ΕΚΠΑ: Πάνω από 15.300 σεισμοί στις Κυκλάδες - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αμοργός

Οι νεότερες εκτιμήσεις των σεισμολόγων.
Σαντορίνη - Φωτογραφία Αρχείου
Σαντορίνη - Φωτογραφία Αρχείου
Eurokinissi

Περισσότεροι από 15.300 σεισμοί έχουν εκδηλωθεί συνολικά σε Σαντορίνη και Αμοργό, από τις 26 Ιανουαρίου έως και τις 10 Φεβρουαρίου 2025. Στις 10 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1.200 σεισμοί, με τον μεγαλύτερο να έχει μέγεθος 5.2. Χθες (11/2), εκδηλώθηκαν πάνω από 100 σεισμοί, οι 16 εκ των οποίων με μεγέθη μεγαλύτερα ή ίσα των 4 Ρίχτερ και 4 με Μ≥4.5. Την ίδια στιγμή, το πρωί της Τετάρτης σημειώθηκε νέος ισχυρός σεισμός μεγέθους 5.0, με επίκεντρο 5.5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ανύδρου.

Στην ανακοίνωση του ΕΚΠΑ αναφέρεται ότι σε σχέση με τις 9 Φεβρουαρίου, τα αποτελέσματα για την 10η Φεβρουαρίου δείχνουν μετανάστευση της σεισμικότητας προς τα βορειοανατολικά, ενδεχομένως σε διαφορετικό τμήμα ρήγματος, με επίκεντρα ανατολικά από την Άνυδρο, ενώ οι μεγαλύτεροι σεισμοί εκδηλώθηκαν βόρεια από την βραχονησίδα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αμοργός

Για την έντονη σεισμική ακολουθία σε Σαντορίνη και Αμοργό, ο Βασίλης Καραστάθης, διευθυντής στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, δήλωσε στην ΕΡΤ ότι «είναι ένα δυναμικό φαινόμενο που εξελίσσεται». Σύμφωνα με τον κ. Καραστάθη, «δεν έχουμε αποκλείσει το ενδεχόμενο κάποιου μεγαλύτερου σεισμού». Ωστόσο, «το γεγονός ότι δεν αποκλείουμε ένα σενάριο δεν σημαίνει ότι είναι πιθανό», πρόσθεσε. «Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί γιατί αυτές οι σμηνοσειρές έχουν αρκετές αστάθειες στην εξέλιξη», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Την ίδια στιγμή, μετά τον Δήμο Σαντορίνης, κηρύχθηκε και ο Δήμος Αμοργού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή. Η απόφαση ελήφθη από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, ενώ η εν λόγω κήρυξη θα ισχύσει έως και τις 11 Μαρτίου.

Κ. Παπαζάχος: «Ο κόσμος δεν έπρεπε να φύγει από τη Σαντορίνη»

Ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής Σεισμολογίας στο ΑΠΘ και πρόεδρος στο Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης, υποστήριξε ότι οι κάτοικοι στη Σαντορίνη δεν θα έπρεπε να εγκαταλείψουν το νησί. «Μας προβληματίζει το γεγονός ότι είναι δύσκολο και δύσπεπτο από τους κατοίκους να αποδεχτούν ότι αυτές οι ακολουθίες κρατάνε σημαντικό χρονικό διάστημα. Ας υποθέσουμε ότι είναι μια σμηνοσειρά που είναι το πιο πιθανό σενάριο. Δεν είναι κάτι το οποίο θα λήξει αύριο, την Παρασκευή, το Σάββατο, τη Δευτέρα. Είναι κάτι το οποίο κρατάει εβδομάδες, συνήθως σε κάποιες περιπτώσεις και για μήνες», τόνισε ο κ. Παπαζάχος.

Σαντορίνη - Φωτογραφία Αρχείου
Σαντορίνη - Φωτογραφία Αρχείου
Eurokinissi

«Ποτέ η Επιτροπή δεν πρότεινε στον κόσμο να φύγει. Δεν είναι ότι ο κόσμος είναι ανασφαλής στη Σαντορίνη και κινδύνευε. Και ειλικρινά ο κόσμος έφυγε από τη Σαντορίνη γιατί είναι δύσκολη η ψυχολογική διαχείριση των συνεχόμενων δονήσεων χωρίς τη γένεση του σεισμού, ιδιαίτερα από μικρά παιδιά. Ποτέ καμιά επιτροπή και κανένα όργανο της πολιτείας και κανείς άλλος δεν είπε στον κόσμο “φύγετε από τη Σαντορίνη”. Ο κόσμος θα βρεθεί μπροστά στο ψυχολογικό δίλημμα του τι να κάνει και πότε να γυρίσει. Αν το θέμα του είναι η σεισμική δραστηριότητα πρέπει να πούμε στον κόσμο ότι αυτό θα κρατήσει για κάποιο διάστημα. Επίσης, να ξέρετε ότι έχουμε κάνει και σενάρια για τη Σαντορίνη, για μεγαλύτερους σεισμούς και γενικά τα σενάρια μέχρι στιγμής δεν είναι άσχημα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Κάτοικοι και εργαζόμενοι που εγκατέλειψαν τη Σαντορίνη στις αρχές Φεβρουαρίου
Κάτοικοι και εργαζόμενοι που εγκατέλειψαν τη Σαντορίνη στις αρχές Φεβρουαρίου
Eurokinissi

«Ακόμα και αν σπάσει το μεγάλο κομμάτι του ρήγματος η Σαντορίνη ή Ίος, η Ανάφη και η Αμοργός που είναι κοντύτερα, έχουν σε όλα τα μοντέλα περιορισμένες σχετικά επιπτώσεις. Πολύ απλά ποτέ ο κόσμος, κατά τη ταπεινή μου άποψη, δεν έπρεπε να φύγει από τη Σαντορίνη. Αντιλαμβάνομαι και σέβομαι ότι κάποιος δύσκολα μπορεί να χειριστεί ψυχολογικά την πίεση των σεισμών» πρόσθεσε.

Με βάση όσα δήλωσε ο κ. Παπαζάχος, πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο. «Για τα δεδομένα του ελληνικού χώρου μια τόσο μεγάλη ακολουθία με σεισμούς πολύ μεγάλους, μεγάλους για το επίπεδο μιας ακολουθίας, χωρίς ισχυρό σεισμό, είναι πρωτόγνωρο. Υπάρχουν πολλές σμηνοσειρές οι οποίες έχουν ανησυχήσει τον κόσμο. Αυτή έχει ιδιαίτερα μεγάλους σεισμούς, έχει όμως το πλεονέκτημα ότι είναι στο θαλάσσιο χώρο. Συνεπώς είναι ένα φαινόμενο πραγματικά ιδιαίτερο», τόνισε.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Δημοφιλή