Στην ανακοίνωση ότι κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ θα μεταβεί σήμερα στη Δαμασκό για να κάνει επαφές με τη νέα κυβέρνηση της Συρίας, προχώρησε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Κάγια Κάλας προσερχόμενη στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Η Κάγια Κάλλας η οποία προεδρεύει στο πρώτο Συμβούλιο της ως Ύπατη Εκπροσώπος, ανέφερε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν πώς σκοπεύουν να δεσμευτούν και να συνομιλήσουν με τη νέα ηγεσία της Συρίας και σε ποιο επίπεδο.
«Έδωσα εντολή σε κορυφαίο ευρωπαίο διπλωμάτη να μεταβεί στη Συρία και στη Δαμασκό για να κάνει επαφές με τη νέα κυβέρνηση της χώρας και τους ανθρώπους εκεί», είπε και πρόσθεσε ότι η ΕΕ θέλει να δει εμπράκτως εάν η νέα ηγεσία της Συρίας θα κινηθεί τις επόμενες εβδομάδες και μήνες «προς τη σωστή κατεύθυνση».
«Η Συρία αντιμετωπίζει ένα αισιόδοξο αλλά αβέβαιο μέλλον γι′ αυτό και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι βαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση» τόνισε.
Αναφερόμενη στη συνάντηση της Ιορδανίας με τα αραβικά κράτη, την Τουρκία και τις ΗΠΑ σχολίασε ότι συμφωνήθηκαν ορισμένες αρχές ως προς το τί θα πρέπει να αναμένεται από τη νέα ηγεσία της Συρίας.
«Είναι σημαντικό ότι περιφερειακοί και διεθνείς παράγοντες θέλουν για τη χώρα αυτή μια σταθερή ειρηνική και συνεκτική κυβέρνηση», τόνισε.
Ξένες διπλωματικές αποστολές ξεκινούν επαφές με τους Ισλαμιστές
Εν τω μεταξύ συνάντηση με τον επικεφαλής της ισλαμιστικής οργάνωσης Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), τον Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζολάνι, είχε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Γκέιρ Πέντερσεν, ο οποίος, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, του υπογράμμισε την ανάγκη για «αξιόπιστη και συμπεριληπτική» πολιτική μετάβαση.
Ο Γκέιρ Πέντερσεν, που βρίσκεται από την Κυριακή στη Δαμασκό συνάντηση και τον Σύρο μεταβατικό πρωθυπουργό τον Μοχάμαντ Αλ Μπασίρ.
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ διαβεβαίωσε την πρόθεση του ΟΗΕ να συνδράμει των συριακό λαό για να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση.
Οι διαβεβαιώσεις των ισλαμιστών, που επιχειρούν να εμφανιστούν ως μετριοπαθείς, ότι θα σεβαστούν τις μειονότητες δεν έχουν ακόμη πείσει τη διεθνή κοινότητα και περισσότερο τη χριστιανική κοινότητα στη Συρία. Πληροφορίες θέλουν να έχει ήδη υπάρξει απαγόρευση χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων. Επίσης, έχει γίνει γνωστό ότι η νέα μεταβατική κυβέρνηση απέσυρε όλες τις αρμοδιότητες από τις γυναίκες που υπηρετούσαν στο δικαστικό σώμα.
Ωστόσο παρά τη διστακτικότητα όλο και περισσότερες ξένες αντιπροσωπείες έχουν εκκινήσει τις διαδικασίες για να κάνουν τις πρώτες επαφές με τις νέες ισλαμιστικές αρχές στη Συρία, παρότι η HTS παραμένει χαρακτηρισμένη ως τρομοκρατική οργάνωση.
Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Βρετανία δήλωσαν ότι είχαν διπλωματικές επαφές με την οργάνωση.
Η Γαλλία, ανακοίνωσε την αποστολή διπλωματικής αποστολής, ενώ το Κατάρ έκανε γνωστό ότι από αύριο, Τρίτη θα επαναλειτουργήσει την πρεσβεία της στη Συρία.
Όσον αφορά τη χώρα μας δεν διέκοψε ποτέ τη λειτουργία της διπλωματικής αντιπροσωπείας της εκεί.