Έρχονται «εκπλήξεις» στο μέλλον του Πολεμικού Ναυτικού: Πού έχει «ούριο άνεμο» και πού «ομίχλη»

Ο «αγώνας δρόμου» για τον εκσυγχρονισμό του στόλου ίσως περιλαμβάνει απρόσμενες εξελίξεις
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
ΠΝ

Η «κούρσα» που είναι σε εξέλιξη για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του Πολεμικού Ναυτικού ενδεχομένως να περιλαμβάνει «εκπλήξεις», σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές- λαμβάνοντας υπόψιν όσα έχουν (και δεν έχουν) δρομολογηθεί τον τελευταίο καιρό.

Στις πιο πρόσφατες εξελίξεις περιλαμβάνει η έγκριση από την επιτροπή εξοπλιστικών της Βουλής νέας γενιάς αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet: Αυτή τη στιγμή τους γαλλικούς πυραύλους Exocet φέρουν οι πυραυλάκατοι (ΤΠΚ) Super Vita (κλάσης «Ρουσσέν»), που αποτελούν, μέχρι την ένταξη σε υπηρεσία των φρεγατών FDI, τα πλέον σύγχρονα πλοία του στόλου (οι άλλες ΤΠΚ φέρουν πυραύλους Harpoon). Οι νέοι Exocet προορίζονται να εξοπλίζουν τις «Ρουσσέν» και τις φρεγάτες FDI, ωστόσο δεν πρόκειται για βλήματα που θα χρησιμοποιούνται από τις ελληνικές επάκτιες συστοιχίες Exocet, ούτε για τα γαλλικής προέλευσης αεροσκάφη της ΠΑ (Mirage 2000-5, Rafale) που χρησιμοποιούν την έκδοση AM-39 για αποστολές ναυτικής κρούσης.

Άλλη σημαντική εξέλιξη που δρομολογήθηκε είναι η απόκτηση τριών μεταχειρισμένων περιπολικών σκαφών Marine Protector από τις ΗΠΑ, που προορίζονται για αντικατάσταση ιδιαίτερα ηλικιωμένων μονάδων, που υπηρετούν εδώ και δεκαετίες (όπως τα περιπολικά «Ανδρομέδα» και «Τοξότης»).

Στο ευρύτερο πλαίσιο των κινήσεων για την ενίσχυση του ΠΝ, σε εξέλιξη είναι οι διαδικασίες για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής των 4 υποβρυχίων Type 214 (κλάση «Παπανικολής») και την απόκτηση τεσσάρων έως έξι νέων σκαφών. Για τα νέα υποβρύχια υπάρχουν προτάσεις από Γερμανία, Γαλλία, Σουηδία και Ιταλία, ωστόσο όλα είναι ακόμα «ανοιχτά».

Σε κάθε περίπτωση, το κόστος αναμένεται να ανέρχεται σε ένα δισ. ευρώ ανά μονάδα (όσο, σε γενικές γραμμές, και για μια νέα φρεγάτα), ενώ στρατιωτικές πηγές σημειώνουν ότι η δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων cruise κατά στόχων ξηράς (όπως οι γαλλικοί SCALP Naval που θα εξοπλίζουν όλες πλην μίας εκ των νέων φρεγατών FDI του ΠΝ) είναι «καλό να υπάρχει» ωστόσο δεν αποτελεί υποχρεωτικό προαπαιτούμενο για τα νέα υποβρύχια- κάτι που υποδεικνύει ότι η περαιτέρω ενίσχυση των δυνατοτήτων στρατηγικής κρούσης δεν εντάσσεται στις προτεραιότητες του ΠΝ (τουλάχιστον όχι στις άμεσες).

Στα άλλα «γνωστά μέτωπα», σε εξέλιξη είναι ακόμα οι διαπραγματεύσεις για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ, με το κόστος εκσυγχρονισμού ανά μονάδα να μην προσδιορίζεται ακόμα, ενώ αναμένεται να προχωρήσει σύντομα το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού μέσης ζωής των ΤΠΚ Super Vita (Ρουσσέν) και συνεχίζονται επίσης οι συζητήσεις για την προμήθεια τέταρτης φρεγάτας FDI.

Με βάση την επιδίωξη για 16 «κύριες» μονάδες για το Πολεμικό Ναυτικό και το ότι στο προσεχές μέλλον ο «κορμός» φαίνεται πως θα αποτελείται από 4 FDI συν ισάριθμες εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ, προκύπτουν εμφανή ερωτήματα για τον αριθμό των μεγαλύτερων σκαφών του στόλου, λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι φρεγάτες «S», που αποτελούν τον σημερινό «κορμό» είναι ιδιαίτερα «γερασμένες» (ωστόσο θα συνεχίσουν να υπηρετούν, καλύπτοντας επιχειρησιακές απαιτήσεις, μέχρι νεοτέρας). Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, όπως φαίνεται και σημειώνουν στρατιωτικές πηγές, ενδέχεται να αποτελέσουν «εκπλήξεις», η φύση των οποίων εξακολουθεί να παραμένει άγνωστη.

Το τοπίο παραμένει σε μεγάλο βαθμό «θολό» όσον αφορά στο πρόγραμμα της ευρωκορβέτας, ενώ αναμένεται να φανεί πώς θα κινηθούν τα πράγματα στο πρόγραμμα των αμερικανικών φρεγατών νέας γενιάς «Constellation», που και τα δύο παρουσιάζουν έντονο ελληνικό ενδιαφέρον. Πέρα από αυτά, φαίνεται ότι η προοπτική για προμήθεια νέων κορβετών τελικά δεν έχει «σβήσει»- όπως δεν έχει «σβήσει» και η προοπτική για απόκτηση μεταχειρισμένων σκαφών, αρκεί να ικανοποιούν τις απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού. Σε αυτό το πλαίσιο, ωστόσο σημειώνεται πως αμετάβλητη παραμένει η θέση περί των μεταχειρισμένων αμερικανικών LCS, η οποία είναι πως η ελληνική πλευρά επιθυμεί συγκεκριμένα σκάφη της κατηγορίας, τα οποία όμως οι ΗΠΑ δεν παραχωρούν.

Δημοφιλή