ο Pablo Catatumbo ένας εκ των ηγετών του FARC.
Η Κολομβία πάντως δεν είναι η μόνη χώρα της Λατινικής Αμερικής στην οποία υπάρχει διάχυτη η απογοήτευση στους πολίτες λόγω των σκανδάλων διαφθοράς. Και στις υπόλοιπες χώρες επικρατεί το ίδιο κλίμα το οποίο ενισχύουν οι βραδείς ρυθμοί της οικονομικής ανάπτυξης. Κάτω από αυτές τις συνθήκες έχει δημιουργηθεί ένα κύμα λαϊκισμού, το οποίο αναμένεται ότι θα παίξει καταλυτικό ρόλο σε ολόκληρη την περιοχή τους επόμενες 12 μήνες καθώς εκτός από τη Κολομβία θα διεξαχθούν εκλογές σε ακόμα επτά χώρες.