Τουλάχιστον πέντε άνθρωποi έχασαν τη ζωή του εξαιτίας της ηφαιστειακής έκρηξης στο νησί Γουάιτ, ανοικτά του Βόρειου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν τουλάχιστον 23 τραυματίες ενώ τουλάχιστον 20 άτομα αγνοούνται. Σημειώνεται πως υπάρχουν αρκετές αναφορές πως λίγα μόλις λεπτά πριν την έκρηξη του ηφαιστείου μια ομάδα τουριστών, όπως γράφει το BBC , κινείτο προς τον κρατήρα ενώ οι αρχές αδυνατούσαν να προσεγγίσουν εξαιτίας της υψηλής επικινδυνότητας. Γι αυτό και δεν υπάρχει ακριβής εκτίμηση για τους αγνοούμενους ούτε για τον αριθμό των ανθρώπων που είναι εγκλωβισμένοι στο νησί.
Νωρίτερα ωστόσο υπήρχαν εκτιμήσεις για περί τα 50 άτομα.
Η έκρηξη σημειώθηκε περί τις 14:11 (τοπική ώρα) και στην περιοχή υπήρχαν αρκετοί τουρίστες.
Ένας εξ αυτών, που τη στιγμή της έκρηξης ήταν επί τουριστικού σκάφους που μεταφέρει τουρίστες που θέλουν αν δουν από κοντά στο ηφαίστειο κατέγραψε κατέγραψε εικόνες από το σημείο.
Όπως είπε στο BBC βρισκόταν στον κρατήρα του ηφαιστείου μόλις 30 λεπτά πριν την έκρηξη. «Μόλις είχαμε επιβιβαστεί στο σκάφος...μετά κάποιοι άρχισαν να δείχνουν (σ.σ. προς την κατεύθυνση του ηφαιστείου) και το είδαμε. Ήμουν πραγματικά σοκαρισμένος. Το σκάφος επέστρεψε και αρπάξαμε μερικούς ανθρώπους που περίμεναν στην προκυμαία».
Σημειώνεται πως το ηφαίστειο στο συγκεκριμένο νησί, που πολλοί τον αποκαλούν Γουακαάρι, είναι από τα πλέον ενεργά στη χώρα. Πρόκειται για ιδιωτικό νησί και αποτελεί μια από τις κορυφαίες τουριστικές ατραξιόν.
Ένας άλλος μάρτυρας, ο βραζιλιάνος Αλεσάντρο Κάουφμαν επίσης γλύτωσε από καθαρή τύχη. «Διοργανώνονταν δύο περιηγήσεις εκείνη την ημέρα. Η μία ήταν η δική μας που ξεκίνησε πρώτη. Φύγαμε μόλις πέντε λεπτά πριν την έκρηξη» ενώ ανέβασε και αυτός βίντεο στον λογαριασμό του στο Insatgram, από τις συγκλονιστικές εικόνες που αντίκρισε.
Σύγχυση για τον τον αριθμό των αγνοουμένων
Αρχικά η πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντέρν είχε δηλώσει, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑFP) πως γύρω στους εκατό τουρίστες «βρίσκονταν πάνω στο νησί ή γύρω από αυτό», ανάμεσά τους και «κάποιοι η τύχη των οποίων αγνοείται», καθώς και για τραυματίες, εφιστώντας την προσοχή στο ότι προφανώς επρόκειτο «για μια κατάσταση που ακόμα εξελίσσεται» και διαβεβαιώνοντας πως «οι σκέψεις μας βρίσκονται στους ανθρώπους αυτούς».
Η Αρντέρν διευκρίνισε ότι κάποιοι από τους τουρίστες είναι ξένοι που έκαναν περιήγηση στον εντυπωσιακό κρατήρα του ηφαιστείου.
Η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Νέας Ζηλανδίας τόνισε επίσης ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα, παρότι θεωρείται από τους ειδικούς πως η έκρηξη ήταν μέτριας ισχύος, παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη, κυρίως για όσους βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τον κρατήρα του ηφαιστείου, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα.
Περίμεναν την έκρηξη;
Στις 3 Δεκεμβρίου στην ιστοσελίδα Geonet που παρακολουθεί την εξέλιξη γεωλογικών φαινόμενων και σχετικών κινδύνων είχε εκδώσει σχετική προειδοποίηση: «Το ηφαίστειο εισέρχεται σε μια περίοδο που η εκρηκτική δραστηριότητα θα είναι πιο πιθανή από ότι συνήθως». Συμπλήρωνε ωστόσο πως τα «τα τρέχοντα επίπεδα δραστηριότητας δεν αποτελούν ένδειξη κινδύνου για τους επισκέπτες».
Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Όκλαντ, Τζαν Λίντσεί υποστηρίζει πως το επίπεδο κινδύνου είχε αυξηθεί από το ένα στο δύο και τονίζει πως υπήρχε ένα αυξανόμενο επίπεδο δραστηριότητας στο ηφαίστειο και όλοι ήταν ενήμεροι.
«Το [ηφαίστειο] έχει σταθερά ενεργό υδροθερμικό σύστημα...εάν τα αέρια εγκλωβιστούν κάτω από μια επιφάνεια πηλού ή λάσπης μπορεί να απελευθερωθούν απότομα» είπε η καθηγήτρια και συμπλήρωσε: «Είναι πιθανό ότι δεν υπάρχει μάγμα, ότι είναι απλώς μια φρεατική έκρηξη - μια έκρηξη ατμού. Δεν γνωρίζουμε ακόμα».