Τριήμερο σεμινάριο για τους εκπαιδευτές της Ελληνικής Αστυνομίας διοργάνωσε η Ένωση Αστυνομικών Αθηνών σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία. Αντικείμενο του σεμιναρίου ήταν η χρήση αστυνομικής ράβδου, φακού και χειροπέδων και το παρακολούθησαν 37 εκπαιδευτές από 20 διαφορετικές υπηρεσίες του Σώματος, μεταξύ των οποίων της Άμεσης Δράσης, της ΟΠΚΕ, της ΔΙ.ΑΣ, της Ασφάλειας και των ΜΑΤ.
Όλοι οι εκπαιδευόμενοι διδάχτηκαν την σωστή χρήση ράβδου, χειροπέδων και φακού, διάφορες τεχνικές από τις πιο απλές ως τις πιο προχωρημένες, ενώ δόθηκε θεματολόγιο και ασκησιολόγιο, προκειμένου να μπορούν να διδάξουν με τη σειρά τους τα στελέχη των Υπηρεσιών τους.
Οι «μαθητές» είδαν από κοντά και πρωτοποριακές μεθόδους διδασκαλίας, όπως τη χρήση του Redman, ενός ατόμου με κόκκινη προστατευτική αφρώδη στολή, ο οποίος συνεχώς τους προκαλούσε και τους πίεζε σε όλα τα σενάρια, σε μία προσπάθεια προσομοίωσης των περιστατικών, προκειμένου να μάθουν να μην χάνουν την ψυχραιμία τους και υπερβαίνουν τα όρια της αποστολής τους, ενώ παρακολούθησαν πως μπορούν να μετατρέψουν τον επιχειρησιακό φακό ως μέσο άμυνας και ελέγχου.
Οι συνδικαλιστές της Ένωσης Αστυνομικών Αθηνών κατάφερε να προσφέρει αυτό το σεμινάριο, ύστερα από συνεννόηση με την εταιρεία ASP, η οποία κατασκευάζει αστυνομικές ράβδους, χειροπέδες και φακούς, ενώ ταυτόχρονα διοργανώνει σεμινάρια σε εκατό χώρες για τη χρήση τους.
Η εταιρεία, μάλιστα, κάλυψε τα έξοδα μεταφοράς, διαμονής, διατροφής για τρεις εκπαιδευτές της, όλο το εκπαιδευτικό υλικό (εκπαιδευτικές ασπίδες, ράβδους, εγχειρίδια, στολές κ.α.) αλλά και δώρα, των οποίων το κόστος ξεπερνούσε τα 300ευρω ανά συμμετέχοντα. Κάθε εκπαιδευόμενος έλαβε, μεταξύ άλλων, δύο επιχειρησιακούς φακούς με θήκες μεταφοράς, ατσάλινες χειροπέδες, αλλά και χειροπέδες μιας χρήσης.
Δεν είναι το πρώτο σεμινάριο, το οποίο διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Ένωσης Αθηνών με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Δημήτρη Μυλωνά, να δηλώνει στη HuffPost: «Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών το τελευταίο χρονικό διάστημα, εκτός από την θεσμική εκπροσώπηση των μελών της, έχει αναλάβει αρκετές παρόμοιες πρωτοβουλίες, με σκοπό την αναβάθμιση της εκπαίδευσης και της υπηρεσιακής ετοιμότητας των μελών της. Ενδεικτικά αναφέρω τα σεμινάρια Α’ Βοηθειών Μάχης, στα οποία συμμετείχαν περισσότεροι από διακόσιοι αστυνομικοί Υπηρεσιών πρώτης γραμμής. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε την δράση μας και σε αυτή την κατεύθυνση, με γνώμονα πάντα τον Συνάδελφο».
Πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέφεραν πως οι Έλληνες αστυνομικοί εκπαιδεύονται συνεχώς από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Σώματος βάσει πρωτοκόλλων που ακολουθούν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, αλλά όλες οι πρωτοβουλίες, που στόχο έχουν την εκμάθηση νέων τεχνικών, είναι καλοδεχούμενες.