Μέσα στον κόσμο της διασύνδεσης που διανύουμε και με τις έννοιες των έξυπνων πραγμάτων, ο έξυπνος άνθρωπος χρήζει σημαντικότητας διότι είναι το μυαλό που κρύβεται πίσω από τις λειτουργίες των αντικειμένων. Ο έξυπνος άνθρωπος, διέπει την έξυπνη εποχή και δεν υπάρχει τίποτα πιο αποδοτικό από την εφαρμογή της εκπαιδευτικής ρομποτικής στις βάσεις της εκπαίδευσης όπως είναι αυτή της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που μας δίνει την σκυτάλη για την συνέχεια και την εξέλιξη της ρομποτικής στην δευτεροβάθμια και ύστερα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όπου γίνονται θαύματα και νέοι μπορούν να αλλάξουν το τώρα για τους ίδιους και το αύριο για τις επόμενες γενιές σε έναν πλανήτη που μας εκπέμπει σήματα βοήθειας και η τεχνολογία είναι η μόνη που μπορεί να προσφέρει μια κερδοφόρα μα συνάμα πράσινη ανάπτυξη για όλους. Πώς όμως η εκπαιδευτική ρομποτική μπορεί να εφαρμοστεί και να προσφέρει τις βάσεις για τους επιστήμονες του αύριο; Η απάντηση βρίσκεται στους εκπαιδευτικούς και την διαφοροποίηση τους από το κλασικό μοντέλου του δάσκαλου που μπλοκάρει τον εαυτό του σε μοτίβα τα οποία συγκροτούν μια εκπαίδευση εδώ και χρόνια.
Παρατηρώντας την Ελλάδα μπορεί να διαπιστώσει κάποιος, την εξειδίκευση στο διδακτικό υλικό και για τον λόγο αυτό δεν είναι τυχαία η ακαδημαϊκή τους πρωτοπορία και τα επιτεύγματα που καταφέρνουν εντός και εκτός συνόρων. Ας συλλογιστούμε για λίγο, τους πετυχημένους ανθρώπους που μπορώ να αναφέρω ονομαστικά αλλά δεν θα μου φτάσουν οι σελίδες, τι πορεία θα είχαν αν είχε εφαρμοστεί σε πρωτοβάθμια εκπαίδευση η χρήση της ρομποτικής.
Ξεκινώντας, θα πρέπει να διαχωρίσουμε την λανθασμένη σκέψη της ρομποτικής ως ένα μάθημα που κατασκευάζεις μόνο καθώς δεν νοείται λειτουργική κατασκευή χωρίς την έννοια του προγραμματισμού. Προγραμματισμός, μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα και σε προσχολικό επίπεδο, με την χρήση μποτς τα οποία δεν μπορούν να κινηθούν αν δεν έχουν προγραμματιστεί εξ αρχής. Όσο, για την έννοια της κατασκευής, εκεί έχει τα ηνία η LEGO με την προσαρμογή της κίνησης, των γραναζιών, των αισθητήρων, των εγκεφάλων μαζί με τα χιλιάδες τουβλάκια εκεί που η φαντασία του εκάστοτε ανθρώπου μπορεί να μεγαλουργήσει και το τελικό αποτέλεσμα να είναι από μόνο του ένα επίτευγμα. Η LEGO δεν είναι η μόνη εταιρία που παρέχει δέματα, κουτιά και υλικό για εκπαιδευτική ρομποτική αλλά είναι η πιο αναγνωρισμένη στα πλαίσια των σχολείων. Αντίστοιχες εταιρίες είναι
- BEEBOT
- GIGO
- TETRIX
- K’NEX
- BINARYBOTS
που μπορείς να προμηθευτείς υλικό για εκπαιδευτική ρομποτική πέρα από μεμονωμένα ρομπότ τα οποία προγραμματίζονται μέσα από τα δικά τους πακέτα. Πέρα από τις εταιρίες και τις κατασκευές που παρέχουν, υπάρχουν και πλατφόρμες ανοικτού κώδικα που μπορούν να μετατρέψουν ένα παιδί σε επιστήμονα και να μπορέσουν να δημιουργήσουν τον δικό τους ψηφιακό κόσμο. Τέτοια υλικά είναι τα :
- Arduino
- Grove
- Rasperry Pi
- · Microbit
Κάθε ένα από τα παραπάνω μπορούν να διερευνηθούν εκτενέστερα όμως το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, δηλαδή η δημιουργία επιστημόνων που αντικρίζουν προβλήματα και τα λύνουν μέσα από μια ψηφιοποίηση που κανείς δεν μπορεί να αποφύγει.
Αυτή η ψηφιοποίηση έφερε την επανάσταση 4.0 στην βιομηχανία και μέσα σε λίγα χρόνια είμαστε αντιμέτωποι με μια νέα βιομηχανική επανάσταση που ονομάζεται 5.0 και έχει να κάνει με συνδυασμό τεχνολογιών που έχουν ως πυρήνα την επικοινωνία μηχανής και ανθρώπου και την μετάδοση μηνυμάτων σε μια νέα παγκόσμια γλώσσα «την γλώσσα των πραγμάτων». Η βιομηχανία 5.0 πρέπει να ενώσει την δημιουργικότητα και την καινοτομία του ανθρώπου με προηγμένες, σύγχρονες και ψηφιοποιημένες βιομηχανικές διαδικασίες. Η τρέχουσα κατάσταση της αγοράς, μέσω του συστήματος ανάδρασης, δείχνει ότι η ανθρώπινη δημιουργικότητα δεν μπορεί να εκτονωθεί, ενώ από την άλλη είναι απαραίτητο να περιοριστεί ο ανθρώπινος παράγοντας προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα εμφάνισης ανεπιθύμητων σφαλμάτων και ο άνθρωπος να εμφανίζεται ως άλλος «από μηχανής θεός» που να παρεμβαίνει στις πιο περίπλοκες καταστάσεις.
Συζητάμε, για μια κοινή οντότητα η οποία θα ενώσει τον ανθρώπινο νου και το υψηλότερο επίπεδο της ψηφιακής διαδικασίας με αποτέλεσμα να έχουμε την επιθυμητή επανάσταση. Σημαντικές, τεχνολογίες αφού διερευνηθούν σε βάθος νανοτεχνολογίας είναι το 3D Printing και το blockchain στην ομπρέλα της crypto technology.
Πώς μπορεί όμως η εκπαιδευτική ρομποτική να συνδυάζεται με την επανάσταση 5.0; Ο σκοπός της βιομηχανίας πέμπτης γενιάς είναι τα υψηλότερα επίπεδα εξατομίκευσης στα τελικά προϊόντα, καθιστώντας τον τελικό πελάτη πιο ικανοποιημένο. Αυτή η ικανοποίηση και η εξατομίκευση μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματικά με την εφαρμογή εκπαιδευτικής ρομποτικής καθώς τα παιδιά των πρώτων βαθμίδων εκπαίδευσης θα διευρύνουν το μυαλό τους και θα δώσουν μορφή σε ιδέες που σήμερα φαντάζουν επιστημονική φαντασία και να εμβαθύνουν αργότερα πιο αποτελεσματικά στην κατανόηση και ανάπτυξη καινοτόμων διαδικασιών των υπαρχόντων τεχνολογιών όπως 3D Printing, AI technology, Blockchain, Cloud Computing.
«Το μέλλον το βλέπουμε αλλά είμαστε μια απόφαση πριν το αγγίξουμε και ο κόσμος μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο με την ενσάρκωση της ανθρώπινης φαντασίας σε τεχνολογικές εφαρμογές και δεν υπάρχει μεγαλύτερων διαστάσεων φαντασία από αυτήν που εμφανίζεται στα μάτια ενός μικρού παιδιού!»